Sony Logo

Sony Logo

Sony is een Japans technologieconglomeraat dat in 1946 is opgericht door Akio Morita en Masaru Ibuka. Hij is een van de grootste producenten van elektronica en multimedia. Het levert financiële diensten, registreert, produceert digitale en huishoudelijke apparaten.

Betekenis en geschiedenis

Sony Logo Geschiedenis

Het Sony-logo is een van de meest herkenbare. Het stelt de naam van het bedrijf voor, gevormd uit het Latijnse «sonus» («geluid»). Er is ook een verband met het woord ‘zoon’, dat in de Japanse cultuur wordt gebruikt om te verwijzen naar jongeren met een innovatieve kijk op dingen.

1946 — 1955

Tokyo Tsushin Kogyo Logo 1946-1955

Het bedrijf heette niet altijd Sony. In 1946 stond het bekend als Tokyo Tsushin Kogyo, dus de letter «T» stond centraal op het embleem. Het symbool bestond uit een omgekeerde gelijkbenige trapezium en ruit en bevond zich binnen de zwarte ring.

1955 — 1957

Sony Logo 1955–1957

In 1955 verscheen het merk Sony. Zijn merknaam was anders dan het hoofdlogo. Het was een cursief opschrift «Sony», geplaatst in een rechthoekig kader. Langwerpige «S» en «y» gaven het een speciaal tintje.

1957 — 1961

Sony Logo 1957–1961

In 1958 werd de Tokyo Tsushin Kogyo-bedrijvengroep omgedoopt tot Sony Corporation. Onderdeel van de rebranding was de wijziging van het logo. De nieuwe versie is uitgevonden door de ontwerper Yasuo Kuroki, die in de vaste staf van het bedrijf werkte. Hij verwijderde de vierhoek en liet alleen het opschrift «Sony» achter. Om het belang ervan te benadrukken, koos ik voor een strikt vetgedrukt lettertype met grote schreven.

1961 — 1973

Sony Logo 1961–1962

Norio Ohga, de ex-president van het bedrijf, bekritiseerde het bestaande logo en stelde voor het te verbeteren. De chef van het ontwerpbureau van Akio Morita was het daarmee eens en benoemde Ohga in zijn functie. Onder zijn leiding heeft Yasuo Kuroki het handelsmerk herzien en de letter «S» iets groter gemaakt dan «O», «N» en «Y», zodat deze vanwege het visuele effect niet klein lijkt. Vervolgens veranderde het logo nog enkele keren totdat de definitieve versie verscheen. Alle versies verschilden alleen in de vetheid van de letters en het lettertype veranderde lichtjes.

1962 — 1969

Sony Logo 1962–1969

Het logo uit 1962 verschilt van de vorige versie in dunnere letters: als in 1961-1962. het lettertype was vetgedrukt, nu hebben de ontwerpers de lijndikte verkleind.

1969 — 1973

Sony Logo 1969–1973

In 1969 waren de wijzigingen aan het logo klein. De ontwikkelaars hebben de zijkanten van de letter «O» en de rechter diagonale streep «Y» verdikt.

1973 — heden

Sony Logo 1973–....

In 1973 creëerde de ontwerper een embleem dat bij de kieskeurige Norio Ohga paste. Het hoofd was van mening dat het perfect het bedrijfsimago van het bedrijf weerspiegelt. Het gebruik van zwart op een witte achtergrond symboliseert integriteit en elegantie. Het lettertype lijkt op Clarendon met kleine aanpassingen.

Het bedrijf probeerde verschillende keren het merk te veranderen en organiseerde zelfs een wedstrijd ter ere van het 35-jarig jubileum. Ze ontving ongeveer 30.000 aanvragen, maar geen van de werken werd gehonoreerd om het Sony-logo te worden.

Logo lettertype en kleuren

Sony Logo

Historisch gezien bevat het Sony-handelsmerk alleen de naam. Door vast te houden aan een minimalistisch concept, slaagden de ontwerpers erin zich op het merk te concentreren en geen heldere decoratieve elementen te gebruiken. De effen letters dienen sinds 1957 als embleem, maar zijn verschillende keren gewijzigd om de huisstijl van de elektronica- en multimediafabrikant te versterken. De definitieve versie werd in 1973 aangenomen.

Logo Sony

Het lettertype dat in het logo wordt gebruikt, doet denken aan Clarendon, een lettertype gemaakt door typograaf Robert Besley. Het is een vetgedrukte schreef met lange rechthoekige schreven. In 1961-1973. De lettervormen zijn ontworpen door de eigen ontwerper Yasuo Kuroki onder leiding van de voormalige president van het bedrijf Norio Ohga. Het palet van het embleem is laconiek en wordt in slechts twee kleuren gepresenteerd: zwart (voor de inscriptie) en wit (voor de achtergrond).