Pokemon Logo

Pokemon Logo

Pokemon is een reeks mediaproducten met animatieseries, films, boeken, bord- en computerspellen. Het wordt geassocieerd met een fictief universum waar intelligente wezens — Pokemon — leven. Ze worden gevangen door trainers om deel te nemen aan veldslagen. Eerst werden onder het merk Pokemon twee videogames van de Studio Game Freak uitgebracht en daarna verscheen al het andere.

Betekenis en geschiedenis

Pokemon Logo Geschiedenis

Wat is Pokemon?

Pokemon is een succesvolle mediafranchise gebaseerd op de videogames met dezelfde naam en de tweede alleen voor Mario in populariteit. Het is eigendom van het Japanse bedrijf Nintendo en bevat naast computergames anime, verschillende animatieseries, een speelfilm en verschillende mangaseries. Ze zijn verenigd door gemeenschappelijke karakters — Pokémon, die trainers vangen en trainen voor gevechten.

Mediafranchise heeft een herkenbaar geel-blauw logo. De meeste fans kennen de Engelse versie, hoewel deze in veel andere talen is vertaald. Alle opties lijken op elkaar. Alleen het Japanse logo wordt uit de algemene serie gehaald: het verschilt in vorm en kleur. Handelsmerk- en handelsmerkrechten zijn eigendom van Nintendo.

Het project werd gelanceerd in 1995, maar Pokemon wist in relatief korte tijd beroemd te worden. Allemaal dankzij de originele presentatie van de fictieve wereld, die vooral op kinderen is gericht. Gezien de leeftijd van de doelgroep waren er enkele elementen van visuele identificatie. Inderdaad, de jongere generatie besteedt aandacht aan felle kleuren en ongebruikelijke visuele afbeeldingen, wat betekent dat het logo opvallend moet opvallen.

Logo lettertype en kleuren

Pokemon Logo

Het belangrijkste embleem van de mediafranchise is de inscriptie «Pokemon». Het werd in 1998 goedgekeurd en is het belangrijkste onderscheidende kenmerk van producten geworden. Het codeerde de naam van het merk Pocket Monster, wat erop wijst dat coaches hun Pokémon in speciale Pokeballs dragen.

Maar niet minder belangrijk zijn secundaire personages die meerdere karakters weergeven. Dit omvat oude en nieuwe fictieve wezens (in totaal ongeveer 802 soorten), waaronder de beroemdste — Pikachu. Ook worden de hoofdpersonen vaak gevonden: helden en schurken uit anime, films en games.

Het logolettertype is niet-standaard — het is op bestelling ontwikkeld. Toen kwamen zijn door fans gemaakte versies van Pokemon Hollow en Pokemon Solid, gemaakt naar analogie met het origineel. Merknaam is geschreven in gele symbolen met een blauwe omtrek. In dit geval buigt het woord als een regenboog.

Logo Pokemon

De stijl van kinderen wordt benadrukt door verschillende maten letters. Alle medeklinkers staan ​​in hoofdletters en klinkers in kleine letters. Bovendien komen «o» en «e» naar voren, gedeeltelijk overlappende «P», «K», «M» en «N». En ze hangen over de lijn, wat zorgt voor het effect van een springende tekst. Spellettertype wordt gekenmerkt door ongelijke lengte en breedte van lijnen. De hiaten binnen de brief zijn klein. Bij «P» en «e» hebben ze de vorm van halve cirkels, terwijl ze bij «o» volledig afwezig zijn — ze worden vervangen door blauwe sikkelvormige strepen.

Naast de primaire kleuren gebruikten hun tinten. Hierdoor lijkt de inscriptie driedimensionaal. Bovendien hebben de ontwerpers de letters opzettelijk omringd met brede kaders en op sommige plaatsen een verloopovergang gemaakt om het 3D-effect te versterken.

Wie heeft het Pokemon-logo ontworpen?

Het Pokemon-logo is uitgevonden door de Japanse illustrator en gamedesigner Ken Sugimori - dezelfde persoon die alle Pokemon tekende voor games en anime. Hij werkte oorspronkelijk als art director voor deze franchise en was verantwoordelijk voor het creëren van personages.

Wat zijn de symbolen op Pokémon?

Pokémon Bank heeft speciale karakters die de oorsprong van de karakters aangeven. Het Hisui-teken geeft bijvoorbeeld aan dat de Pokémon oorspronkelijk verscheen in Pokémon Legends: Arceus, terwijl het zwarte klavertje een verband aangeeft met de zevende generatie Nintendo 3DS-spellen. Op hun beurt zijn helden die debuteerden in Gen 6-games gemarkeerd met een blauwe vijfhoek.