Super Mario Logo

Super Mario Logo

Super Mario is een mega-verkopende videogameserie die de grootste creatie aller tijden is geworden. De Mario-franchise, waartoe het behoort, wordt erkend als de meest winstgevende ter wereld. En het personage met dezelfde naam — een man met een rode pet en blauwe overall — wordt terecht beschouwd als een icoon van de popcultuur. Hij kan hoog springen om obstakels te overwinnen, vijanden te neutraliseren en stenen blokken te breken op zoek naar bonussen. En dat allemaal met als enig doel de prinses te redden, die gevangen werd genomen door een schildpadachtig monster.

Betekenis en geschiedenis

Super Mario Logo Geschiedenis

De geschiedenis van de serie begon in 1985, toen de eerste Super Mario Bros.-game werd uitgebracht. Het is gemaakt door Nintendo voor zijn beroemde NES-console. Toen had de 2D-platformgame veel sequels, die hele subreeksen vormden met verschillende logo’s. Er worden elk jaar ongeveer tien videogames met Mario-thema uitgebracht, en de meeste volgen geen algemene merkregels. In sommige opzichten is dit zelfs goed, omdat een individuele identiteit helpt om het ene spel van het andere te onderscheiden.

De naam van de serie is geïnspireerd op het arcadespel Mario Bros., dat in 1983 debuteerde. Het woord Super werd toegevoegd toen de ontwikkelaars besloten om Super Mushroom in de fictieve wereld te introduceren. Het was niet aanwezig in bètaversies van het spel, dus het personage kon niet krimpen en groeien. Maar tests hebben aangetoond dat Mario te lang is. De makers moesten de fantasie aanzetten om erachter te komen hoe ze de grootte konden veranderen zonder het levelontwerp te beïnvloeden.

De platformer-serie had lange tijd geen universeel logo, hoewel het al in 1985 verscheen. De namen van de games waren in verschillende lettertypen geschreven. De branding werd pas consistenter na de release van Super Mario 64 in 1996. Op basis van de titel werd een kleurrijk symbool voor de franchise ontwikkeld. Vervolgens hebben de auteurs de vorm en kleuren van de letters enigszins gewijzigd, waarbij het herontwerp samenviel met de release van Super Mario 3D Land.

1996 — 2011

Super Mario Logo 1996-2011

De eerste officiële versie van het logo had veel gemeen met de inscriptie op de omslag van Super Mario 64, die op zijn beurt was geïnspireerd op de titel van Super Mario World (1990), waarbij elke letter in een aparte kleur was geschilderd .

De titel van een videogameserie was verdeeld in twee regels, waarbij het eerste woord iets korter was dan het tweede. De ontwerpers gebruikten vier felle kleuren om de tekst te versieren. Ze wisselden elkaar af zodat «I» en «S» rood bleken te zijn, «M», «E» en «U» — lichtblauw, «O», «A» en «R» (de laatste in «SUPER» ) — groen, en «P» en nog een «R» (de derde in «MARIO») — geel. Elk van hen was zwart omlijnd en wierp een dunne grijze schaduw.

De ontwikkelaars hebben het logo gemoderniseerd, de letters vet gemaakt en een duidelijke geometrische vorm gegeven. Door het hoekige lettertype leek de «O» op een achthoekige noot. En over het algemeen leken de woorden niet geschreven, maar getekend, omdat de verhoudingen niet werden gerespecteerd. De «A» was schuin en gedeeltelijk bedekt door de «M» diagonale slag. De linker- en rechterkant van de «U» kwamen niet overeen in hoogte. De «R» in «SUPER» tuimelde naar achteren en de «E» leek platgedrukt.

2011-heden

Super Mario Logo 2011

Samen met de release van de videogame Super Mario 3D Land in 2011, debuteerde een nieuw logo voor de serie. Qua structuur herhaalt het de vorige volledig, maar de ontwerpers verwisselden de kleuren en corrigeerden de vorm van de letters. Nu zijn «U» en beide «R» geel, «M» en «P» zijn rood, «I» en «S» zijn blauw, «O», «E» en «A» zijn groen.

De «O» werd een achthoekige ring. «A» werd een beetje afgevlakt. De «M» is ook meer evenredig gemaakt om te lijken op het iconische symbool van de franchise, de beroemde rode «M» op Mario’s hoed. De rest van de letters zijn ook veranderd. Bijvoorbeeld, «I» in de vorm van een asymmetrische vierhoek helt naar de rechterkant en versmalt van boven naar beneden. Vroeger was alles andersom: «Ik» leunde naar links en breidde uit aan de basis. Door een kleine wijziging kon het evenwijdig zijn aan een van de «O» -vlakken, zodat ze elkaar niet raken.

Als we het over andere letters hebben, raken ze elkaar niet alleen, maar overlappen ze elkaar ook op verschillende punten, omdat de «M» de «A» blokkeerde in de vorige versie van het logo. Hierdoor is het uitsteeksel op de verticale lijn «E» nu verborgen achter de «P». Een andere verandering waren licht afgeronde hoeken. Ze maken de inscriptie zachter en meer gestroomlijnd. De grijze schaduwen verdwenen, maar de zwarte contouren breidden zich zo uit dat ze één stevige basis vormden.

Logo lettertype en kleuren

Super Mario Logo

De franchise had lange tijd geen afgesproken ontwerp, omdat het geen introductie behoefde: iedereen wist al heel goed wie Mario was. Maar eind jaren negentig de ontwikkelaars besloten toch om het merk te verenigen. Sindsdien wordt het heldere opschrift «SUPER MARIO», geïnspireerd op de titels van sommige games in deze serie, beschouwd als het embleem.

Op basis van het logo werd het lettertype Super Mario 256 ontwikkeld, dat te herkennen is aan ongelijkmatige veelhoekige letters — allereerst aan de karakteristieke achthoekige «O» en aan «M», die doet denken aan het symbool op de hoed van het hoofdpersonage.

Logo Super Mario

De ongebruikelijke typografie wordt aangevuld met een levendig kleurenschema dat wisselt tussen groen, rood, geel en blauw. Zwart dient voor hen als een gemeenschappelijke basis: het vult de gaten en scheidt de letters zodat ze niet opgaan in een kleurrijke caleidoscoop.