Mass Effect Logo

Mass Effect Logo

Mass Effect sci-fi games zijn ontwikkeld door BioWare. Het project werd ooit geleid door Casey Hudson, de maker van Star Wars: Knights of the Old Republic en de technische artiest van MDK 2. Onder zijn leiding verscheen de originele trilogie, en pas daarna werd er indirect een extra deel aan de serie toegevoegd. gerelateerd aan het hoofdperceel. Maar de nieuwste videogame kreeg veel negatieve recensies. Na een commerciële mislukking kondigde BioWare aan dat het zijn werkzaamheden aan BioWare zou stopzetten. Onlangs werd bekend dat er nog een vervolg komt. Er wordt ook een bijgewerkte collectie verwacht — een remake in Full HD-formaat.

Betekenis en geschiedenis

Mass Effect Logo Geschiedenis

De serie is gebaseerd op een trilogie die zich afspeelt in de verre toekomst. Alle onderdelen zijn third-person shooters, waarbij gamers, naast het hoofdpersonage, twee extra squadleden kunnen gebruiken. Bij het passeren van games worden strategisch denken en het zoeken naar niet-standaardoplossingen aangemoedigd.

Mass Effect is ongekend populair geworden en is een sci-fi mediafranchise geworden. Zijn personages zijn te zien in veel boeken en strips, en er is een anime gefilmd op basis van de originele plot. Het is geen verrassing dat iconische emblemen over de hele wereld beroemd zijn. Elk onderdeel van de serie heeft zijn eigen onderscheidende kenmerk, maar ze zijn verbonden door een gemeenschappelijk ontwerp.

2007

Mass Effect Logo 2007

De eerste actie-RPG werd in 2007 uitgebracht door Microsoft Game Studios. Op de hoes stond een logo dat fans al in de teaser hebben gezien: een grote witte en grijze letters «MASS EFFECT», opgesplitst in twee regels. De afbeelding zag eruit alsof de ontwikkelaars ruimte probeerden te besparen. De letters in het woord «MASS» lagen dicht bij elkaar, en er waren geen gebruikelijke openingen tussen de horizontale lijnen bij «S», «E» en «F». Een dikke zwarte lijn liep langs de randen van elk symbool. Een andere, maar dunnere streep heeft de eerste helft van de naam doorgestreept.

2010

Mass Effect 2 Logo 2010

Met de release van het tweede deel van de game verscheen een ander logo. Daarin behielden de ontwerpers de originele inscriptie om het verband tussen Mass Effect en de nieuwe actie-RPG te laten zien en om de aandacht van fans te vestigen op de voortzetting van de serie. De tekst is enigszins verkleind en naar links verschoven. De vrije ruimte naast hem werd ingenomen door het witte cijfer «2» in een rood vierkant. De ontwerpers hebben de deuce verouderd met donkere lijnen, waardoor een versleten effect ontstaat.

2012

Mass Effect 3 Logo 2012

Het laatste deel van de trilogie werd uitgebracht in 2012. Het embleem bleef nagenoeg ongewijzigd, alleen «2» veranderde in «3». Het vierkant kreeg een nieuw ontwerp: er verschenen chaotische zwarte lijnen, net als op het nummer. Ze zagen er spectaculair uit omdat het rood donkerder werd.

2017

Mass Effect Andromeda Logo 2017

Het logo van de vierde game Mass Effect: Andromeda is aanzienlijk anders dan voorheen. Deze keer hebben de ontwerpers zelfs de stijl van de letters veranderd, de contouren verwijderd en de letters volledig zwart gemaakt. De lijn door de eerste regel is wit opnieuw geverfd. Er is geen vierkant, dus de titel van de serie is gecentreerd. Onderaan staat het derde woord: ANDROMEDA. Het is geschreven in rode gestileerde letters.

Logo lettertype en kleuren

Mass Effect Logo

De grafische symbolen van de eerste drie delen van Mass Effect zijn verbonden door een gemeenschappelijke inscriptie, die tegelijkertijd dient als het belangrijkste embleem van de franchise. De ontwerpers wilden dus laten zien dat de trilogie één verhaallijn heeft en dat elke volgende game een voortzetting is van de vorige. Het Mass Effect: Andromeda-icoon ziet er totaal anders uit, omdat het vierde deel qua ideologische inhoud onafhankelijker is.

Het basislettertype voor de vier Mass Effect-logo’s is Slider Regular. Het is altijd gebruikt voor de titel van de serie, dus fans associëren het alleen met een sci-fi-shooter. Het wordt gekenmerkt door afgeronde en langwerpige letters, wat vooral opvalt in het voorbeeld van «E» en «F».

Logo Mass Effect

Een ander lettertype komt voor in het Mass Effect: Andromeda-woordmerk. Het lijkt vaag op de Axia Regular van Kontour Type, maar de ontwerpers hebben het origineel onherkenbaar veranderd. De «R» en «O» hebben openingen, en de horizontale slagen van beide «A» s zijn naar de zijkanten verschoven.

De uitdrukking «MASS EFFECT» in de trilogie-logo’s heeft zwarte lijnen en een verloop van lichtgrijs (# 9EA9C7) naar wit (#FFFFFF). In het tweede deel verscheen een extra element: een rood vierkant (# CC3628). In Mass Effect 3 is het donkerder en bevat het verschillende gradiënttinten. Op het laatste embleem is het woord ANDROMEDA bordeauxrood (# 970000) en de naam van de serie is zwart (# 060505).