Minecraft Logo

Minecraft Logo

Minecraft is een computerspel dat op 10 mei 2009 is ontwikkeld door Markus Persson en is uitgebracht door Mojang AB. Het wordt gekenmerkt door een driedimensionale wereld, die bestaat uit kubussen. Het heeft een eenvoudige gameplay, maar stelt je in staat om complexe logische circuits te creëren.

Betekenis en geschiedenis

Minecraft Logo Geschiedenis

Wat is Minecraft?

Minecraft is een populaire ontwikkeling van Mojang Studios, een indiegame met niet-lineaire gameplay. De eerste versie verscheen in 2009, later werd het bijgewerkt en aangepast voor verschillende platforms.

Van 10 mei tot 15 mei 2009 heette de videogame de Cave Game, wat tot uiting kwam in het logo. Vervolgens hernoemden de auteurs hun ‘geesteskind’ en besloten ze tegelijkertijd de merknaam te veranderen in een meer toepasselijke naam.

De eerste versie werd voorgesteld door Hayden Scott-Baron, bijgenaamd Dock. Een professionele illustrator werkte destijds als gameontwerper bij Markus Persson. Maar zijn versie werd onmiddellijk afgewezen: de eigenaar van Mojang AB hield niet van het vierkleurige Minecraft-bord met ronde galopperende letters. Daarom verliet Dock het team en bedacht Markus zelf een prototype van het moderne logo.

2009 — 2011

Minecraft Logo 2009-2011

Op 15 mei 2009 verscheen er een logo met opvallende afbeeldingen. Het woord «Minecraft» is bekleed met grijze klinkers, die in de spelwereld als bouwmateriaal worden gebruikt. De letters bestaan ​​uit afzonderlijke vierkante segmenten en hebben een ongelijke textuur. De inscriptie bevindt zich onder een kleine hoek in het horizontale vlak. Door de zwarte schaduwen lijkt het alsof hij in de ruimte hangt.

2011 — 2015

Minecraft Logo 2011-2015

Bij het lanceren van de game op MineCon creëerde Mojang AB een tweede merknaam. Het is geïntroduceerd in bèta 1.4. Deze optie verschilt niet veel van de vorige. Ontwerpers verwijderden de schaduwen, maar lieten een zwarte kleur achter op de binnenranden. Bovendien versterkten ze het driedimensionale effect, waardoor de letters korter en dikker werden.

Een andere verandering had gevolgen voor de textuur. Nu is het woord niet bekleed met vierkante straatstenen, maar is het uit verschillende kasseien gesneden, die aan alle kanten zijn bedekt met scheuren. Ook opmerkelijk is de stilering van de letter «A». Binnenin is het het gezicht van het beroemdste Minecraft-monster — Creeper. Dit wezen Markus Persson is per ongeluk gemaakt toen hij probeerde een varken te ontwerpen.

Daarnaast had het huidige embleem verschillende extra versies. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de Java Edition en Bedrock Edition. Alle opties verschilden in kleine details.

2012 — heden

Minecraft Logo 2012-....

In 2012 hebben ontwerpers de kunststijl gemoderniseerd en het logo meer «gepixeld» gemaakt. Om dit te doen, brachten ze de randen waterpas, omcirkelden ze alle delen van het woord met gedurfde zwarte contouren en vervaagden ze de scheuren. Verder is er niets veranderd: de kleuren, vormen en verhoudingen zijn hetzelfde gebleven. De beroemde klimplant wordt, zoals voorheen, vereeuwigd in de letter «A».

Aanvankelijk werd dit logo alleen gebruikt voor de Xbox 360-editie als een zijversie van het originele grafische teken. Het werd pas de belangrijkste in 2015. Dit gebeurde nadat Microsoft samen met Minecraft Mojang AB had gekocht.

Logo lettertype en kleuren

Minecraft Logo

Het herkenbare Minecraft-embleem verschijnt in het spel en in promotiemateriaal. Dit is een gestileerde inscriptie, bestaande uit talloze blokken kubussen, die worden gebruikt als bouwmateriaal in het fictieve universum. Driedimensionale letters «liggen» onder een kleine hoek in het vliegtuig. Hun oppervlak is bedekt met ongelijke scheuren, waardoor het lijkt alsof ze uit steen zijn gehouwen.

De Minecraft-logomakers hebben het ontwerp helemaal opnieuw ontworpen. Ze lieten zich niet leiden door standaardlettertypen: het woord lijkt meer op een afbeelding dan op een inscriptie. Kenmerkende kenmerken van de letters zijn grote hoogte (in 3D-ruimte), rechte hoeken en geen schreven.

Logo Minecraft

Om de textuur van de kasseien te simuleren, gebruikten de kunstenaars verschillende grijstinten voor het hoofdoppervlak en zwart voor schaduwen, scheuren en contouren. Deze combinatie komt overeen met de kleur van de bouwstenen in het spel.

Wat was het eerste logo van Minecraft?

Het eerste Minecraft-logo had dezelfde structuur als het moderne. Het bevatte een gevallen inscriptie, die uit afzonderlijke blokken bestond. Maar in tegenstelling tot de huidige versie was de naam van het spel aangelegd met grijze straatstenen. De letter A had een standaardontwerp, zonder stilering om op het gezicht van het wezen te lijken.

Waarom heeft Minecraft zijn logo veranderd?

Het logo dat vandaag wordt gebruikt, is oorspronkelijk gemaakt voor de Xbox 360-editie. Het werd het belangrijkste grafische icoon voor Minecraft toen Microsoft de rechten op deze videogameserie en de ontwikkelaar Mojang AB verwierf. Dat wil zeggen, de ontwerpupdate markeerde de overgang naar een andere eigenaar.