Apple Logo

Apple Logo

Apple is een wereldberoemd bedrijf dat zich toelegt op de productie van computers, tablets, mobiele telefoons, audiospelers en software. Hij is een leider in de ontwikkeling van moderne pc’s en besturingssystemen. Gemaakt door Steve Jobs, Steve Wozniak, Ronald Wayne. Het bestaat sinds april 1976.

Betekenis en geschiedenis

Apple Logo Geschiedenis

Het logo van het Amerikaanse bedrijf verscheen direct in het jaar van oprichting. De ideologische inspiratoren zijn Steve Jobs en Ronald Wayne, die de aandacht vestigden op een quote van Wordsworth. Daarom bestond het embleem uit een scène waarin Isaac Newton onder een boom zit en daarboven een appel hangt, die volgens de legende op zijn hoofd zal vallen en dan een briljant idee de wetenschapper zal bezoeken.

Zonder zich met werk bezig te houden, combineerde Ronald Wayne duidelijk twee concepten: appel en ontwikkeling. Hij portretteerde eenvoudig Newton, waarop een rijpe vrucht op het punt stond te vallen in de vorm van ‘onverwachte verlichting’. De tekening werd geaccepteerd en goedgekeurd als branding, maar bevatte te veel onnodige details die de aandacht van het centrale element afleidden. Daarom werden vervolgens nog verschillende opties voorgesteld.

1976 — 1977

Apple Logo 1976-1977

Het embleem uit die periode ziet eruit als een kunstfoto in de vorm van een langwerpige rechthoek. Het stelt een man voor met een boek in zijn handen. Hij zit onder een vertakte kroon en daarboven hangt een grote appel. Aan de boven- en onderkant van het monochrome logo zit een breed lint met gevorkte uiteinden. Daarop staat de inscriptie «APPLE COMPUTER CO.», Die het logo omhult.

1977 — 1998

Apple Logo 1977-1998

Na een zwart-wit versie met veel details heeft het bedrijf een kleurrijke en beknopte versie. De auteur is de toen populaire kunstenaar Rob Janov. Na een gesprek met de eigenaren van het computerbedrijf ging hij naar de winkel en kocht een heel pakket appels. Thuis experimenteerde hij veel, fruit snijden om de beste visualisatie te krijgen.

Als resultaat introduceerde de ontwerper een week later een nieuw logo. Het ziet er heel helder uit, alsof het is verzameld in lagen van verschillende appelsoorten. De gebeten kant staat symbool voor de praktische toepassing van een briljant idee dat in me opkwam na de val van de foetus. Het kleurenpalet is regenboog, sappig. Jobs stond erop, omdat het bedrijf op dat moment de productie van kleurendisplays onder de knie had.

1998 — heden

Apple Logo 1998-....

In 1998 besloot de oprichter van het bedrijf om over te schakelen naar een nieuwe versie van het logo — donker. Dit wordt gedaan zodat het pakkende gamma de aandacht niet afleidt van het hoofdconcept. Maar er is nog een motief: terugkeren naar de originele versie, omdat Rob Janov het logo precies monochroom maakte.

Logo lettertype en kleuren

Logo Apple

Alle producten van het Amerikaanse bedrijf, inclusief iPad en iPhone, zijn versierd met het beroemde appelembleem. Dit is een legendarisch handelsmerk dat de fabrikant beroemd heeft gemaakt en zijn producten herkenbaar heeft gemaakt in verschillende delen van de wereld. De gebeten vrucht is synoniem met Apple en het belangrijkste element van zijn visuele identiteit. Daarom is het sinds 1977 ongewijzigd gebleven, met uitzondering van een kleine aanpassing aan het palet.

Apple Logo

Er zijn geen inscripties op het moderne logo — ze waren alleen aanwezig op de oude merknaam, die werd gebruikt in 1976-1977. Het lettertype was vergelijkbaar met Caslon met kleine afwijkingen van de geaccepteerde lettervormen.

Wat betreft het palet, in de originele versie is de appel volledig zwart en zit hij op een blanco witte achtergrond. Tot 1998 was het helder en kleurrijk. De vrucht bestond uit zes strepen (van boven naar beneden): lichtgroen, geel, oranje, karmozijnrood, paars en blauw.