Smash Bros Logo

Super Smash Bros. Logo

Super Smash Bros. is het populairste vechtspel ter wereld. Daarin kun je een van de vele personages kiezen die hun eigen unieke vaardigheden hebben. Ze zijn bekend bij alle fans van het Nintendo-universum, omdat ze de hoofdrolspelers zijn van andere gamefranchises, waaronder PAC-MAN, Animal Crossing, Pokemon en Mario. De strijd vindt plaats op locaties die kenmerkend zijn voor verschillende helden. Om aan te vallen gooien deelnemers voorwerpen naar elkaar. Het is niet alleen belangrijk om de tegenstander knock-out te slaan — hij moet letterlijk uit de arena worden gegooid.

Betekenis en geschiedenis

Smash Bros Logo Geschiedenis

In moderne versies van Smash Bros. maximaal acht spelers kunnen samenkomen in een schermutseling, terwijl er in de oorspronkelijke 1999 slechts vier waren. De lijst met beschikbare personages is ook aanzienlijk gegroeid — van 12 naar 74. En het blijft groeien, en dat gaat ten koste van helden uit franchises die niet eens van Nintendo zijn.

De populariteit van de serie is te danken aan het ongebruikelijke concept. Deelnemers vechten immers niet alleen onderling — ze kunnen hun favoriete personage uit andere videogames kiezen en proberen te winnen met zijn speciale vaardigheden om aan te vallen. In combinatie met een verscheidenheid aan locaties maakt dit het vechtspel spannend en onvoorspelbaar.

Gezien de ongelooflijke populariteit van Smash Bros., zijn veel gamers bekend met de logo’s. We hebben het over zowel een rond icoon in de vorm van een gezicht als een woordmerk met de naam van de franchise. Deze symbolen vormen sinds 1999 de steunpilaar van de visuele identiteit van het spel, hoewel de belettering de afgelopen jaren verschillende herontwerpen heeft ondergaan.

1999-heden

Icon Logo 1999-vandaag

Het ronde pictogram met twee loodrechte lijnen debuteerde met de originele versie van het vechtspel, dat werd uitgebracht op de Nintendo 64. Het verscheen voor het eerst in de introductievideo voor Smash Bros. in 1999. Nu is het te zien op items en andere objecten in alle volgende games in de serie. Bovendien wordt het dradenkruispictogram gebruikt als ontwerpelement. Het knippert bijvoorbeeld op het laadscherm, verschijnt tijdens een pauze, wordt weergegeven naast de namen van de etappes.

1999 — 2001

Super Smash Bros. Logo 1999-2001

Het eerste internationale logo van de franchise verscheen in 1999. Het stond op Super Smash Bros.-cartridges. voor Nintendo 64. De ontwerpers hebben de titel van het spel kleurrijk gemaakt om de stijl van de strips na te bootsen. In het midden stond het gele woord «SMASH» met rode kennels. Het hiervoor gekozen geometrische lettertype, ITC Kabel Bold, werd in de jaren zeventig door Victor Caruso gemaakt.

De zijkanten van de letters («SUPER» en «BROS.») waren ook geel. Ze gebruikten een verticaal langwerpig Pritchard-lettertype — meer precies, de aangepaste versie met een afgeronde «U». De gelijkenis met strips werd versterkt door de zwarte basis in de vorm van een explosie.

2001 — 2008

Super Smash Bros. Logo 2001-2008

In 2001 werd Super Smash Bros. uitgebracht. Melee is een vechtspel dat exclusief is uitgebracht voor de Nintendo GameCube. Er is een schitterend logo voor gemaakt met een zwart en rood verloop, een witte rand en zilveren schaduwen. Het gewijzigde opschrift besloeg twee regels. Het lettertype was verenigd: de typografen ontwikkelden één antiqua met een individueel ontwerp voor alle drie de woorden. De «O» deed denken aan het originele ronde embleem van de franchise. En de drie S’en (de eerste in «SUPER SMASH» en de laatste in «BROS.») zijn iets vergroot.

2008 – 2014

Super Smash Bros. Logo 2008-2014

Met de komst van Super Smash Bros. Het Brawl-logo werd opnieuw aangepast, hoewel het over het algemeen het woordmerk van de tweede game volgde. De ontwerpers hebben het lettertype beter leesbaar gemaakt en de titel van de serie opnieuw gekleurd in bruin met een asymmetrisch rood verloop. De textuur was ongelijk vanwege patches van verschillende tinten.

