Among Us is een cross-platformspel voor meerdere spelers, ontwikkeld en uitgegeven door Innersloth Studio in de VS. De directe makers zijn Marcus Bromander (ontwerper), Forest Willard (programmeur), Amy Liu (kunstenaar). Ze presenteerden de fascinerende wereld van deductie, waar je alles met je eigen geest moet leren en ontdekken. Het eerste jaar van de opkomst van een online game was 2018. Toen werd het uitgebracht voor iOS, Android en Windows: voor de eerste twee platforms — in de zomer, voor de derde — in de herfst. Toen verscheen onder ons in 2020 op de Nintendo Switch en tegen het einde van 2021 zal het beschikbaar zijn op de meeste versies van de Xbox-console (One, Series X en S).
Betekenis en geschiedenis
De videogame is geïnspireerd op de klassieke maffia en de sci-fi-film The Thing. Onderdelen werden geleidelijk toegevoegd: de eerste was The Skeld, de laatste was The Airship. Direct na de lancering in 2018 kreeg de game te weinig aandacht. Het verscheen twee jaar later — in 2020. De toestroom van populariteit werd mogelijk gemaakt door gebruikers van het YouTube-kanaal, Twitch-streamers en, vreemd genoeg, de COVID-19-pandemie.
Daarna begonnen er af en toe positieve reacties te komen van critici die Among Us prezen voor de setting en gameplay. Er was ook kritiek — het wordt geassocieerd met technische onvolkomenheden. Als reactie daarop begonnen game-gebaseerde producten te verschijnen: T-shirts, speelgoed, shirts, enz. Ook ontstonden er veel internetmemes, die op hun beurt ook de hoge populariteit van het spel beïnvloedden.
De actie vindt plaats in de ruimte. Elke speler krijgt een van de twee rollen toegewezen — een slecht of een goed personage. De meeste zijn bemanningsleden, de rest zijn bedriegers. Het doel van gamers is om vreemden te identificeren, ze te verwijderen en de op de kaart voorgeschreven taken uit te voeren. Het plan van de bedriegers is om in het geheim teamleden te saboteren en te elimineren voordat ze tijd hebben om alle taken te voltooien. Spelers die ervan worden verdacht bedriegers te zijn, worden uit het team gezet met een meerderheid van stemmen van hun eigen teamgenoten. Bovendien zijn de helden belangrijk voor de identiteit, omdat alleen zij op het logo staan afgebeeld.
De afbeelding vertegenwoordigt het personage in het spel. Volgens de regels kan hij niet alleen een lid van het team zijn, maar ook een vermomde bedrieger. Ze dragen een beschermend pak en een ruimtepak. Op de achterkant zit een ademluchtcilinder. Al deze elementen zijn niet gedetailleerd en niet realistisch — ze zijn schematisch weergegeven, als in grote lijnen. Het karakter op het logo bestaat uit drie geometrische vormen omlijnd met een dikke zwarte lijn.
Het grootste ovaal vormt het lichaam — het wordt verticaal geplaatst. Het kleine ovaal vormt het kijkvenster van het ruimtepak — het bevindt zich horizontaal. De middelste semi-ovaal zit aan de achterkant en vervangt de rugzak door een ballon. Het glas dat het gezicht verbergt, heeft een specifieke reflectie: het is blauw onder, dan blauw en erboven is het wit, wat de indruk wekt van een lichte gloed. Het kostuum is helder en bestaat uit een combinatie van kers en rood.
Daarnaast is er een tekstsymboliek — de naam van het spel. Maar het kan ook tot de getekende elementen worden gerekend, omdat het lettertype persoonlijk is en de eerste letter lijkt op de vorm van de held van het spel. «A» is gemaakt in de vorm van een man in een ruimtepak, beschermend pak en met een zuurstoftank op zijn rug. De verschillen tussen hen zijn in monochroom (de letterversie is zwart-wit), in aanwezigheid van poten en in een vlak kijkglas (in het pictogram is het convex).
De rest van de tekens zijn langwerpig, dun, alsof ze met een dikke viltstift zijn geschreven. Tegelijkertijd is er een andere versie van de naam — met witte letters langs de contour met een dunne lijn. Al het andere in hen is volledig hetzelfde.
Logo lettertype en kleuren
Hoewel de belettering gepersonaliseerd is, komt het overeen met verschillende soorten lettertypen met kleine wijzigingen: Amatic SC van Vernon Adams, In Your Face Joffrey van Reema Chhabra en Mix Giants van Mix Fonts.
De huisstijlkleuren op het grafische embleem zijn verzadigd: bordeaux, rood, blauw, lichtblauw, wit en zwart. Maar het tekstgedeelte is monochroom: het bestaat alleen uit zwart en wit.