JBL Logo

JBL LogoJBL is een Amerikaanse fabrikant van audio- en akoestische producten. Het kwam op de markt in 1946 als onderdeel van de Stamford-firma Harman International Industries. Het heeft twee divisies die gespecialiseerd zijn in huishoudelijke en professionele apparatuur.

Betekenis en geschiedenis

JBL Logo Geschiedenis

Het eerste bedrijfslogo verscheen in 1946. Zelfs toen nam het opschrift «JBL» de centrale plaats in. De merknaam is afgeleid van de initialen van de maker — James Bullough Lansing. De afkorting stond in een grijze cirkel die een punt vertegenwoordigde onder een enorm uitroepteken. Aan de rechterkant was het woord «handtekening» cursief gedrukt. Het vloeiende lettertype met zachte lijnen bootst kalligrafisch handschrift na.

Dit originele concept is uitgevonden door Jerome Gould, grafisch ontwerpgoeroe en auteur van het beroemde merk Pepsi. Maar een paar jaar later kwam Arnold Wolf, de huidige president van JBL, tussenbeide. Hij ontwierp het embleem zelf en combineerde het hoofdsymbool (een gestileerd uitroepteken bestaande uit een cirkel en een driehoek) met een bijgewerkte letters. En toen plaatste ik ze in het midden van de rood-oranje rechthoek.

Het verbeterde logo is toegepast op alles, van briefpapier tot verpakkingen. Vanwege de slechte afdrukkwaliteit ging de fabrikant een trucje uit en gebruikte in sommige gevallen een handelsmerk met rode letters en een witte achtergrond. Vervolgens brachten de merkeigenaren een boek uit met de naam JBL Graphic Standards met alle toegestane versies van het logo.

Logo lettertype en kleuren

JBL Logo

Het belangrijkste element van het logo is het opschrift «JBL» in vetgedrukte en schreefloze letters. De letters combineren rechte hoeken en afrondingen tegelijkertijd, waardoor ze origineel zijn. De afkorting wordt aangevuld met een klein uitroepteken. Hij mengde zich harmonieus voor de letter «J» en balanceerde de geometrische vorm. Dit is juist het symbool dat ontwerper Jerome Gould jaren geleden bedacht: een scherpe driehoek met een cirkel.

Logo JBL

Het kleurbereik van het label is beperkt tot enkele tinten. De klassieke versie is wit op oranje of rood. Extra versies zijn zwarte letters op een witte achtergrond of omgekeerd. De merkrechten, inclusief het geregistreerde embleem, zijn eigendom van het moederbedrijf Harman International Industries.