Roku Logo

Roku Logo

Roku lanceerde zijn vlaggenschipproduct, digitale mediaspelers, in 2008. Het werd veel eerder gelanceerd in 2002. Het werd opgericht door de Amerikaanse miljardair Anthony Wood om Netflix te helpen bij het maken van de originele settopbox. Maar het bleek dat het project slechts een paar dagen voor de lancering was gesloten. Roku had geen andere keuze dan Netflix te verlaten en zelfstandig verder te werken in de gekozen richting. Het bedrijf bezit nu een merk Smart TV, Roku OS, een mediawinkel en een eigen streamingkanaal.

Betekenis en geschiedenis

Roku Logo Geschiedenis

Roku Corporation en het gelijknamige merk van de digitale mediaspeler hebben altijd een gemeenschappelijk logo gedeeld. Het verscheen in 2002, maar kwam pas 6 jaar later «uit» — na de uitvinding van de eerste stand-alone set-top box DVP N1000. Het modelnummer op de kast is in hetzelfde lettertype geschreven als op het embleem.

Tegelijkertijd werd het handelsmerk uit het apparaat gehaald — industriële ontwerpers besloten het afzonderlijk op een donkerpaarse tag af te drukken. Het zag eruit als een label op een kledingstuk, behalve dat het niet aan T-shirts of broeken was bevestigd, maar aan de zijkant van de streaming-speler en aan de onderkant van de afstandsbediening.

Later veranderde Roku zijn stijl niet. De volgende negen generaties digitale mediaspelers hadden ook het logo prominent. Naarmate het bedrijf groeide, begon de gestileerde naam van het bedrijf ook op andere producten te verschijnen, op alles met betrekking tot Roku en zijn diensten.

Op het eerste gezicht is er niets opmerkelijks aan het embleem. Het bevat slechts één woord, twee kleuren en geen extra afbeeldingen of complexe lettertypen met patronen. Maar dit is wat het uniek maakt, want de minimalistische stijl wordt geassocieerd met eenvoud, stabiliteit, monumentaliteit en universele toegankelijkheid, en de genoemde kwaliteiten kenmerken de producten van het merk van de beste kant.

Logo lettertype en kleuren

Roku Logo

In termen van het woordmerk vertoont het bedrijf een benijdenswaardige consistentie. Ze heeft het nooit veranderd, verbeterd of zelfs geëxperimenteerd met het kleurenschema — in het algemeen hield ze zich aan het concept dat oorspronkelijk was gekozen. Dit conservatisme heeft zo zijn voordelen: het Roku-logo is herkenbaar geworden en wordt nu alleen geassocieerd met hoogwaardige goederen en diensten.

Te oordelen naar de karakteristieke vorm van de «K», bestaat de letters uit hoofdletters, hoewel de eerste «R» iets hoger is dan de andere, en de «U» eruitziet als een kleine letter vanwege de verticale streep aan de rechterkant. Het lettertype behoort tot de categorie grotesk, dat wil zeggen dat de tekens aan de uiteinden geen decoratieve schreven hebben. Het woord «Roku» is vetgedrukt, wat het enige is waardoor het duidelijk opvalt.

Logo Roku

In de hoofdversie van het logo is de belettering donkerpaars en de achtergrond wit. De labels die digitale mediaspelers sieren, hebben omgekeerde kleuren. Bij het plaatsen van het woordmerk op de behuizing van het apparaat wordt een heel ander palet gebruikt: in dit geval kan de naam van de fabrikant zwart, grijs of zilvermetaal zijn.