Eastman Kodak Company is een fabrikant van fotografische apparatuur, scanners, printers, lenzen, printbenodigdheden, digitale fotolijsten, statieven en andere gespecialiseerde producten. Zijn geschiedenis begon in 1888, toen George Eastman de wereld een eenvoudige en handige filmcamera gaf.
Betekenis en geschiedenis
Het woord «Kodak», dat de basis vormde van het moderne logo, werd in 1888 als handelsmerk geregistreerd. Het zegt niets: het is een willekeurige reeks symbolen. Eastman wilde dat de merknaam begon en eindigde met «K» en vond de perfect klinkende lettercombinatie. Sinds begin 1900. de inscriptie op het embleem werd op verschillende manieren gespeeld, maar de algemene stijl veranderde niet.
1889 — 1907
Het legendarische bedrijf maakte zijn debuut met een informatie- en reclamelogo met korte informatie erover. Deze techniek was redelijk geschikt voor een niet bekendgemaakt en weinig bekend merk, dus Kodak ging precies deze kant op. Hij verzamelde in één ruimte alle belangrijke gegevens over zichzelf.
In het midden, op een verticale rechthoek in zwart, staat in witte letters «THE EASTMAN DRY PLATE AND FILM CO». Aan de linkerkant staat de zin «BRANCH OFFICE 155 OXFORD ST. LONDEN «. De stad en de staat ROCHESTER N.Y. zijn aan de rechterkant aangegeven. Naast de tekst bevat het embleem ontwerpelementen: decoratieve bladeren, scheidingsstrepen, lijnen en een frame in de vorm van een bloemenornament.
1907 — 1935
De ontwerper van het eerste Kodak-logo was George Eastman zelf, en de auteur van het idee was zijn moeder, die voorstelde een set anagrammen te gebruiken. Op basis van dit concept concentreerde de eigenaar van het bedrijf zich op «E», «K» en «C». De letters staan in een witte cirkel met een zwarte omtrek.
1935 — 1960
In 1935 verschenen er twee nieuwe emblemen tegelijk. De eerste is het rode woord «Kodak» met grote vierkante schreven. De tweede is dezelfde inscriptie, maar in het midden van een lichtoranje rechthoek met een zwarte rand. Het was het debuut van het bedrijfspalet, dat wortel schoot in volgende logo’s.
1960 — 1971
In de jaren 1960. focus is verplaatst naar de hoekkruldriehoek. De geometrische vorm imiteert een gevouwen vel fotopapier. De afgekorte merknaam staat rechtsonder.
1971 — 1987
De kunstenaar-ontwerper C. Peter Oestrich schrapte de driehoek en plaatste de gele «Kodak» -belettering in het vierkant. Hij voegde ook nog een interessant element toe — een gestileerd «K» -vormig grafisch teken. De compositie op de achtergrond lijkt op een camerasluiter.
1984 — 2006
Het embleem uit 1984 is «Kodak» op een witte achtergrond. Het woord wordt afgebeeld in een eenvoudig schreefloos lettertype.
1987 — 2006
Drie jaar na het herontwerp keerde het bedrijf terug naar het iconische logo uit 1971. Alleen de stijl van de letters is veranderd: nu hebben de letters geen serifs.
2006 — heden
Het gele vierkant verdween weer. Het lettertype met de afgeronde «d» en «a» geeft de naam een ongebruikelijke uitstraling. Deze versie van het logo is ontworpen door het Britse marketingbureau Ogilvy & Mather. Aangenomen wordt dat de vernieuwing van het grafische bord verband houdt met toenemende marktconcurrentie en druk van fabrikanten van digitale camera’s. Kodak probeerde dus de situatie te redden om de aandacht op zichzelf te vestigen.
2016 — heden
In 2012 ging het bedrijf failliet, maar een jaar later keerde het weer in bedrijf. Daarna werd besloten tot een rebranding. Het resultaat was een herontwerp van het klassieke logo uit 1971. De in New York gevestigde studio Work-Order behield de oorspronkelijke verhoudingen. Het enige wat ze deed was het woord ‘Kodak’ in hoofdletters schrijven. De symbolen staan verticaal langs de rechterkant van het vierkant. Zoals bedacht door de ontwerpers, moeten ze lijken op de gaten langs de randen van geperforeerde fotografische film.
Logo lettertype en kleuren
Het moderne logo laat duidelijk zien dat de geschiedenis van zijn ontwikkeling een streven naar perfectie is. Daarom namen ontwikkelaars vaak hun toevlucht tot de combinatiemethode: ze namen onderdelen uit dezelfde jaren en combineerden ze met nieuwe. Het resultaat van deze creatieve zoektocht was een eenvoudig visueel teken, waarvan de basis werd gelegd in 1971. Het was de vorm die de ontwerpers gebruikten voor de huidige versie, door de naam in een gemoderniseerde vorm toe te voegen. Het woord «Kodak» staat niet zoals vroeger horizontaal, maar verticaal met een grote letterafbreking. Het brede frame, de scherpe wijzer en het ‘vlindervleugels’-element blijven hetzelfde.
Het lettertype dat momenteel in het logo staat, is ontworpen door Allen Hori van Identity Design. Hij nam de vorige versie van de naam en moderniseerde deze: hij maakte de letters dunner en sierlijker, voegde er lichtheid aan toe, sneed de uitstekende delen onderaan «d» en «a» af. Het kenmerkende palet van Kodak is stabiel, met warme tinten rood en geel sinds 1935.