SpaceX Logo

SpaceX Logo

SpaceX is het ruimtevaartbedrijf van uitvinder Elon Reeve Musk, een fabrikant van drijvende platforms, onbemande voertuigen en draagraketten. Zijn wereldwijde missie is om Mars te koloniseren. Maar voorlopig heeft ze te maken met routinekwesties, zoals het organiseren van 61 NASA-expedities naar het ISS-ruimtestation als onderdeel van het Commercial Crew-programma. Het directe doel is om de ruimte toegankelijker te maken zodat iedereen er met een gehuurde auto naartoe kan.

Betekenis en geschiedenis

SpaceX Logo Geschiedenis

NASA heeft altijd particuliere aannemers aangetrokken om schepen te bouwen. Je kunt zien van wie de ruimtecapsule is door naar het logo op de zijkant van het apparaat te kijken: de onlangs gelanceerde Crew Dragon heeft de ‘SPACEX’-letters met een gestileerde’ X ‘. De naam is een afkorting voor Space Exploration Technologies.

Het gepresenteerde embleem had twee versies, maar de eerste is lange tijd niet gebruikt. De ontwerpers vonden er veel bugs in die moesten worden verholpen. De horizontale lijnen van de letters «S», «C» en «E» leken onevenwichtig in hoogte, de afgeronde hoeken waren inconsistent en de verticale strepen waren te breed.

Ze vonden de ruimte tussen «A» en «C» onevenredig groot vanwege het feit dat «A» geen linkerkant had. De bovenste horizontale «E» -streep werd weggescheurd van de rest van de brief, die de ontwikkelaars ook noemden: ze hielden niet van veel creatieve elementen, terwijl het SpaceX-logo er solide en professioneel uit moest zien.

Ook de gestileerde X kreeg kritiek: de binnenranden lagen te dicht bij de scheidslijn en de lange kromming werd heel soepel smaller, wat een gevoel van kwetsbaarheid creëerde. Dit alles leidde ertoe dat de ontwerpers de fouten corrigeerden en een nieuw logo creëerden.

Bij het organiseren van de eerste vlucht met astronauten aan boord plaatste SpaceX zijn logo op het voertuig. De Tesla-voertuigen die de astronauten moesten brengen, evenals de Crew Dragon-pakken en de Falcon 9-raket, hadden een oud NASA-symbool dat bekend staat als de ‘worm’.

Het werd alleen teruggegeven voor deze historische gebeurtenis — het belangrijkste teken van NASA blijft de blauwe cirkel «gehaktbal», die verscheen in de jaren negentig. Het werd ook gebruikt tijdens de lancering van SpaceX in een baan om de aarde.

Logo lettertype en kleuren

SpaceX Logo

De herziene versie van het logo weerspiegelt een balans tussen gebogen en rechte vormen. De randen van de letters zien er symmetrisch uit, de bovenste «A» is vergroot en uitgelijnd. Bovendien hebben de ontwerpers de verhoudingen van horizontale en verticale lijnen verbeterd om in breedte op elkaar aan te sluiten. De afgeronde hoeken «E» (links) komen overeen met de vorm van de «C», en de rechthoekige randen (rechts) gaan over in de scherpe hoeken van de «X».

De ontwikkelaars hebben de letterafstand aangepast, waardoor het leestempo kan worden bepaald. Nu zijn «SPACE» en «X» een beetje ver weg, hoewel ze nog steeds één woord vormen en de naam van het bedrijf vertegenwoordigen. De laatste letter is ook gecorrigeerd: de binnenhoeken benadrukken het dynamische traject van de boog, en de uitgesneden hoek van een lange lijn zorgt voor een gevoel van vertrouwen en kracht. De verticale versie van het embleem ziet er net zo representatief uit. Het is bedoeld voor raketten waarbij het onmogelijk is om een ​​horizontale versie van de inscriptie te plaatsen.

Tegelijkertijd verlaat SpaceX het oude logo niet en beschouwt het het gebruik ervan als een natuurlijke fase in de evolutie van het merk. Het bedrijf geeft toe dat het in sommige projecten kan terugkeren en tegelijkertijd bestaat met de nieuwe merknaam.

Logo SpaceX

Zoals SpaceX grapt, willen ze een goede indruk maken op de marsmannetjes, daarom besteedt de leider in de ruimtevaartindustrie aandacht aan de visuele kwaliteit van zijn logo. En hij geeft er ook een speciale betekenis aan, omdat de diagonale slag «X» de vorm heeft van de baan van een raketlancering. De associatie wordt duidelijk wanneer u de letter over het condensatiespoor van de motoren van de draagraketten legt. Deze stilering geeft nauwkeurig de belangrijkste missie van het bedrijf weer, symboliseert vooruitgang en geavanceerde technologieën.

In de eerste versie van het embleem was het ontwerp creatiever: «A», «E» en «X» misten hele fragmenten. In de tweede versie hebben de ontwikkelaars «A» en «E» leesbaar gemaakt door de ontbrekende delen terug te sturen. Desondanks zien alle letters in het woord er ongebruikelijk uit en geven de vloeiende rondingen een gevoel van snelheid over. Het SpaceX-logo gebruikt geen van de bestaande lettertypen: de inscriptie is vanaf nul uitgevonden door RO-Studio uit New Jersey.

Alle delen van het woord, behalve de gebogen lijn in de letter «X», zijn donkerblauw gekleurd. Het symboliseert toewijding, doorzettingsvermogen en standvastigheid. De lijn die het traject van de raketlancering voorstelt, is lichtgrijs. Deze tint wordt geassocieerd met stabiliteit en kalmte.