Reliance Logo

Reliance LogoReliance Communications Limited is een Indiase telecommunicatiedienstverlener, opgericht in juli 2002 en gesloten in februari 2019. De reden voor de beëindiging van haar activiteiten is een faillissement met een schuldratio van 50.000 roepies ten opzichte van een activaprijs van 18.000 roepies. Met zo’n onbalans kon de mobiele operator zijn schuld niet afbetalen. De oprichter van het bedrijf is Chinmay Mittal, en het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Navi Mumbai.

Betekenis en geschiedenis

Reliance Logo Geschiedenis

In 2006 werd het bedrijf omgedoopt tot Reliance Communications Limited, in 2008 schakelde het over op de GSM-standaard. Even later (in 2010) kreeg het een vergunning om 3G-communicatie te gebruiken in drie steden in het land. En een jaar later introduceerde de organisatie MIMO-technologie om deze diensten te verbeteren. Dat wil zeggen, de operator streefde constant naar ontwikkeling en deed er alles aan om zijn imago te verbeteren.

Om meer abonnees aan te trekken, verlaagde hij in het voorjaar van 2012 de tarieven met 61 procent. In 2016 stopte de operator met het gebruik van CDMA en in september van hetzelfde jaar schakelde de klant over naar GSM- en LTE-standaarden. Hij heeft ook smartphones in zijn arsenaal die Reliance heeft geproduceerd in samenwerking met Lenovo.

Nu heeft dit bedrijf, ondanks de faillissementsaanvraag, de telecommunicatiebusiness niet gesloten: in plaats van de 2G- en 3G-communicatiestandaarden levert het diensten in 4G-netwerken. In 2020 heeft ze haar werkstrategie herzien en een radicale rebranding doorgevoerd.

De dienst heet nu Global Cloud Xchange. Ze blijft zich bezighouden met datatransmissie en vaste lijnen. Ook gespecialiseerd in onderzeese kabelnetwerken. Na een moeilijk pad te hebben afgelegd, slaagde de operator erin zijn persoonlijke identiteit te behouden en binnen de gekozen symboliek te blijven. Gedurende zijn carrière als Reliance heeft hij twee emblemen gehad.

2002 — 2010

Reliance Logo 2002-2010

Het logo bestond uit de naam van het bedrijf. Het bezette het hele gebied, gemaakt in de vorm van een horizontale rechthoek. De letters zijn glad, gedrongen, ietwat breed. De fundamentele nadruk lag op «A», die eruitzag als een open driehoek-in-een-driehoek-lijn. De eerste is groot, blauw, de tweede is miniatuur, diep rood. Het was een alternatieve vervanging voor de standaard «A» -dwarsbalk, dus het speelde mooi met het woord «Reliance», waardoor het een persoonlijk embleem werd.

Ook de combinatie van het uiteindelijke «CE» viel op: de letters waren in verschillende stijlen en hoofdletters geschreven. «C» — ruw, met rechte elementen zonder klassieke bochten, «E» — kleine letters, zacht, met afronding.

2010 — heden

Reliance Logo 2010-vandaag

De belangrijkste wijziging zat in het lettertype, dus in deze versie van het logo zijn de borden langwerpig en niet zo breed als voorheen. De centrale «A» blijft het belangrijkste element. Maar nu wordt in plaats van een lijn een echte rode driehoek gebruikt en is de letter zelf iets hoger geworden dan voorheen.

Logo lettertype en kleuren

Logo Reliance

Alle merklogo’s van Reliance worden gedomineerd door tekst: het is het basiselement van de persoonlijke identiteit van het bedrijf. Bovendien wordt «A» gepresenteerd als een relaistoren, wat duidelijk te zien is in het eerste logo.

Hoeveel emblemen, zoveel lettertypen. Dat wil zeggen, de telecomoperator had twee soorten lettertypen. Beide zijn gladde, sans serifs uit de categorie Sans Serif. Dit is waar hun gelijkenis eindigt, want in het eerste geval zijn de borden breed en hoekig, in het tweede zijn ze hoog en schuin, met uitzondering van de driehoek. Het kleurenschema bestaat uit een blauw en rood verzadigd spectrum. De achtergrond is wit.