RuneScape Logo

RuneScape LogoRuneScape is een gerenommeerde browsergebaseerde MMORPG die twee keer op Guinness World Records is verschenen vanwege zijn populariteit en frequente software-updates. De bètatests begonnen in 2001. In hetzelfde jaar kwamen ontwikkelaar en uitgever Jagex Ltd. heeft de eerste versie uitgebracht van een Java-applicatie genaamd RuneScape Classic. In 2004 verscheen RuneScape 2 met verbeterde 3D-graphics en nieuwe software.

Betekenis en geschiedenis

RuneScape Logo Geschiedenis

De essentie van het spel is om je karakter te ontwikkelen, taken te voltooien en hiervoor beloningen te ontvangen. Quests met zes moeilijkheidsgraden zijn beschikbaar voor gebruikers: de eenvoudigste zijn voor beginners en de moeilijkste zijn alleen beschikbaar in de Pay To Play-modus. Tegelijkertijd heeft RuneScape twee versies: betaald en demo. Ze hebben een gemeenschappelijke virtuele wereld en verschillen alleen in de mogelijkheden die voor gamers gelden.

Ze hebben ook één embleem. Het is samen met het spel geëvolueerd, dus je kunt de overgang zien van klassiek ouderwets ontwerp naar moderne computergraphics.

1998 — 2001

DeviousMUD Logo 1998-2001

De Devious Multi-User Dungeon wordt beschouwd als de voorloper van RuneScape. Deze videogame verscheen in 1998 en was niet erg populair: niet meer dan twintig mensen konden het proberen. Slechts een paar screenshots en een logo met een korte naam («DeviousMUD») en een ontwikkelaar («By Andrew Gower») blijven in haar geheugen. De eerste regel was rood en de tweede oranje.

2001 — 2008

RuneScape Logo 2001-2008

In 2001 bracht Jagex een pilotversie van RuneScape uit. Het online game-logo bestond uit negen grijze runen met verschillende vormen. Hun nummer kwam overeen met het aantal letters van de naam van de MMORPG, omdat al deze symbolen op de stenen stonden — van de eerste «R» tot de laatste «E». De runen waren verdeeld in twee korte kettingen, gescheiden door een zwaard met een groot gouden handvat.

2008 — 2011

RuneScape Logo 2008-2011

Na de volgende update kreeg de game een embleem met een vergrote inscriptie. De runen zijn nu bruin en opgesteld, en het zwaard is naar beneden gericht en precies halverwege tussen «RUNE» en «SCAPE».

2011 — 2013

RuneScape Logo 2011-2013

In 2011 lanceerde Jagex een nieuwe officiële website voor RuneScape en veranderde het MMORPG-logo. In deze versie verdwenen de runen en begon de inscriptie eruit te zien alsof elke letter uit ijzer was gesmeed. Om het effect te versterken, gebruikten de ontwerpers een verloop en schaduwen. Het zwaard blijft op zijn oorspronkelijke plaats en de «S» wordt iets naar links bewogen en lijkt op een schede.

2013 — heden

RuneScape Logo 2013-vandaag

In 2013 ondernam Lee Maplesden, die al 10 jaar aan de RuneScape-identiteit werkte, een nieuw ontwerp. Hij behield de stijl van middeleeuwse fictie, maar maakte de inscriptie vloeiender en schoner en voegde tegelijkertijd enkele interessante elementen toe. Het zwaard is nu verbonden met de verticale slag van de letter «R», en door de «S» is er een lange vuurstrip in de vorm van een drakenstaart. Deze lijn ziet eruit als een onafgewerkt oneindigheidsteken en verwijst naar de levensduur van de legendarische MMORPG.

Daarnaast bedacht Lee Maplesden het concept voor een geanimeerde versie van het logo. Daarin beweegt de staart en brandt met oranje vlammen, en het zwaard valt van bovenaf en stopt aan het begin van de inscriptie.

Logo lettertype en kleuren

RuneScape Logo

Alle RuneScape-emblemen — oud en nieuw — hebben één ding gemeen: het zwaard. Dit is een belangrijk onderdeel van het spel dat nodig is om te overleven in een fictieve wereld. Voorheen stonden scherpe wapens los van het woord, zelfs als ze werden gecombineerd met de «S». In de huidige versie is het ingebed in de letter «R» en wordt het gezien als een onvervangbaar onderdeel van de tekst.

De logo-belettering is ontwikkeld door Lee Maplesden, voormalig art director van Jagex. Hij maakte de letters schoner door de schreven in te korten en overtollige uitstekende lijnen te verwijderen. De ontwerper gebruikte geen standaardlettertypen: elke letter is met aandacht voor detail gemaakt, waardoor de naam van het spel eruitziet als een kunstwerk.

Logo RuneScape

Door de combinatie van verschillende tinten wit, grijs en zilver lijkt het woord van metaal te zijn gemaakt. Duidelijke schaduwen en hooglichten creëren een 3D-effect. Het enige lichtpuntje (of liever een streep) is de geeloranje staart van de draak.