AXE Logo

AXE LogoAXE is een Frans merk opgericht door het Brits-Nederlandse bedrijf Unilever. Hij presenteert een lijn verzorgingsproducten voor mannen: shampoos, douchegels, anti-transpiranten, deodorants, lichaamssprays. Het kwam op de Amerikaanse markt in 2002, hoewel het veel eerder verscheen — in 1983. In China, Nieuw-Zeeland, Australië, Ierland en het VK staat het bekend als Lynx.

Betekenis en geschiedenis

AXE Logo Geschiedenis

Het merk had 4 logo’s met verschillende designs. Het enige dat hen verenigt, is de strikte en minimalistische inscriptie «AX».

1983 — 1999

AXE Logo 1983-1999

De eerste versie van het embleem is elegant. «A» en «E» worden gevormd door gladde halfronde lijnen. «X» bestaat uit twee diagonale strepen van gelijke lengte en dikte. De gestroomlijnde letters benadrukken de afwezigheid van schreven en andere decoratieve elementen.

Dit logo valt op door het feit dat de aansluitslag van «A» te kort is. Het «hangt in de lucht» omdat het de linkerkant van de brief niet bereikt. Het kleurenpalet is standaard: zwart wordt als belangrijkste gebruikt en wit als achtergrond.

1999 — 2007

AXE Logo 1999-2007

Het lettertype blijft hetzelfde — alleen kleine details zijn veranderd. De gedrukte symbolen hebben nu hoeken die niet op het embleem van 1983 stonden. De verhoudingen zijn onbeduidend veranderd: het lijkt erop dat de inscriptie in een horizontaal vlak is samengedrukt. De middelste slag van de «E» wordt verkort. De kleur die voor de decoratie is gebruikt is grijs met zwarte omlijningen aan de binnenkant. Donkere schaduwen geven de afbeelding een subtiel 3D-effect.

2007 — 2014

AXE Logo 2007-2014

In 2007 hebben de ontwerpers het logo opnieuw ontworpen. Ze lieten de halfronde lijnen «A» en «E» los, waardoor ze een rechthoekige vorm kregen. De letters bleven hoe dan ook gestroomlijnd dankzij de afgeronde hoeken. De ontwikkelaars verlengden ook de horizontale lijnen bij de «A» en «E» om harmonieuze proporties te bereiken.

Wat betreft het ontwerp, het is origineler geworden. Nu is de inscriptie niet alleen in één kleur — hij is omgeven door een dubbele omtrek. Elk afdrukbaar teken wordt eerst omlijnd met een witte streep en vervolgens omkaderd in zwart.

Het reclamemotto van het bedrijf werd soms toegevoegd aan het bestaande logo: “The AX Effect”. Maar de augmented-versie was zeldzaam en werd in uitzonderlijke gevallen gebruikt.

2014 — 2016

AXE Logo 2014-2016

In 2014 veranderde het lettertype van het logo niet veel en op de producten verscheen het nieuwe bedrijfslogo meer tegen een donkere achtergrond. Bovendien was de inscriptie zelf gemaakt in een sterk contrasterende kleur. Bij de «X» is het rechteronderbeen gescheiden om het logo een modern, mannelijk gevoel te geven.

2016 — heden

AXE Logo 2016-vandaag

Het definitieve herontwerp van het logo vond plaats in 2016. Dit keer besteedden grafici aandacht aan de letter «X». Ze gaven het een unieke vorm, licht gebogen aan de uiteinden. Andere wijzigingen zijn aangebracht in het kleurenschema. Het woord werd wit en de omtrek werd breder en zwart.

Rond dezelfde tijd verscheen het huidige logo van het merk Lynx — de «tweeling» van AX. De naam is in dezelfde stijl geschreven: gedrukte karakters zien er origineel uit door de afgeronde hoeken.

Logo lettertype en kleuren

Logo AXE

Sinds de introductie van het AX-logo heeft het verschillende belangrijke herontwerpen ondergaan. De eerste raakte een extra lijn aan — een schaduw, die geleidelijk in een streek veranderde. De tweede had betrekking op de vorm van de letters: na vele jaren van bestaan ​​in de vorm van gestroomlijnde symbolen, werden ze scherper en geometrischer. Daarom bevat de moderne versie alle genoemde wijzigingen: de randstrook langs de omtrek van de borden en strikte hoekigheid in combinatie met vloeiende overgangen. De ontwikkelaars hebben de expliciete afronding verwijderd.

Het embleem bevat geen standaardlettertype — het is individueel, speciaal ontworpen voor dit handelsmerk. Er zijn ook enkele overeenkomsten met lettertypen uit de categorie Sans Serif — met name het groteske en het gebrek aan schreven. Elke letter is rond de omtrek omlijnd met een dunne lijn, zodat het er hol uitziet.

Het kleurenpalet van de inscriptie is monochroom. De gewone versie bevat witte letters op een witte achtergrond, de commerciële versie bevat zwarte letters op een zwarte achtergrond. Ze zien eruit als het origineel en de negatieve afdruk. In dit geval is de rand van de letters ook spiegelbeeldig: licht op een donkere ondergrond en vice versa.