Lancome Logo

Lancôme LogoLancôme is een selectief merk voor parfumerieën en luxe cosmetica. Het verscheen in 1935 in Frankrijk. Sinds 2004 behoort het tot het concern L’Oréal en maakt het deel uit van de divisie Luxury Products.

Betekenis en geschiedenis

Logo Lancome

Het handelsmerklogo is gebaseerd op de oorspronkelijke naam. Het woord «Lancôme» werd bedacht door Armand Petitjean, de maker van het schoonheidsbedrijf. Hij was zo geïnspireerd door de pittoreske ruïnes van Le Château De Lancosme dat hij besloot zijn «geesteskind» een gelijkaardige naam te geven. Ook probeerde hij het ontwerp van de merknaam te laten aansluiten bij de sublieme sfeer van het eeuwenoude architectonische monument.

Het resultaat is dat het opschrift «Lancôme» op het embleem er verfijnd uitziet. Lange smalle lijnen en scherpe schreven voegen elegantie toe. Het woord «Parijs», dat er net onder staat, ziet er heel anders uit. Harde schreefloze letters balanceren de compositie en vinden een balans tussen speelse retrostijl en ernst.

Interessant is dat elke richting van het bedrijf zijn eigen grafische aanduiding heeft. Voor het parfum koos Armand Petitjean een roos, voor huidverzorging — een lotus, en voor make-up — een engel. Het gemeenschappelijke symbool is wederom de unieke gouden roos. Volgens de legende was zij het die in overvloed groeide op de ruïnes van Le Château De Lancosme.

Logo lettertype en kleuren

Lancome Logo

De legendarische cosmeticafabrikant concentreerde zich op de ergonomie van het logo, zodat het comfortabel past op flessen en potten van elke vorm — langwerpig, rond, ovaal, vierkant. Om het lezen te vergemakkelijken, beperkte hij zich tot één woord, geschreven op de Franse manier — met een hoed over de «ô». Het ziet er elegant en uniek uit en geeft het land van herkomst van de cosmetica aan. In sommige gevallen wordt het logo aangevuld met een miniatuurroospictogram. Onder de naam Lancôme wordt de stad aangegeven waar het kantoor in Parijs is gevestigd.

Elk woord in het Franse merklogo heeft zijn eigen typografie. De bovenste inscriptie is in het lettertype Baskerville Old Face. Iets langwerpige letters met schreven en kleine letterafstand ontlasten het logo visueel. Ze creëren een gevoel van gratie. Het woord op de onderste regel is geschreven in dunne, groteske hoofdletters uit de Sans Serif-lettertypefamilie. De kleur van het logo is monochroom en bestaat uit een combinatie van zwart (letters) en wit (achtergrond).