Sonos Logo

Sonos Logo

Het Amerikaanse bedrijf Sonos maakt slimme draadloze speakers, woofers en multimediapanelen. Consumentenelektronica is voorzien van spraakassistenten voor het werken met muziek. Meer dan honderd bedrijven werken samen met het audiomerk, waaronder Amazon Music, Spotify en iHeartRadio.

Betekenis en geschiedenis

Sonos Logo Geschiedenis

Het belangrijkste aan het Sonos-logo is de naam. Dit woord is een palindroom, dat wil zeggen dat het van rechts naar links en van links naar rechts hetzelfde wordt gelezen. Om de symmetrie te behouden, hebben de ontwerpers geen extra decoratieve elementen aan de belettering toegevoegd. De enige uitzondering is het eerste teken in een ovaal kader.

2002 — 2011

Sonos Logo 2002-2011

In het debuutlogo is het woord «SONOS» in een lichte geometrische vorm geplaatst in de vorm van een rechthoek met afgeronde hoeken. De achtergrondkleur is niet uniform, maar witgrijs, met een schaduw en een verloop. Voor de merknaam wordt een dun zwart schreefloos lettertype gebruikt. De inscriptie is omgeven door een smal gebroken frame met twee rode inzetstukken.

2011 — heden

Sonos Logo 2011-vandaag

Het tweede woordmerk van Sonos is ontwikkeld in samenwerking met Bruce Mau Design. Tijdens het rebrandingproces verdween de geometrische vorm, waardoor er vijf zwarte letters op een blanco witte achtergrond achterbleven. Het lettertype is vetter geworden in vergelijking met het vorige. In 2015 heeft hetzelfde bedrijf BMD het logo iets aangepast, waardoor de lijnen nog breder zijn geworden. Maar het algemene concept is niet veranderd: de ontwerpers hebben het zwart-wit minimalisme en klassieke eenvoudige vormen behouden.

Na het verlies van de achtergrond, heeft de inscriptie zijn aantrekkelijkheid niet verloren. Het heeft het eenvoudigste ontwerp, maar dit belet niet dat het herkenbaar en gedenkwaardig is. De gebruiksstijl van het embleem balanceert andere, meer opvallende elementen van de visuele identiteit, waaronder iconografie.

Het woord «SONOS», geschreven in zwarte hoofdletters, is een gespiegeld ambigram. Dit betekent dat u het in elke positie kunt lezen — zelfs ondersteboven.

Logo lettertype en kleuren

Sonos Logo

De lettertypen op de oude en nieuwe logo’s zijn ongeveer hetzelfde, al zijn er kleine verschillen in lijnlengte en dikte. Bruce Mau Design heeft geprobeerd de identiteit van de belettering te behouden, terwijl deze er strak en modern uitziet.

Vroeger was het een schreefloos lettertype met dunne strepen, een perfect ronde «O» en een puntige «N» aan de boven- en onderkant. Aramis SemiLight lijkt er erg op — een schreefloos geschreven in 2014 door de typograaf Gert Wiescher en ondersteunt enkele tientallen talen. Het enige verschil is de stijl van de hoofdletter «S»: in het woordmerk Sonos hebben ze een bredere bovenkant dan de onderkant.

Het officiële lettertype van het bedrijf is nu het merk Sonos, maar het komt niet overeen met het logo-ontwerp. Blijkbaar hebben de ontwikkelaars een van de bestaande lettertypen aangepast om het individuele functies te geven. Een mogelijke optie is de Gill Sonos Regular, al zijn de afwijkingen aan de uiteinden van de letters wel erg opvallend. Er zijn enkele overeenkomsten met de Futura Md BT Medium, behalve de geknepen «S»-vorm. Het enige dat we met zekerheid kunnen zeggen, is dat de inscriptie na het herontwerp vetter is geworden.

Logo Sonos

Het eerste embleem had een meercomponentenkleurenschema: verschillende grijstinten werden gecombineerd met wit en donkerrood, met een verloop dat werd gebruikt voor de geometrische vorm. Nu is alles veel eenvoudiger: de tekst is zwart en de achtergrond is wit, zonder vloeiende overgangen van verschillende tinten en extra kleuraccenten.