Philips Logo

Philips Logo

Philips is een handelsmerk van het internationale concern Koninklijke Philips N.V. De bedrijvengroep is actief in de sectoren elektronica, verlichting, medische apparatuur en consumptiegoederen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam (Nederland) en een derde van de omzet is afkomstig van handel in de Verenigde Staten.

Betekenis en geschiedenis

Philips Logo Geschiedenis

Philips begon in 1891, maar het eerste bekende logo dateert uit 1938. Het is gebaseerd op een eerdere versie die rond 1925 werd geïntroduceerd. Het is ontworpen door Johan en Kalff van der Ley. Johan versierde het embleem met glanzende vierpuntige sterren, die hij associeerde met elektrisch licht, en Kalff voegde golvende strepen toe — geluidsgolven die door de lucht bewegen.

1938 — 1968

Philips Logo 1938-1968

Een van de oude Philips-logo’s heeft een ongebruikelijke vorm: een verticale rechthoek (boven) gaat vloeiend over in een cirkel (onder) en vormt een gouden rechthoek. Tegen deze achtergrond zijn andere elementen afgebeeld: een blauwe horizontale rechthoek met de woorden «PHILIPS» en een rode cirkel met drie golvende lijnen en vier sterren.

1968 — 2008

Philips Logo 1968-2008

Zonder er twee keer over na te denken, hebben de makers van het embleem alle details verwijderd en lieten alleen het blauwe woord «PHILIPS» achter. In 2008 is het grafische gedeelte van het logo naar rechts verplaatst.

2013 — heden

Philips Logo 2013-vandaag

Het herontwerp van 2008 bleek minder globaal te zijn. De ontwikkelaars hebben het lettertype enigszins aangepast, waardoor de verticale uiteinden van de «L» en «S» puntig zijn. Het grafische symbool is omgekeerd gemaakt. Waar zwart was, werd het wit en wit werd zwart. Hierdoor is het embleem expressiever en aantrekkelijker geworden.

Logo lettertype en kleuren

Philips Logo

Tegen de achtergrond van oude kleurrijke logo’s, waar Philips eigenlijk veel van had, oogt de moderne versie streng en democratisch. Er is niets overbodigs aan — alleen de naam van het bedrijf, ontworpen in de geest van minimalisme.

Logo Philips

Om het woord «PHILIPS» te schrijven, gebruikten de ontwerpers het schreefloze lettertype. De laatste versie verschilt van de vorige in de snijranden «S» en «L». Sinds 1968 is de kleurstelling niet veranderd: de combinatie van blauw en wit is lange tijd een integraal onderdeel geweest van de huisstijl.