De ontwikkelaars plaatsten de inscriptie op twee zilveren platen, omgeven door grijze schaduwen aan de randen. En om de geometrie in evenwicht te brengen, moesten ze de tweede snaar in een boog buigen.

2014 – 2018

Super Smash Bros. Logo 2014-2018

Voor Super Smash Bros. 4, is er een nieuw embleem gemaakt — dit keer helderder en glanzender. De basisstructuur is bewaard gebleven: de inscriptie bestond, zoals voorheen, uit twee delen. Maar de letters zijn driekleurig geworden. Elk woord had een blauwe streep aan de bovenkant, een witte streep in het midden en een roze streep aan de onderkant. In plaats van een zilveren basis werd een zwarte gebruikt, en deze kreeg twee scherpe punten langs de randen en een donkerblauw verloop.

Rechts van de tekst werd een vuur toegevoegd, en geen gewoon vuur: de roodoranje vlam veranderde geleidelijk in bevroren blauw ijs. Deze afbeelding symboliseerde de strijd tussen twee elementen, de confrontatie van personages met verschillende vaardigheden. De gebogen vorm van de tweede rij is niet veranderd. Maar de makers van de inscriptie besloten het in evenwicht te brengen door het eerste woord in de tegenovergestelde richting te buigen.

2018 – heden

Super Smash Bros. Logo 2018

 

Na de release van Super Smash Bros. Ultimate, het logo is weer veranderd. Het vijfde deel van de serie verscheen in de tijd dat minimalisme in de mode kwam. Daarom hebben de ontwerpers de letters volledig zwart gemaakt en alle contouren verwijderd, waardoor een lege witte achtergrond overblijft. Ook het beeld van vuur en ijs verdween. Maar er verscheen een ander interessant element: twee dunne loodrechte lijnen van witte kleur, die door de hele inscriptie heen en weer liepen. Trouwens, dankzij de vereenvoudiging lijkt de «O» nu precies op het officiële symbool van de franchise.

Logo lettertype en kleuren

Smash Bros Logo

Vechten tegen Super Smash Bros. is gemakkelijk te herkennen aan het embleem dat in 1999 voor het allereerste spel werd gemaakt. Het grafische teken is heel eenvoudig: het is een gelijkmatige cirkel die door twee elkaar kruisende strepen in vier fragmenten is verdeeld. Fans hebben veel aannames gedaan over wat deze geometrische figuur zou kunnen betekenen. Sommigen zagen het als een zicht of een doelwit, en associeerden het met veldslagen in de arena. Anderen beschouwden de tekening als een abstracte illustratie van de zon die door het raam schijnt in de openingsfilm van N64. Weer anderen merkten de gelijkenis op van de afbeelding met het Sports Series-logo op de NES, dat bestond uit een tennisracket, een golfclub en een honkbalknuppel. En volgens de esportsman Hungrybox is dit een beeld van de explosie die optreedt als je verliest.

Masahiro Sakurai, de maker van Super Smash Bros., verdreef alle geruchten door een interview te geven aan de Japanse komiek Yoiko voor zijn YouTube-kanaal. In 2018 onthulde hij dat het cryptische embleem eigenlijk multiplayer betekende. Elk van de vier fragmenten van de cirkel vertegenwoordigt één deelnemer, want aan het begin van de serie konden maximaal vier mensen samenkomen in de strijd. Nu is dit niet meer relevant: in Smash Bros. maximaal 8 spelers kunnen tegelijkertijd vechten, maar de structuur van het logo is niet veranderd. Tegelijkertijd symboliseren de twee scheidslijnen het crossover-karakter van het vechtspel, wanneer personages uit verschillende franchises elkaar ontmoeten in de arena.

Logo Smash Bros

Door zijn «gerichte» vorm is de Super Smash Bros. ooit in een schandaal terechtgekomen. Een leerling van een school tekende het op het bord, waardoor de onderwijsinstelling korte tijd moest sluiten. Mensen die niet bekend waren met het iconische logo dachten dat het een massamoorddreiging was.

De titel van de vechtgameserie maakt gebruik van een origineel serif-lettertype gebaseerd op de oude woordmerken van het spel. Dit is een pailletten met hoog contrast waarbij de «O» is vervangen door een rond Super Smash-pictogram. Beide huidige logo’s zijn zwart geverfd met witte details. Dankzij zo’n minimalistisch palet zien de letters in het opschrift er duidelijk en gemakkelijk leesbaar uit, wat niet gezegd kan worden van eerdere versies met een verloop.