Osu! Logo

Osu! Logo

Osu! is een gratis actieritme-videogame die het muzikale gevoel van spelers op de proef stelt. Het is geschreven in C# op het .NET-framework. De auteur is Dean «peppy» Herbert, die het helemaal opnieuw heeft ontworpen en in de herfst van 2007 heeft uitgebracht. Op dit moment bestaat het in verschillende versies: voor Microsoft Windows (in eerste instantie ervoor gemaakt), macOS, Linux, Android, iOS (geleidelijk aan hen aangepast). De gameplay is voornamelijk gericht op de community, dus alle gespeelde melodieën en beatmaps worden door hen gemaakt met behulp van een interne editor.

Betekenis en geschiedenis

Osu Logo Geschiedenis

De videogame is geïnspireerd op vele andere ritmische actiegames, waaronder Osu! Tatakae! Ouendan, DJMax, Beatmania IIDX, Taiko geen Tatsujin en dergelijke. In deze versie krijgen gebruikers de keuze uit vier verschillende modi met een verscheidenheid aan methoden voor het spelen van ritmekaarten. Ze kunnen worden gecombineerd met toegevoegde mods, waardoor de moeilijkheidsgraad van de gameplay wordt verlaagd of verhoogd.

Maar ondanks het brede bereik, is de standaardmodus het populairst, de allereerste gelanceerd. Vanaf 2021 heeft het aantal geregistreerde spelers al meer dan 15 miljoen 200 duizend mensen bereikt. En nu het videospel osu! beschikbaar in 35 talen. Het kan worden bediend met behulp van verschillende randapparatuur: een mini-toetsenbord met twee knoppen of een computermuis in combinatie met een toetsenbord. Er is ook een betaalde service die de functionaliteit voor gebruikers uitbreidt.

Er zijn ongelooflijk veel volgers van deze ritmische actie. Ze ontmoeten elkaar op speciaal georganiseerde evenementen — beatmapping en fanart-wedstrijden. Bovendien houden de spelers onofficiële conventies, waarvan de grootste «cavoe’s osu! Event», meestal eenvoudigweg aangeduid als «osu! Evenement» of «COE». De fanmeeting vindt sinds 2017 drie keer per jaar plaats. De hoofdactie vindt plaats in de Brabanthallen conferentiezaal, gelegen in de Nederlandse stad Hertogenbosch.

osu embleem! is ook te zien geweest op de officiële stands van evenementen zoals Anime Expo en TwitchCon, dus het is niet alleen bekend bij fans. Dit is een eenvoudig icoon in termen van het aantal elementen, maar complex in termen van interieurontwerp. Het bestaat momenteel in twee versies.

2007 – 2015

Osu! Logo 2007-2015

Het debuutlogo ziet eruit als een lichtroze ballon. Het is diagonaal verdeeld in twee fragmenten van verschillende tinten, die vrij moeilijk te vangen zijn met een vluchtige blik. De demarcatielijn is niet recht, maar gebogen en lijkt op een omgekeerde boog. De bovenste helft van de cirkel is iets lichter dan de onderkant. Binnenin, in het midden, staat de naam van het ritmespel. Het is geschreven in kleine letters en gaat vergezeld van een uitroepteken om onmiddellijke actie aan te moedigen. Hoewel de letters wit zijn geverfd, hebben ze dunne, nauwelijks waarneembare, gelijkmatig getekende roze strepen.

2015 — heden

Osu! Logo 2015

Modern osu-embleem! de structuur is veel gecompliceerder dan de eerste. Het hele oppervlak van de cirkel is willekeurig gevuld met miniatuur roze driehoekjes in verschillende tinten en maten. De naam is vetgedrukt, wat de ontwikkelaars enigszins hebben gecorrigeerd door het onderste «u» -fragment te verwijderen. Ze verkleinden ook de diameter van de bal en omringden deze met een nauwelijks zichtbare grijze lijn. Het verschijnt het duidelijkst hieronder en stelt een symbolische geluidsgolf voor die vanuit het midden uitstraalt. De stip in het uitroepteken heeft de vorm van een bol vierkant.

Logo lettertype en kleuren

Osu! Logo

We kunnen stellen dat de identiteit van het spel niet is veranderd. Het evolueerde enigszins, met kleine toevoegingen, bijna onzichtbaar voor nieuwsgierige blikken. Maar het is deze eigenschap die de kern van het actieritme uitdrukt: je moet het ongrijpbare vangen en nauwkeurig overbrengen in acties. Het huidige osu-logo! ziet eruit als een grote knop.

Logo Osu!

Voor de inscriptie in het embleem kozen de ontwikkelaars het lettertype Aller Bold. Dit is een lettertypefamilie geïntroduceerd door ontwerper Dalton Maag. Het verscheen in 2008 en is gemaakt voor de School voor Media en Journalistiek uit Denemarken. Het officiële palette bestaat uit verschillende tinten pastelroze. Daarnaast heeft het logo een witte kleur.