T-Mobile (US) Logo

T-Mobile LogoT-Mobile (VS) is actief in de Verenigde Staten, hoewel het onderdeel is van het Duitse bedrijf Deutsche Telekom AG. Het biedt telecommunicatiediensten aan Amerikanen, zoals breedband-internettoegang en mobiele diensten. Het is nu de derde grootste mobiele operator in de Verenigde Staten. Maar dit was niet altijd het geval: T-Mobile heette ooit VoiceStream Wireless PCS en had de status van een divisie van Western Wireless Corporation.

Betekenis en geschiedenis

T-Mobile (US) Logo Geschiedenis

Alle merken die eigendom zijn van Deutsche Telekom zijn verbonden door een gemeenschappelijk symbool — een grote paarse «T» met vierkante stippen aan de zijkanten. Maar alleen T-Mobile (VS) heeft een letter aangevuld met een tekstteken, waarmee wordt aangegeven dat er een poging is gedaan om visueel onderscheid te maken tussen het moederbedrijf en het dochtermerk. Hoewel hun doel in wezen hetzelfde is: een holistische omgeving creëren waarin het digitale leven op het werk en thuis kan floreren.

1994 — 2001

VoiceStream Wireless Logo 1994-2001

Toen T-Mobile VoiceStream Wireless heette, had het een logo met dit bijschrift. De uitdrukking «VoiceStream» bestond uit blauwe schuine letters, waarbij de hoofdletter «V» en «S» buiten de denkbeeldige lijn reikten, niet alleen boven, maar ook onder. Rechts van de S, net onder de tream, was een kleine zwarte WIRELESS. Het gebruikte een hoofdlettertype.

Om het logo te laten opvallen, hebben de ontwerpers drie puntige rode lijnen boven de tekst getekend. Ze symboliseerden de verbinding die het telecommunicatiebedrijf ondersteunde.

2001 — 2020

T-Mobile Logo 2001-2020

In 2001 werd de mobiele operator overgenomen door het Duitse bedrijf Deutsche Telekom AG. Het jaar daarop kreeg het de naam T-Mobile (VS), en daarmee het bijbehorende logo. Hij erfde de paarse «T» met een onderbroken lijn van vijf vierkanten van zijn nieuwe eigenaar. Het algemene beeld zag er als volgt uit: een vierkant, «T», drie vierkanten, het woord «Mobile» en nog een vierkant.

Het lijkt erop dat de ontwerpers zojuist het embleem van Deutsche Telekom hebben gepakt en ontvouwd, want in het origineel was het precies het tegenovergestelde: voor de «T» waren er drie vierhoeken. Maar in ieder geval is dit geen willekeurige reeks geometrische vormen, maar een gestileerde muzieknotatie. De vierkanten vertegenwoordigen de koppen van de noten, die meestal als vetgedrukte punten worden weergegeven. «T» vervangt overigens ook zo’n punt: de bovenkant van de letter bevindt zich ongeveer waar hij zou moeten zijn.

Het logo is gebaseerd op een fragment uit de muzieknotatie van de bedrijfsmelodie van Deutsche Telekom. De sound branding is gemaakt door Interbrand Zintzmeyer & Lux in samenwerking met muzikanten Chris McHale en Joe Barone.

2020 — heden

T-Mobile Logo 2020-vandaag

Begin 2020 vond weer een herontwerp plaats. Alles is veranderd, maar beetje bij beetje: de letters zijn een beetje brutaler geworden, de kleur is iets donkerder en het aantal vierkantjes is teruggebracht tot twee. Alleen de vierhoeken die zich rechts en links van de «T» bevonden, hebben het overleefd.

Het huidige logo van T-Mobile (VS) was gebaseerd op de oude Deutsche Telekom-badge. Hij illustreerde de relatie tussen visuele en auditieve elementen. Meer specifiek bootst de originele set vierkanten de melodie na die de naam van het bedrijf in de advertentie vergezelde. De stippen zaten op hetzelfde niveau omdat ze overeenkwamen met een toon met dezelfde toonhoogte. De letter «T» stond voor een hogere toon.

Logo lettertype en kleuren

T-Mobile US Logo

Maar het huidige logo van T-Mobile (US) ziet er totaal anders uit: de eigenaren van het bedrijf transformeren het om de aandacht van klanten vast te houden. Van het oorspronkelijke ontwerp zijn er slechts twee vierkanten met een «T» in het midden.

Logo T-Mobile US

Het lettertype is vergelijkbaar met de serif TeleGrotesk die wordt gebruikt door Deutsche Telekom. De magenta kleur (een donkerdere tint Mexicaans roze, # ED008C) is ook overgenomen van de nieuwe eigenaar. Ooit vertegenwoordigde het slechts één merk, maar nu zijn er een aantal merken aan verbonden, waaronder T-Mobile (VS).