Rockstar Logo

Rockstar Games Logo

Rockstar is een dochteronderneming van de distributeur, ontwikkelaar en uitgever van videogames Take-Two Interactive. Hij wordt gecrediteerd met vele hittitels, zoals de arcade-racegame Midnight Club, de neo-noir-shooter Max Payne, de survival-horror Manhunt en het actie-avontuur Red Dead. Maar de meest bekende franchise is Grand Theft Auto, een actiegame in een open wereld. Dit spel staat op de vijfde plaats in het aantal verkopen ter wereld en wordt meer dan tien keer genoemd in Guinness World Records.

Betekenis en geschiedenis

Rockstar Logo Geschiedenis

Rockstar werd geboren in 1998 toen Take-Two Corporation besloot om de activa te gebruiken die het van BMG Entertainment had gekocht. Kort daarvoor werd BMG Interactive geliquideerd, maar de leiders gingen aan de slag bij Take-Two en leidden een nieuw project. Ze bleven de beroemde GTA-franchise ontwikkelen en tegelijkertijd begonnen ze andere videogames voor consoles en computers te maken.

En Rockstar is niet zomaar een studio. Het bezit een internationaal uitgevershoofdkwartier en negen dochterondernemingen in Canada, de Verenigde Staten, Schotland, Engeland en India. Ze zijn verenigd door logo’s met een vergelijkbare structuur, die alleen verschillen in kleurenschema’s. De merknaam is gecodeerd in het visuele symbool: een grote zwarte letter «R» verwijst ernaar en versmelt met een vijfpuntige ster. Dit ontwerp is in gebruik sinds 1998 en is sindsdien niet veranderd.

1994 — 1998

BMG Interactive Entertainment Logo 1994-1998

In 1994 richtte BMG Entertainment zijn eigen multimediadivisie op die videogames promootte voor computers, de SEGA Saturn en de PlayStation. Zijn handelsmerk bevatte het opschrift «BMG INTERACTIVE» verdeeld in twee regels. De afkorting stond bovenaan — onder een omgekeerde rode driehoek, die in een rechte hoek samenviel met de verdieping in het midden van de «M». Alle drie de letters gebruikten een contrastrijk serif-lettertype.

De tweede regel, gescheiden door een rode horizontale lijn, bevatte het woord «INTERACTIEF». Voor dit deel van de naam kozen de ontwerpers voor een gewaagde grotesk, en ze moesten de letters verkleinen zodat ze niet verder reikten dan de bovenste regel.

1998 — heden

Rockstar Games Logo 1998

In 1998 werd Rockstar Games opgericht. Ze werd de directe «erfgenaam» van het BMG Interactive-handelsmerk, dat werd gekocht door Take-Two Corporation. Het logo van de nieuwe uitgever van videogames bevat een oranje vierkant met afgeronde randen. Binnenin staat een grote zwarte letter «R», geschreven in elegant cursief en door het rechterbeen verbonden met een vijfpuntige witte ster. Zowel het vierkant als de ster hebben dunne zwarte contouren.

Logo lettertype en kleuren

Rockstar Games Logo

Rockstar gebruikt een eenvoudig symbool voor visuele identificatie, bestaande uit geometrische vormen en een grote «R». Het geldt voor alle afdelingen van het bedrijf. Hetzelfde grafische symbool wordt gevonden in games waar de geanimeerde versie met geluid wordt gepresenteerd. De vijfpuntige ster staat voor hoge status, kennis, licht en perfectie.

De enkele letter op het logo verwijst naar Neue Helvetica Pro 86 Heavy Italic. Daarnaast heeft ze overeenkomsten met Ashu en Helvetica Bold, maar het toeval is niet significant. De hoofdletter «R» heeft geen schreven, maar ziet er dynamisch uit door de rechte hoek en zacht gebogen steel.

Logo Rockstar Games

Het belangrijkste embleem van Rockstar Games wordt gedomineerd door oranje, dat wordt gebruikt voor het plein. Een witte ster valt in het midden op als een bleke vlek. De letter en contouren zijn zwart om het nodige contrast te creëren.