Kleenex Logo

Kleenex Logo

Kleenex is een Amerikaans handelsmerk dat is geregistreerd door Kimberly-Clark Worldwide, Inc. in 1924. Het biedt schoonmaak- en verzorgingsproducten op de massamarkt: servetten, papieren handdoeken, luiers, maandverband en nog veel meer.

Betekenis en geschiedenis

Kleenex Logo Geschiedenis

Het logo van het merk verscheen onmiddellijk – in het jaar van het debuut van de productlijn. Het wordt geassocieerd met zijn naam, daarom bestaat het uit slechts één woord, dat is overgegaan van een duidelijke geometrische vorm naar een vrije ronde inscriptie. In totaal heeft hij zeven logo-opties.

1924 – 1932

Het originele embleem heeft een zware belettering met brede letters en een ronde “E”.

1932 – 1943

Het woord “Kleenex” is van binnen hol geworden. Elk merkteken is omlijnd met een dunne zwarte omtrek.

1943 – 1960

De ontwerpers veranderden de stijl van de letters met langwerpige draadachtige letters.

1961

In deze periode werd de legendarische vorm van het woord “Kleenex” goedgekeurd, die zoveel mogelijk op een handgeschreven tekst leek.

1961 – 1992

Het management veranderde de schrijfstijl vrijwel onmiddellijk, koos vetgedrukte letters en voegde de zin “Brand Tissue” toe.

1992 – 2007

In 1992 werd de merknaam in een blauw ovaal geplaatst.

2007 – heden

Het huidige logo is met handgeschreven tekst gerangschikt in een boog.

Embleem

Alle varianten van visuele identificatie van een handelsmerk zijn geassocieerd met de naam. Daarom werd het gepresenteerd in een grote verscheidenheid aan stijlen en vormen. Alleen de versie uit 1992 had een grafisch element.

Lettertype en kleuren

Ten eerste koos het oprichtende bedrijf een strikt lettertype voor het logo – klassiek, met hoekige tekens. Toen schakelde ze over op een freestyle cursief dat een gebogen handschrift nabootst. Het kleurenschema van het embleem is eenvoudig: het bestaat uit wit, blauw en zwart.