PlayStation Logo

PlayStation LogoPlayStation is een wereldwijd bekend merk dat meerdere generaties consoles, mediacenters, controllers en handheld-apparaten vertegenwoordigt. Het verscheen in december 1994 — gelijktijdig met de release van de eerste gameconsole. Het is een divisie van Sony Interactive Entertainment, die het als het oorspronkelijke project heeft gemaakt. Het hoofdkantoor van het merk is gevestigd in Tokio (Japan).

Betekenis en geschiedenis

PlayStation Logo Geschiedenis

Tegenwoordig valt dit merk in de wereldwijd erkende categorie omdat zijn consoles en videogames de aandacht van de wereld hebben getrokken. Het unieke logo is overal ter wereld te zien. Ondanks zijn jeugd is het embleem al verschillende keren bijgewerkt en heeft het verschillende versies.

Het begin van de planetaire opmars van het logo gaat terug tot 1988, toen Sony in samenwerking met Nintendo probeerde een console te maken. Maar er ontstonden onenigheid tussen hen over de plannen van het project, dus de bedrijven beëindigden de overeenkomst. Daarna deed het Japanse bedrijf er vijf jaar over om zelfstandig de gameconsole te ontwikkelen, die een jaar later dan de streefdatum uitkwam. Ze presenteerde ook het originele logo.

1994 — 2009

PlayStation Logo 1994-2009

Het debuutembleem verscheen in 1994. Het is gebaseerd op de artistieke combinatie van de letters «PS» — een afkorting van PlayStation. In totaal kreeg de directie een twintigtal opties voorgelegd, waarvan deze won. De auteur is de Japanse kunstenaar-ontwerper Manabu Sakamoto, de maker van andere even bekende Sony-borden (bijvoorbeeld VIAO).

Hij stelde een driedimensionaal logo voor, waarin «P» staand wordt afgebeeld en «S» liggend, alsof het de schaduw van de eerste letter is. De halve ovalen worden op een interessante manier bespeeld, waarbij het bovenste gedeelte van «P» opengelaten wordt. Over het algemeen is dit een unieke combinatie van tekst, afbeeldingen en kleur, omdat de ronde elementen anders gekleurd zijn — blauw, rood en geel.

Er is nog een variant, die wordt gebruikt voor de PlayStation 3. Het heeft een blauwe «S» die bijna horizontaal is geplaatst en wordt aangevuld met gele en rode stippen aan de boven- en onderkant. In een andere versie keerde het bedrijf terug naar het oorspronkelijke kleurenschema, maar maakte het logo in een geheel andere vorm.

Manabu Sakamoto heeft ook een complete set symbolen ontwikkeld, inclusief enkele andere merken: het merk kan ze gebruiken voor elke generatie consoles. In deze versies wordt de «P» met een witte letter «S» ook op een eigenaardige manier gespeeld.

2009 — heden

PlayStation Logo 2009-vandaag

De huidige wijziging van het PlayStation-label is qua kleurstelling het meest minimalistisch. Het bestaat uit een klassieke mix van zwart en wit, met behoud van een elegante uitstraling in contrast. Maar op basis van de presentatievorm is dit een complete kopie van de vorige versie met een absoluut exacte verhouding van geometrische vormen en afbeeldingen.

De individuele aanduidingen van elke serie van de spelconsole zijn nog steeds in gebruik. Daarin zijn de contourlijnen gebogen in de vorm van de letters «P» en «S», en aan de rechterkant staat het serienummer van de console of het videospel. De symbolen zijn serpentijn en zijn onafscheidelijk geschreven.

PS4

PS4 Logo

Het embleem van de vierde versie van de console, uitgebracht in november 2013, komt qua stijl overeen met het algemene concept van het merk. Aan de linkerkant is er een pictogram in de vorm van hoofdletters «PS», waarvan er een verticaal staat en de andere de platte projectie of schaduw lijkt te zijn. Aan de rechterkant staat de afkorting voor PlayStation. Het is gemaakt met overzichtssymbolen. Door hun ongebruikelijke vorm lijken de gebogen strepen op linten of kabbalistische symbolen. Het serienummer van de spelconsole staat ernaast aangegeven. Het cijfer «4» is groot gemaakt — zelfs massief, met dunne lijnen. Deze indruk ontstaat niet alleen door de grote speling, maar ook door de verkorte poot.

PS5

PS5 Logo

Hoewel het logo van de nieuwe generatie console in november 2020 verscheen, heeft het nog steeds oude wortels. Het ontwerp van het embleem is exact hetzelfde als de vorige versie. De enige verandering zit in de nummering. De spelconsole wordt aangevuld met het originele nummer «5», wat het volgende nummer aangeeft. Uiterlijk lijkt het op zowel de eerste als de tweede letter van de afkorting «PS». Ze heeft hetzelfde grote formaat, dezelfde rondingen. Er is echter nog een klein verschil: in de linkerbovenhoek van de vijf is duidelijk een rechte hoek van 90 graden te zien.

Logo lettertype en kleuren

Logo PlayStation

Het logo maakt gebruik van een aangepast lettertype dat is ontworpen in een pakket met de rest van de visualisatie. De auteur is de ontwerper Sakamoto, die het speciaal voor het PlayStation-project heeft gemaakt. De letters onderscheiden zich door strikte en gelijkmatige lijnen met vloeiende rondingen bij «a», «o» en gedeeltelijk «n», zodat ze er eenvoudig uitzien. De fundamentele nadruk ligt op de hoofdletter «S» en «P», evenals op de «t», waarvan de helft van de bovenste slag is afgesneden.

Qua kleur is het logo het grootste deel van zijn geschiedenis gefocust op drie tinten: geel, rood en blauw. De huidige versie van het embleem is monochroom vanwege de laconieke combinatie van zwart en wit.