Oriflame Logo

Oriflame LogoOriflame is een Zwitsers netwerkmarketingbedrijf op meerdere niveaus. Ze houdt zich bezig met de directe verkoop van schoonheidsproducten, waaronder parfumerieën, huidverzorgingsproducten en make-up. Het merk werd in 1967 in Zweden opgericht door een groep ondernemers: Jonas af Jochnick, Robert af Jochnick en Bengt Hellsten. Tegenwoordig is het hoofdkantoor gevestigd in Schaffhausen (Zwitserland).

Betekenis en geschiedenis

Oriflame Logo Geschiedenis

Tijdens zijn lange bestaan ​​heeft het visuele identificatiemerk van Oriflame Holding AG vijf stadia van verandering doorgemaakt. Ze hadden vooral betrekking op de vormgeving van het woord «Oriflame». Nu wordt de minimalistische versie gebruikt.

1967 — 1977

Oriflame Logo 1967-1977

Het Zweedse cosmeticamerk begon met een logo met zowel tekst als afbeeldingen. De inscriptie bestond niet uit één, maar uit twee delen: bovenaan stond het woord «Oriflame», eronder — «International». Hierdoor richtte het bedrijf zich in eerste instantie op de internationale verkoop. De letters werden gedrukt, met de originele schreven naar links wijzend. Bovenaan hebben de ontwerpers een monogram geplaatst — een vignet bestaande uit drie symbolen. Het bevatte twee gespiegelde «F’s» die met de hand zijn gemaakt, en een «O» die als achtergrond diende.

1978 — 1998

Oriflame Logo 1978-1998

Gedurende tientallen jaren gebruikte het bedrijf het cursieve logo — eenvoudig, alsof het in een onzorgvuldig handschrift was geschreven. De naam ging snel de diagonaal op en het vluchtige handschrift zelf getuigde van een hoge emotionele uitbarsting, omdat de symbolen geen duidelijke contouren hadden, maar coherent waren, opgegaan in een onlosmakelijk geheel. Onder het bijschrift stond een dikke lijn in dezelfde zwarte kleur als het woord «Oriflame».

1999 — 2003

Oriflame Logo 1999-2003

In 1999 stapte het cosmeticamerk over op bedrukte borden. De ontwerpers hebben ze omgezet in kleine letters, maar hebben dezelfde kenmerken behouden. De letter «o» bleef achter met een open cirkel met overlappende lijnen, «f» zag eruit als een vloeiende verticale bocht, de bovenste afronding «a» convergeerde niet naar het einde en het punt boven «i» bevond zich hoger dan normaal . Ook het onderschrift blijft behouden: het is één lange regel geworden met een uitstulping in het midden. In plaats van zwart verscheen een diepblauw.

2004 — 2010

Oriflame Logo 2004-2010

De nadruk lag vooral op typografie, dus sommige symbolen zijn gewijzigd. Dus de ontwikkelaars hebben de onderste staart van «f» verwijderd, waardoor het klassieker wordt. De puntige uiteinden verdwenen en er verscheen een marketingverduidelijking onder de streep: «natuurlijke Zweedse cosmetica». Dit gebeurde in kleine letters. Het enige dat bewaard is gebleven is het handelsmerk «o» in de vorm van een open ring.

2011 — heden

Oriflame Logo 2011-vandaag

Het eigenlijke logo is zelf streng. Het bestaat uit een titel getypt in een klassieke hoofdletter. Er is een grote ruimte tussen de letters, dus de inscriptie ziet er luchtig, licht uit, ondanks de gedurfde lijnen en zwarte kleur. Alle symbolen zijn recht, geometrisch, met even hoeken. De ontwerpers verdeelden de lange lijn in twee dunne strepen en hieven ze op, tot het woord «zweden». Ze brachten ook het embleem terug naar zwart.

Logo lettertype en kleuren

Logo Oriflame

Het embleem gebruikt twee soorten lettertypen. De eerste letter van het woord «Oriflame» is gemaakt in het gedrukte lettertype met dezelfde naam, de rest — symbolen uit de categorie Sans Serif. Bovendien speelt «O» de rol van een individueel teken. De letterafstand in beide inscripties is breed. Het bedrijfspalet is monochroom en vertegenwoordigt de klassieke combinatie van zwart (letters) en wit (achtergrond). Er is ook een donkergrijs, dat wordt gebruikt voor het woord «ZWEDEN» en de omringende lijnen.