Legend of Zelda Logo

The Legend of Zelda Logo

The Legend of Zelda is een serie met ongeveer 20 actiegames. Hun fantasieverhaal is gebaseerd op de avonturen van Link, een legendarische held met elfenoren. Elke keer dat de wereld gered moet worden, wordt hij herboren. Hij wordt vergezeld door prinses Zelda: ze reïncarneert als een gevangengenomen meisje, of als een magische assistent. In een deel verschijnt de prinses als de reïncarnatie van de godin Hylia. De «ouder» van beide personages is regisseur, producent en ontwerper Shigeru Miyamoto. Hij heeft zelf hun namen bedacht. Het woord «Link» is te wijten aan het feit dat het oorspronkelijk de bedoeling was om computermotieven in het spel te introduceren: het Triforce-artefact zou uit elektronische chips bestaan. Zelda is vernoemd naar de schrijfster Zelda Fitzgerald.

Betekenis en geschiedenis

Hylian Crest (The Legend of Zelda) Logo

De actie-avonturenserie debuteerde in 1986. Het was aanvankelijk zo populair dat het de basis werd voor een enorme mediafranchise. Op basis van de plot werden strips en een animatieserie gemaakt, en de muziek van The Legend of Zelda werd tijdens het concert uitgevoerd in de vorm van een symfonisch gedicht. Veel beroemde persoonlijkheden gaven toe dat de reeks games over Link werd weerspiegeld in hun werk. Het bleek dat ze de ontwikkelaars van Grand Theft Auto, Shadow of the Colossus, Fable en The Witcher 3: Wild Hunt beïnvloedde.

Het huidige The Legend of Zelda-logo bevat de volledige naam van de franchise. Het is in rood weergegeven en geschreven in een contrastrijk lettertype met scherpe driehoekige schreven. De stijl van het laatste woord is iets anders, omdat de letters zijn omlijnd met extra lijnen: roze strepen zijn bovenaan en links getekend en bordeauxrood aan de onderkant en rechts. Deze contouren creëren een driedimensionaal effect. De eerste «Z» is versierd met een ruitornament met twee puntige vierhoeken aan de randen. Vergeleken met het woord «ZELDA» lijkt «THE LEGEND OF» erg klein. Het heeft een tweedimensionaal ontwerp en bevindt zich helemaal bovenaan, rechts van de top van de enorme «Z».

De game heeft een heel systeem van symbolen die worden gebruikt om individuele personages, items en races te identificeren. Deze omvatten het zogenaamde Royal Crest — het teken van de koninklijke familie van Hyrule. Hij wordt meestal afgebeeld op ceremoniële kleding, wapens en andere voorwerpen die verband houden met het heersende huis. Dit is een embleem met meerdere componenten: de structuur omvat twee hoofdelementen.

Hierboven bevindt zich het heilige Triforce-artefact. Het is een grote driehoek met een gat in de vorm van een kleine omgekeerde driehoek. Volgens de plot van The Legend of Zelda is dit een gouden relikwie achtergelaten door de goden toen de wereld werd geschapen. Het dient als een bron van moed, wijsheid en kracht.

Het onderste deel van het koninklijke embleem wordt de Godin Crest genoemd. Dit is het identificerende symbool van Hylia. Het ziet eruit als een gestileerde gevleugelde figuur en verpersoonlijkt de gigantische vogels waar de bewoners van Skyloft op vliegen. De kunstenaars schilderden het nogal ongebruikelijk: de basis van de vleugels lijkt op puntige hoorns, het voorste deel lijkt op een dierenschedel en de twee poten aan de onderkant in scherpe klauwen.

Logo lettertype en kleuren

Logo The Legend of Zelda

De Legend of Zelda-gameserie heeft een uniek tekstlogo, waarvoor de ontwerpers hun eigen ontwerp hebben gebruikt. Later verschenen er lettertypen die de stijl van de originele belettering imiteerden. Eerst kwam de zogenaamde Triforce. Daarna werd hij vervangen door een vergelijkbare Hylian Serif van Artsy Omni. Beide lettertypen hebben vette letters, een hoog contrast tussen primaire en secundaire lijnen en driehoekige schreven.

The Legend of Zelda Logo

Het woordmerk is bijna allemaal felrood, behalve de contouren, die bordeaux en roze zijn geschilderd. Het embleem met het Royal Crest kan zwart-wit of goud zijn, zoals in het spel.