Oral B Logo

Oral B LogoOral B is een Amerikaans merk dat gespecialiseerd is in mondhygiëneproducten. Het moderne assortiment omvat elektrische en klassieke tandenborstels, spoelbeurten, tandpasta’s. Het bestaat sinds 1950 en maakt sinds 2006 deel uit van het bedrijf Procter & Gamble.

Betekenis en geschiedenis

De oprichter van het bedrijf is de ontwikkelaar van de unieke tandenborstel Dr. Robert W. Hutson. Hij patenteerde een uniek product en creëerde een merk genaamd “Oral B 60”. Het cijfer staat voor het aantal bosjes borstelharen en de letter “B” staat voor het woord “borstel”. Later besloot de dokter zijn parodontale praktijk in de stad San Jose voort te zetten, dus in 1960 verkocht hij het bedrijf. Daarna werd het bedrijf onderdeel van de Gillette-structuur (in 1984) en in 2006 werd het eigendom van Procter & Gamble. Elke nieuwe eigenaar heeft zijn eigen stempel gedrukt op de evolutie van zijn logo.

1950 – 1965

De openingsversie was oorspronkelijk ovaal, horizontaal langwerpig. Op een paarse achtergrond was er een cursieve tekst “Oral B”, en daaronder – “TOOTH BRUCH”, waar beide woorden samen waren geschreven.

1965 – 1980

De ontwerpers verwijderden de onderste zin en lieten alleen de naam van het bedrijf achter. Ze veranderden ook de kleur van het ovaal, maakten de karakters dun en bedrukt, en veranderden hun stijl.

1980 – 2009

In 1980 verscheen een groep originele borden in een geheel nieuw ontwerp. Het ovaal is donkerblauw en de letters zijn dik en schuin.

2009 – heden

De ontwikkelaars hebben een 3D-effect aan het eigenlijke logo toegevoegd in de vorm van lichte highlights aan de boven- en onderkant.

Logo lettertype en kleuren

De merknaam is altijd in verband gebracht met het woord “Oral B” en de spelling ervan in verschillende stijlen. De achtergrond is een blauw horizontaal ovaal.

In de vroege versie van het logo werd de inscriptie in handgeschreven handschrift gemaakt, van 1965 tot 1980 – in gedrukte letters, nu – in tekst met een lichte helling naar rechts. Het centrale uitsteeksel “B” is langwerpig en strekt zich uit voorbij de letter. De kleur van het embleem bevat een combinatie van verschillende tinten wit en blauw.