De actie-RPG Monster Hunter is zo populair dat het een franchise is geworden voor een reeks mediaproducten, waaronder films, strips, manga en anime. Dit is een enorme serie videogames die begon met de ARPG met dezelfde naam voor de PlayStation 2. Het werd ontwikkeld door het Japanse bedrijf Capcom in 2004, waarna van de nieuwigheid 1 miljoen exemplaren zijn verkocht. Het vervolg bleek net zo succesvol te zijn en het algemene concept veranderde niet: gamers moeten, net als voorheen, missies voltooien, monsters bevechten en middelen verzamelen om verbeterde uitrusting te maken. De keuze van het juiste wapen en pantser is een belangrijk onderdeel van de gameplay, omdat de kans op het verslaan van monsters van hen afhangt.
Betekenis en geschiedenis
De Monster Hunter-logo’s weerspiegelen meerdere generaties van het spel, aangezien elk stuk zijn eigen onderscheidende symbool heeft. Evolutie is zowel in het grafische beeld als in de inscriptie terug te vinden: het old-school design maakte gaandeweg plaats voor modern design, dat tot uiting komt in heldere vormen, heldere kleuren en visuele diepte.
Over het algemeen passen alle MH-emblemen bij de sfeer van de fantasiewereld. Gezien het feit dat gamers door speurtochten moeten gaan waarin ze monsters moeten vangen of doden, is de sfeer gevuld met gevaar en heldendom. En logo’s, als belangrijk onderdeel van de identiteit, zien er ook bedreigend en zielig uit.
Monster Jager
Het eerste deel van de serie werd in september 2004 buiten Japan uitgebracht. De omslag van de actie-RPG bevatte een goudkleurige «MONSTER HUNTER» -belettering, opgesplitst in twee lijnen en omgeven door een trillende zwarte schaduw. Door het verloop leek de titel van het spel uit glanzend metaal te zijn gesmolten. Boven «O», dat eruitzag als een drakenoog met een verticale pupil, torende een gevleugeld monster uit een fantasie-universum. Bovendien hadden alle letters in een notendop korte, scherpe schreven (behalve «O») en verschilden in grootte.
Monster Hunter Freedom
In 2006 verscheen een videogame voor PSP. De ontwikkelaars behielden het oude logo-ontwerp, maar vervingen de gouden kleur door de zilveren. Dit gold zowel voor de inscriptie als voor het monster dat bovenop zat en zijn vleugels spreidde. Onderaan verscheen een extra woord «VRIJHEID». Het bestond uit schreefloze hoofdletters en was geplaatst tegen een achtergrond van zwarte strepen. Voor het ontwerp is ook een verloop gebruikt: een vloeiende overgang van geel naar rood-oranje.
Monster Hunter Freedom 2
In 2007 werd in de VS weer een actie-rollenspel voor de Playstation Portable uitgebracht. Het was een direct vervolg op Monster Hunter Freedom, maar het logo was heel anders. De ontwerpers verwijderden het gevleugelde monster en lieten de enige hint van monsters achter: drie lange, grillige lijnen die op klauwkrassen leken. Ze waren in verschillende kleuren geverfd: grijs (boven), oranje (onder) en zwart (langs de omtrek).
Op de voorgrond stond de titel van de videogame, geschreven in hetzelfde lettertype als voorheen. Alle letters, behalve de eerste «M» en «H», zijn even groot. De «O» zag er niet langer uit als een ellips — het was een cirkel in tweeën gedeeld door een verticale streep. Aan de rechterkant was er een enorm nummer «2» in witte en zilveren kleur.
Monster Hunter Freedom Unite
In juni 2009 konden PSP-bezitters een verbeterde versie van Monster Hunter Freedom 2 spelen. Het nieuwe product heette Monster Hunter Freedom Unite, en deze zin kwam terug in het logo. Ze stond in een cirkel van zwarte lijnen. De eerste drie woorden zijn in hetzelfde lettertype geschreven als voorheen, maar met een lichte helling naar rechts. Voor UNITE gebruikten de ontwerpers gestileerde gele hoofdletters.
Monster jager tri
In 2010 werd de derde aflevering van Monster Hunter uitgebracht voor het Wii-systeem voor thuisgebruik. Het embleem gaf de volgorde van spelen aan, want het centrale element was een abstracte figuur met drie drakenkoppen en een groot nummer «3». De titel van de serie stond aan de linkerkant en zag er iets anders uit dan voorheen: de letters verloren hun duidelijke vorm. In de rechter benedenhoek stond het woord «Tri», dat een gouden licht uitstraalde.
Monster Hunter Tri: Ultimate
Het logo van de videogame Monster Hunter Tri: Ultimate, uitgebracht in 2013, verschilde niet veel van het vorige, behalve dat het onderste deel bedekt was met zwarte en blauwe lijnen. Het oplichtende cijfer «3» bleef op zijn plaats, en daaronder stond het woord «ULTIMATE», geschreven in zilverkleurige cursieve letters.
Monster Hunter: Dynamic Hunting
In 2011 debuteerde een spin-off genaamd Monster Hunter: Dynamic Hunting. Het is speciaal ontworpen voor de iPhone en had op aanraking gebaseerde gameplay. Zijn woordmerk bevatte 4 regels. MONSTER HUNTER was horizontaal geschreven en DYNAMIC HUNTING diagonaal. Net als voorheen was de belettering omgeven door wazige zwarte schaduwen. Er was een lange rode lijn beneden.
Logo lettertype en kleuren
Elke game in de MH-serie ging vergezeld van een embleem met de naam erop. Verschillende ontwerpen (zoals drakenkoppen, gevleugelde monsters en klauwafdrukken) vulden bijna alle inscripties aan, met uitzondering van MONSTER HUNTER DYNAMIC HUNTING. De grafische elementen waren de visuele uitdrukking van de fantasiewereld van de franchise.
Ontwerpers gebruikten individuele gestileerde lettertypen voor alle Monster Hunter-woordmerken — soms met serifs en soms zonder. Alle logo’s, inclusief de laatste, waren veelkleurig en hadden een verloop. De huidige versie is de meest kleurrijke: hij bevat felle tinten geel (# fff514), bordeauxrood (# 9d0504), oranje (# fe6300) en rood (# ed2400). Ze worden aangevuld met de basiskleuren: zwart, wit en zilver.