League of Legends Logo

League of Legends LogoLeague of Legends is een MMORPG-videogame voor meerdere spelers met MOBA-elementen. De ontwikkelaar en tegelijkertijd een van de uitgevers is het Amerikaanse bedrijf Riot Games. Het verschijnen van LoL werd aangekondigd in 2008 en medio 2009 begon de gesloten bètatest, die later in de open modus ging. De officiële release vond plaats op 16 oktober 2009.

Betekenis en geschiedenis

League of Legends Logo Geschiedenis

Het logo van een computerspel is maar één keer veranderd, en dan tien jaar na de lancering. Het maakte deel uit van de grootschalige jubileumevenementen die op 15 oktober waren gepland. Zowel de oude als de nieuwe versie bestond uit de geschreven naam League of Legends. De ontwerpers benadrukten de verbinding tussen de twee door de tweede badge hetzelfde goud te maken als de eerste.

Ondanks de duidelijke gelijkenis van de twee emblemen, hebben velen de laatste bekritiseerd vanwege zijn eenvoud en minimalisme. Maar de ontwikkelaars denken er niet eens aan terug te keren naar wat er eerder gebeurde: ze gaan het volgende herontwerp pas voor het 20-jarig jubileum uitvoeren en zijn er zeker van dat gamers tegen die tijd aan het bestaande logo zullen wennen.

2009 — 2019

League of Legends Logo 2009-2019

Het eerste grafische LoL-teken verscheen gelijktijdig met de release van de videogame. Aan het uiterlijk wordt duidelijk waarom fans het zo leuk vonden: in deze versie lijkt de inscriptie «LEAGUE OF LEGENDS» een poort naar het game-universum. Het neemt je mee naar de wereld van griezelige landschappen, heroïsche veldslagen, ongekende schatten en dappere krijgers.

De ontwerpers gebruikten een gestileerd schreeflettertype met gebogen lijnuitgangen, vergelijkbaar met het Friz Quadrata-lettertype ontworpen door Victor Caruso en Ernst Friz voor de gieterij van de International Typeface Corporation in 1965. Letters in oude stijl zien er driedimensionaal uit door zwarte schaduwen. Het antieke effect benadrukt het donkere verloop, waardoor de indruk wordt gewekt dat de letters zijn gemaakt van glanzend metaal dat vervaagd is aan de randen.

De naam van het spel is opgesplitst in twee regels: de bovenkant is «LEAGUE OF» en de onderkant is «LEGENDS». Bovendien is het voorzetsel «OF» zo klein dat het praktisch onzichtbaar is. De woorden zijn afgebeeld tegen een achtergrond van een langwerpige veelhoek met een marmerpatroon en gouden randen. De geometrische figuur heeft de vorm van een wapen.

2019 — heden

League of Legends Logo 2019-vandaag

In 2019 besloot het ontwikkelteam om de verjaardag van de game te vieren met een update van het logo. Dus het fantasie-logo werd vervangen door een minimalistische versie zonder verouderingseffect. Miljoenen gamers, die meer dan een decennium aan de klassieke visuele identiteit gewend zijn, zijn met teleurstelling tegemoetgekomen aan het herontwerp. Ze noemden hem niet-conceptueel en zielloos. En dat allemaal vanwege het feit dat ze niet van de vintage sfeer en de overdreven eenvoud van de letters hielden.

Ondanks de negatieve feedback besloten vertegenwoordigers van Riot Games om niets te veranderen en gewoon te wachten tot gebruikers gewend waren aan het moderne grafische bord. Het verschilt tenslotte niet veel van de vorige versie — behalve in het lettertype en de afwezigheid van een heraldisch schild op de achtergrond. Om de letters te versieren, zoals eerder, worden kleureffecten gebruikt: schaduw, glans en verloop.

Logo lettertype en kleuren

Logo League of Legends

Beide versies van het logo bevatten een gouden letters die de naam van de RPG-videogame aanduiden. Ondanks al hun gelijkenis verschillen ze van vorm: als eerder de bovenste regel korter was dan de onderste, zijn ze nu in lengte uitgelijnd en vormen ze een perfecte rechthoek. Sommige gamers speculeren dat het ontwikkelingsteam van Riot Games het logo heeft vereenvoudigd zodat het goed kan worden geschaald over alle schermformaten. In dit opzicht hopen ze dat het bedrijf een mobiele versie van League of Legends gaat uitbrengen.

Met het herontwerp van het logo behoort het Friz Quadrata-achtige lettertype tot het verleden. Als resultaat zijn de schreven van «E», «G», «U», «D» en «S» verdwenen, terwijl «L», «A» en «N» ze veel korter hebben. Maar de inscriptie ziet er nog steeds niet minimalistisch uit — de ontwerpers hebben het goud gemaakt, elke letter omlijnd met een donkere omtrek en volume toegevoegd met een verloop en een metaalachtige glans.