iPhone Logo

iPhone Logo

iPhone is een lijn monoblock-smartphones van Apple Inc. Ze werken op het iOS-platform en hebben al verschillende generaties opgenomen, waar nieuwe modellen perfecter zijn dan de vorige. Hun ontwikkelaar en conceptuele inspiratiebron is Steve Jobs, die het apparaat aankondigde op Macworld Expo 9. Het evenement werd gehouden in San Francisco, in het Moscone Center. Het merk werd voor het eerst geïntroduceerd in de winter van 2007. Zijn debuutproductie verscheen in de zomer van datzelfde jaar.

Betekenis en geschiedenis

iPhone Logo Geschiedenis

Het werk aan het prototype van wat uiteindelijk de iPhone zou worden, begon in 2004. Speciaal voor dit project heeft Apple een groep hooggekwalificeerde professionals aangetrokken. Er waren 1000 mensen voor uitgenodigd. Het team werd geleid door drie ingenieurs: Tony Fadell voor software, Sir Jonathan Ive voor ontwerp en Scott Forstall voor programmeur. Ze werkten mee aan Project Purple.

In eerste instantie was de taak om een ​​innovatieve tablet te maken, maar toen veranderde CEO Steve Jobs de prioriteiten ten gunste van een mobiele multifunctionele telefoon. Als gevolg daarvan verscheen hij tijdens een geheime samenwerking met Cingular Wireless, omgedoopt tot AT&T Mobility. Sindsdien brengt het bedrijf elk jaar één toestel op de markt, wat hem perfecter maakt dan de vorige: smartphones hebben een verbeterde configuratie met een aangepaste vulling. Een van de nieuwste series is de iPhone 12, die meerdere modellen bevat met een A14 Bionic-processor en 5G-connectiviteit.

De merknaam die aan de identiteit ten grondslag ligt, is door Jobs zelf bedacht. Volgens zijn concept wordt het woord iPhone gevormd door begrippen als «internet» (internet), «inspireren» (inspireren), «informeren» (informeren), «individueel» (persoonlijk) en «instrueren» (trein). Ze worden aangeduid met de korte «i», die ook voorkomt in de namen van andere Apple-producten: iMac, iPod, iPad. Het tweede deel is «telefoon». Het is afgeleid van het Engelse woord «telephone». Dit label staat op alle merk-smartphones. Er zijn drie opties voor emblemen.

2007 — 2013

iPhone Logo 2007-2013

Op de eerste modellen was een vetgedrukte markering aangebracht. De enkele «i» was oorspronkelijk kleine letters en de «P» werd met een hoofdletter geschreven om prioriteit en functionaliteit te benadrukken. De letters zijn egaal, glad, zonder schreven. Ze worden gekenmerkt door een gestroomlijnde vorm die past bij de vloeiende bewegingen van de vinger op het aanraakscherm. Daarom zijn er geen onderbroken lijnen en rechte hoeken in enig teken (en zelfs als ze zichtbaar zijn, verschillen ze in een minder uitgesproken mate van helling). Kortom, het logo is tekstueel, maar links ervan staat een gebeten appel — een individuele aanduiding van Apple. Dus de fabrikant benadrukt dat dit product van hem is.

2012 – 2016

iPhone Logo 2012-2016

Parallel met de verbetering van de functionaliteit en vulling van de apparaten werd het embleem gemoderniseerd. Ze verwierf lichtheid, visuele eenvoud, verfijning en gratie. En dit alles — ondanks de laconiek van het logo, dat het belangrijkste belang van de interne inhoud weerspiegelt, niet het uiterlijk. Als gevolg hiervan kreeg de inscriptie in 2012 subtiele vormen. Het lettertype is nog steeds in kleine letters, met uitzondering van de «P», die altijd met een hoofdletter is geschreven. De letters zijn vloeiend, met uniforme hoogteovergangen, alsof het echt het traject van de vingerbeweging op het scherm is. Dankzij de smalle karakters werd de ruimte tussen de letters iets vergroot, wat de leesbaarheid van de inscripties ten goede kwam.

2016-heden

iPhone Logo 2016

Het huidige logo bevat hetzelfde woord, maar in een accentversie: de letters zijn vetgedrukt. Ze zijn niet zo breed als in de eerste versie, maar niet smal als in de tweede. Dit lettertype heet SF Pro Semibold. Het is matig verfijnd, maar meer uitgesproken. Nu is de bovenkant van de «h» in hoogte uitgelijnd met de «P», terwijl het been eerder hoger was. De letter «i», hoewel kleine letters, bereikt hen ook. Dit wordt gedaan door een ronde stip, iets verder verwijderd van de verticale strook helemaal aan het begin van het maken van het logo.

Logo lettertype en kleuren

iPhone Logo

De belangrijkste taak van het visuele identiteitsmerk van de iPhone is om het gebruiksgemak van een smartphone aan te tonen. Daarom is het lettertype op geen enkele manier versierd — het bestaat uit eenvoudige enkele lijnen zonder contouren, frames en dubbele strepen. Door dit te doen, vervult hij een belangrijke taak en brengt hij nauwkeurig de functionaliteit en het doel van nieuwe generatie mobiele apparaten over.

Logo iPhone

Voor het tekstembleem is gekozen voor een grotesk lettertype uit de San Francisco Pro-familie. Het is een individuele ontwikkeling van Apple. Het officiële palet van het logo is monochroom en bestaat uit een combinatie van zwart (inscriptie) met elke achtergrondkleur. Meestal is het wit, maar het hangt allemaal af van de schaduw van het smartphonemodel.