Need for Speed-games worden sinds 1994 uitgebracht. Het is een autorace-serie ontwikkeld door Ghost Games, Criterion Games en EA Black Box. De uitgever is het Amerikaanse bedrijf Electronic Arts. NFS kan een supersuccesvolle franchise worden genoemd vanwege de enorme hype die het veroorzaakte. Op basis van haar motieven is een langspeelfilm opgenomen en zijn er veel souvenirs gemaakt.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Need for Speed?
Need for Speed is een van de meest populaire gamemediafranchises. Het is gebaseerd op een reeks arcade-racegames, waarvan de eerste in 1994 werd uitgebracht. Sinds november 2013 wordt het volledig beheerd door EA Sports. NFS-fans doen mee aan de competitie door auto’s en circuits te kiezen. Voertuigtuning is beschikbaar en in recente games worden steeds vaker echte automodellen gebruikt.
Car tuning (body tuning) is beschikbaar in de nieuwste onderdelen van Need for Speed. Sommige games gebruiken realistische fysica en zijn onderhevig aan visuele en mechanische schade, terwijl andere meer goedaardig zijn. Ergens zijn de circuits erg pittoresk, maar ergens rijden gamers gewoon door de straten van de stad. Bovendien kunnen dit zowel fictieve locaties in Chicago of Londen zijn, als echte ringcircuits zoals Mazda Raceway Laguna Seca en Nürburgring. Een van de belangrijkste motieven achter de NFS is intimidatie door de politie. In sommige delen kun je zelfs als wetshandhavers spelen.
Het enige dat altijd stabiel is, is het logo. Als het verandert, is het alleen in kleine dingen, en het concept blijft altijd hetzelfde. Alleen de eerste versie wordt uit de algemene lijst geschrapt, die een eigen ontwerp had en zich onderscheidde door een zeer contrasterend rood en zwart palet.
1994 — 1997
Het debuutspel werd uitgebracht in 1994. Het logo zag eruit als een zwarte rechthoek met inscripties. In de linkerbovenhoek stond «ROAD & TRACK» (vet cursief), een beetje naar rechts — «PRESENTS» (kleine blokletters met grote tussenruimte), in een kolom rechts uitgelijnd — «THE NEED FOR SPEED» (vet cursief lettertype). Het woord «PRESENTS» werd toegevoegd aan het artikel «THE» omdat ze verschillende kleuren hadden. Helderrood werd gebruikt voor de hoofdtitel van de franchise, terwijl wit werd gebruikt voor de rest van de tekst. Het ampersand was versierd met twee stippen en elegante krullen rond de randen.
1997 — 2003
In 1997 kwam het tweede deel van de serie uit. Haar woordmerk was heel minimaal: een simpele zwarte belettering «NEED FOR SPEED» op een witte achtergrond. Het schuine en gedurfde type met subtiele schreven bovenaan gaf de indruk van de snelheid die de naam al doet vermoeden. Tegelijkertijd werden de letters iets naar boven verlengd. Dit logo werd gebruikt voor alle games vóór 2002, inclusief Hot Pursuit 2.
2003 — 2008
Need for Speed: Underground had een heel ander icoon: de titel van de serie met een verlengde “S”. Dankzij de normale verhouding tussen breedte en hoogte zijn de letters nu meer proportioneel. De dynamiek is ontstaan door de contrasterende dikte van de verticale en horizontale lijnen. Het meest opvallende element was de hoofdletter «S» met een langwerpige onderste regel waarover het woord «FOR» hing.
2008 — 2013
De makers van Need for Speed: Undercover hebben een nieuw logo geïntroduceerd, waarbij de onderkant van de «S» wordt ingekort. Om de tekst te stylen, kozen ze een ongebruikelijk cursief lettertype met inkepingen aan de uiteinden en veel hoeken. Opvallend was de mengeling van kleine letters en hoofdletters: «N» zag er zo uit, het woord werd omgezet in kleine letters, hoewel het qua grootte niet verschilde van andere karakters.
Rechts van de serienaam stond een icoon bestaande uit twee vervormde elementen. In het algemeen leek het op een «N», in tweeën gedeeld door een diagonale snelheidslijn. Dit beletteringsembleem was in gebruik tot 2013 en keerde daarna kort terug in 2020 met de release van Need for Speed: Hot Pursuit.
