Hitachi Logo

Hitachi Logo

Hitachi is een van de grootste Japanse hightechbedrijven. Het verscheen in 1910 in de stad Hitachi (Ibaraki), waarnaar het is vernoemd. Het verenigt meer dan 1100 verschillende bedrijven en vormt een grootschalige financiële en industriële groep.

Betekenis en geschiedenis

Hitachi Logo Geschiedenis

Het Hitachi-logo is een norm van nauwkeurigheid, bruikbaarheid en minimalisme. En zo was ze vanaf het moment dat ze verscheen. Er zijn maar één keer artistieke aanpassingen gedaan, aangezien het bedrijf maar over twee individuele identificatiebadges beschikt. De tekst is als basis voor hen genomen, dus ze zijn volledig verwant in stijl en inhoud. Ondanks de lange levensduur van het merk is het logo niet drastisch veranderd.

Dit bedrijf heeft drie logo’s: merk (handelsmerk), hoofd (basis) en corporate (handelsmerk).

1910 — 1918

Hitachi Logo 1910-1918

Het originele embleem bevatte een enkel woord — «Hitachi». Het was geschreven in handgeschreven schrift, naar links gekanteld. Het eerste been «H» werd verlengd en omgezet in een dunne lijn die de merknaam benadrukte. De brieven waren coherent en onlosmakelijk met elkaar verbonden. De overgang was soepel en afgerond.

1918 — 1968

Hitachi Logo 1918-1968

Het bedrijf gebruikt dit logo al tientallen jaren. Het bestond uit de voormalige getransformeerde inscriptie — coherent, handgeschreven, cursief. Maar alleen de kanteling van de symbolen is gemaakt door de ontwerpersklassieker — naar rechts, niet naar links. Ze verwijderden de onderstreping en vormden de basis van de letter-naar-letter verbindingen. De borden waren donker, de achtergrond licht.

1968 — 1992

Hitachi Logo 1968-1992

De auteur is Namihei Odaira. De resulterende symboliek leek zo aantrekkelijk dat het later werd gebruikt in bedrijfsvlaggen, onderscheidingen en badges, evenals in een andere versie van het logo.

Het huidige embleem kreeg een toevoeging in de vorm van een bedrijfsnaam. Het grafische merkteken bevindt zich links van de letters in lettertypen die lijken op Helvetica 73 Bold Extended en Univers Bold.

1992 — heden

Hitachi Logo 1992-vandaag

De versie van dit jaar is laconiek geworden: de ontwerpers lieten alleen het woord «Hitachi» erin, vergrootten het lettertype en maakten het vetgedrukt.

Logo lettertype en kleuren

Hitachi Logo

Namihei Odaira (de ontwikkelaar van de eerste versie) speelde de naam met twee karakters: «hola» (hallo) en «tachi» (opkomst). Tegelijkertijd plaatste hij ze in een cirkel.

Latere versies worden aangevuld met de slogan «Inspire the next». Het motto is geschreven in grijze, witte of zwarte letters met een rood accent op de «t».

Het hoofdembleem bevat alleen de titel in hoofdletters. Het logo zelf is rood, de achtergrond is wit.