Nokia Logo

Nokia Logo

Nokia is een Finse fabrikant van telecommunicatieapparatuur en consumentenelektronica. Volgens officiële cijfers werd het bedrijf opgericht in 1865, toen Fredrik Idestam zijn eerste pulpfabriek opende. Nokia Corporation verscheen echter veel later — in 1967, na de fusie van drie bedrijven: Suomen Kaapelitebdas Oy (stroom- en telefoonkabels), Suomen Gummitehdas Oy (overschoenen en andere rubberproducten) en Nokia Ab (elektriciteit, bosbouw).

Betekenis en geschiedenis

Nokia Logo Geschiedenis

Sommige logo’s van Nokia waren eigendom van de bedrijven die het hebben opgericht. Misschien zien ze er daarom zo onlogisch uit: veel symbolen hebben niets te maken met mobiele en telecommunicatieapparatuur.

1865 — 1965

Nokia Logo 1865-1965

Het eerste embleem werd gebruikt door Nokia Ab, dat zich eerst bezighield met de verwerking van pulp en vervolgens overschakelde op stroomopwekking. Het handelsmerk was rond als een zegel. Zijn vorm werd alleen verbroken door een vis die uit de ring gluurde. Hoogstwaarschijnlijk was het zalm uit de Nokianvirta-rivier, aan de oevers waarvan de stad Nokia ligt. De tekening werd aangevuld met de inscripties «NOKIA OSAKEYHTIO» en «NOKIA AKTIEBOLAG».

Er waren twee versies van het logo parallel. De eerste is wazig, met grillige lijnen en gedetailleerde vissenschubben. De tweede heeft duidelijke contouren en een minimalistisch zalmbeeld.

1965 — 1978

Nokia Logo 1965-1978

Het embleem, dat in 1965 werd aangenomen, behoorde ooit toe aan de rubberfabriek Suomen Gummitehdas Oy. Omdat hij zich specialiseerde in de bandenproductie, bestond de merknaam uit een zwarte ring. Het werd doorkruist door een halfronde streep van dezelfde zwarte kleur met de inscriptie «Nokia». Interessant is dat het woord in deze context niet het Nokia-bedrijf aanduidde, maar de stad waar het bedrijf was gevestigd.

1978 — heden

Nokia Logo 1978-vandaag

In 1978 werd het logo vereenvoudigd tot de naam van een Fins bedrijf. Aanvankelijk werd het aangevuld met een tilde, maar na verloop van tijd verdween de golvende lijn.

Logo lettertype en kleuren

Nokia Logo

De merknaam Nokia is sinds 1978 continu geëvolueerd. In 1992 verscheen een versie die dicht bij de moderne leek. Tegelijkertijd werd de slogan «Connecting People» aangenomen. De ontwerpers hebben de letters opnieuw ontworpen met het originele Nokia Sans-lettertype. De volgende modernisering vond plaats in 2006: het raakte het palet. In 2011 is de definitieve versie gepresenteerd. De bekende slogan ontbreekt, waardoor de naam van het bedrijf meteen in het oog springt.

Logo Nokia

Niet alleen verdween in 2011 het label Connecting People, ook het herontwerp van het lettertype Nokia Sans behoort tot het verleden en werd vervangen door Nokia Pure. Het eenvoudige schreefloze lettertype weerspiegelt de rustige aard van de fabrikant

Wat het palet betreft, probeert het bedrijf bij blauw te blijven. Ze gebruikt lichte en donkere tinten om haar bedrijfsimago te laten zien.