2013 — 2014
Voor Need for Speed: Rivals is een logo met twee niveaus ontworpen waarbij het woord «NEED» boven «FOR» en «SPEED» alle vrije ruimte aan de rechterkant in beslag nemen. Het lettertype is nog langer geworden dan voorheen. Doordat de letters aan de zijkanten waren samengedrukt, nam de onderlinge afstand toe. In deze versie is het contrast tussen de woorden «NEED» en «SPEED» merkbaar veel groter dan «FOR», dat verloren gaat tegen hun achtergrond.
2014 — 2020
Op 14 maart 2014 werd de film Need for Speed uitgebracht, gebaseerd op de gelijknamige franchise. Het logo zag eruit als een herwerkt woordmerk uit 2008-2013. De ontwerpers brachten de hoofdletter «N» terug naar zijn vertrouwde uiterlijk en scheidden de samengevoegde letters om de letters leesbaarder te maken. De schuine sneden aan de uiteinden van de «E», «F» en «S» bleven, omdat ze het effect van beweging creëerden.
De woorden «NEED FOR» stonden in de bovenste regel en «SNELHEID» — onderaan, waarbij «FOR» werd verminderd. De kantelhoek is iets groter geworden dan in eerdere versies.
2019 — 2020
2020 — heden
Het nieuwe logo is vergelijkbaar met het vorige, maar met een kleine wijziging. De titel is in één regel geschreven, de verhoudingen van de letters zijn gewijzigd. Het woord «FOR» heeft de meest opvallende lettertype-update: de «F» en «O» zijn smaller, terwijl de «R» een uitgesproken overgang heeft van de bovenkant naar het rechterbeen. Afgezien van het tekstteken op volledige grootte met de woorden «NEED FOR SPEED», wordt een verkorte gebruikt — met de afkorting «NFS».
Logo lettertype en kleuren
Er zijn geen grafische elementen op het logo van de videogame. Het enige symbool bestond in 2008-2013: een abstracte vorm zoals de letter «n» waar de speedline doorheen loopt. Het symboliseerde snelheid, de basis van NFS.
Nu is het uurwerk alleen gecodeerd in schuine letters — het lijkt alsof ze worden uitgerekt vanwege de hoge snelheid. Dit weerspiegelt het dynamische karakter van de game, want Need for Speed is een racefranchise.
Er bestaat een lettertype met de naam NFS, maar dit wordt niet gebruikt in een modern logo. Dit lettertype was gebaseerd op het woordmerk 2008-2013, waarbij de hoofdletter «N» eruitzag als een kleine letter. Het onconventionele ontwerp, dat kleine en hoofdletters combineert, is nu irrelevant. Op basis van het originele NFS-lettertype hebben de ontwerpers een nieuwe versie ontwikkeld, die schuine sneden behoudt, maar verschillende verhoudingen van tekens heeft.
Alle Need for Speed-logo’s, behalve de eerste, hebben schuine zwarte letters. In de debuutversie was de titel van de aflevering rood en de aanvullende tekst wit. Zwart werd alleen als achtergrond gebruikt.
Wat is het NFS-logo?
Nu gebruikt de mediafranchise twee versies van het logo - met een volledige en een verkorte naam. De eerste is de inscriptie NEED FOR SPEED, die is gemaakt in het bedrijfslettertype. Er zijn geen spaties tussen woorden, daarom wordt FOR alleen in een kleinere grootte toegewezen. Het tweede woordmerk bevat de afkorting NFS, geschreven in hetzelfde schuine schrift met sneden onder een hoek van ongeveer 45 graden.
Wat is het lettertype van het Need for Speed-logo?
Het moderne Need for Speed-woordmerk is gemaakt met behulp van een aangepaste glyph-set. De belettering verschilt van het NFS-lettertype, dat is ontwikkeld op basis van het logo van 2008, omdat de hoofdletter N er vroeger uitzag als een kleine letter. Nu heeft deze brief een klassieke uitstraling. Typografische kenmerken: kantel naar rechts, snij horizontale lijnen, dikke lijnen.
Wat betekent het Need for Speed-logo?
Nu bevat het Need for Speed-logo alleen een woordmerk en geeft het alleen de naam van de serie games aan. Eerder werd het opschrift aangevuld met een grafisch symbool, dat uit twee delen bestond: een fragment van de letter n en de pijl van de snelheidsmeter. Dit embleem verpersoonlijkte snelheid.