Samsung Logo

Samsung Logo

Samsung is een van de snelst groeiende conglomeraten. Het is een familiebedrijf uit Zuid-Korea. Bekend op de wereldmarkt als fabrikant van hoogtechnologische producten. Daarvoor hield hij zich bezig met de productie van voedingsmiddelen, export van vis, de ontwikkeling van de textielindustrie, verzekeringen en de verkoop van onroerend goed.

Betekenis en geschiedenis

Samsung Logo Geschiedenis

Samsung heeft de details van het bedrijf verschillende keren gewijzigd, en daarmee ook het bedrijfslogo. Het huidige symbool wordt beschouwd als een voorbeeld van succesvolle rebranding, grotendeels dankzij goed ontwikkelde marketing en grootschalige reclame-evenementen. Het is totaal anders dan eerdere versies — noch in kleur, noch in lettertype.

1938 — 1969

Samsung Logo 1938-1969

Het eerste Samsung-logo verscheen op noodle-pakketten. Daarna begonnen ze het te gebruiken voor het markeren van rijst, gedroogde vis, wodka, wijn en andere producten die deel uitmaakten van het assortiment. Het was een gedetailleerd handelsmerk in de vorm van een rechthoek. Het bevatte Koreaanse karakters en een witte cirkel binnen twee ringen. In het midden stonden drie vijfpuntige sterren. Ze worden geassocieerd met de merknaam omdat «sam» «drie» betekent en «gezongen» «ster» betekent.

Er zijn verschillende aannames over waar zo’n concept vandaan komt. Volgens de eerste versie bedoelde de eigenaar van het bedrijf zijn zonen, die het familiebedrijf zouden erven. Volgens een andere hypothese verwoordde hij een bijzondere symboliek: hij wilde dat het bedrijf als sterren aan de hemel zou schitteren. Bovendien betekent het karakter «sam» kracht en grootheid, en «gezongen» wordt geassocieerd met de eeuwigheid.

Naast de sterren waren binnen de cirkel drie horizontale lijnen afgebeeld, die de belangrijkste producten van het bedrijf symboliseren: rijstnoedels. Iets lager was een korenaar als eerbetoon aan de landbouwwortels van Samsung.

1969 — 1979

Samsung Logo 1969-1979

In de jaren 60 het merk begon zich bezig te houden met verzekeringen en de verkoop van onroerend goed, wat tot uiting kwam in zijn logo. Ontwerpers hebben alle elementen verwijderd die met de voedingsindustrie te maken hadden. Ze lieten slechts drie vierpuntige sterren achter in een witte cirkel tegen de achtergrond van het vierkant. Op dat moment was het palet zwart en wit.

Vervolgens verscheen de inscriptie «Samsung» voor het eerst op het logo. De ontwikkelaars gebruikten de Engelse versie van de naam om het wereldwijde karakter van het bedrijf te benadrukken en op de internationale markt te brengen. Strikte vetgedrukte schreefloze letters benadrukten een ingetogen stijl.

1979 — 1993

 

Samsung Logo 1979-1993

Eind jaren 70. de oprichter van het bedrijf vond het logo achterhaald, dus besloot hij het grafische gedeelte te veranderen. Ontwerpers verwijderden de witte cirkel en verdeelden de drie sterren, waarbij ze elk in de zeshoek werden geplaatst. Geometrische figuren werden rood, want op dat moment kwam de release van Samsung kleurentelevisies. Op dat moment liet de fabrikant voor eens en altijd de niet-expressieve zwart-witsymbolen los. Aangenomen werd dat een helder palet de hoge beeldkwaliteit van tv-schermen benadrukte. Bovendien verscheen en verdween de merknaam. Het lettertype is nauwelijks veranderd.

Samsung Logo 1979-1980

Samsung Logo 1980-1993

1993 — 2005

Samsung Logo 1993-2005

In 1993 begon het bedrijf actief het internationale niveau te betreden. Ze stond gelijk aan moderne innovaties en een technologische hausse, dus liet ze alles achterhaald achter. Waaronder van het vorige logo, dat de ontwikkeling van zijn imago belemmerde. Als resultaat van wereldwijde rebranding verscheen een geheel nieuwe merknaam: een wit Samsung-opschrift op een blauw ovaal. Een langgerekte geometrische figuur symboliseert het universum. Er is een duidelijke verborgen verbinding met de sterren.

2005 — heden

Samsung Logo 2005-....

Ontwerpers hebben het logo vereenvoudigd door het ovaal te verwijderen. Het enige dat overblijft is het woord ‘Samsung’, blauw geverfd. Het is geschreven in een individueel lettertype, dat vaag lijkt op DDT Cond SemiBold en Helvetica Black. Gedrukte tekens worden gekenmerkt door rechte hoeken en de afwezigheid van schreven. De letter «A» valt op zonder een horizontale lijn.

Maar het logo met de ellips verdween nergens — het werd corporate. Nu wordt het gebruikt door Samsung Group en dochterondernemingen. Op zijn beurt wordt een merknaam, bestaande uit één inscriptie, gevonden in reclamecampagnes.

Logo lettertype en kleuren

Samsung Logo

Er is niets overbodigs in het embleem van het Zuid-Koreaanse bedrijf — alleen de inscriptie «SAMSUNG» in de hoofdletters. Na het herontwerp van 2005 wordt het woord op een lege achtergrond geplaatst. Voordien bevond het zich in een verhoogd ovaal, dat werd herinnerd door veel eigenaren van Samsung-elektronica en huishoudelijke apparaten.

Maar de ontwikkelaars namen het pad van vereenvoudiging door de geometrische vorm te verwijderen en alleen de merknaam over te laten. Dit concept is heel anders dan het origineel, want van 1969 tot 1993 bevatte het logo drie vierpuntige sterren.

Logo Samsung

Het woord ‘SAMSUNG’ lijkt op DDT Cond SemiBold en Helvetica Black Het wordt gekenmerkt door duidelijke lijnen, meerdere hoeken en het ontbreken van schreven. De letter «A», die uit slechts twee diagonale lijnen bestaat, verdient speciale aandacht.

Een ander opvallend kenmerk van het embleem is de donkerblauwe kleur (# 034EA2). Het wordt gebruikt voor de letters, terwijl de omringende achtergrond wit is.