Intel Logo

Intel Logo

Intel is een internationaal Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van halfgeleiderchips, moederborden, grafische chips, flashdrives en microprocessors voor verschillende elektronische systemen. Het is de grootste onderneming ter wereld en staat op de 45e plaats in de Fortune 500 van de meest winstgevende bedrijven in de Verenigde Staten (vanaf 2020). De oprichters zijn Gordon Moore en Robert Noyce, de uitvinders van halfgeleiders. In 1968 openden ze hun eigen faciliteit in Mountain View, Californië, die later werd verplaatst naar Santa Clara, Silicon Valley.

Betekenis en geschiedenis

Intel Logo Geschiedenis

Intel is opgericht door Gordon E. Moore (een chemicus, een wetenschapper die bekend staat om de gelijknamige wet die hij ontdekte) en Robert Noyce (een natuurkundige die samen een geïntegreerde schakeling ontwikkelde). Ze verlieten Fairchild Semiconductor om hun eigen bedrijf te beginnen. Arthur Rock, die later investeerder en voorzitter van de raad van bestuur werd, hielp hen aan geld voor startkapitaal. Vanaf het allereerste begin heeft een andere specialist met hen samengewerkt — Andy Grove, een chemisch ingenieur die in 1980-1990 de voorzitter van het hoofd van het bedrijf bekleedde.

Tot 1981 was het overgrote deel van het bedrijf de productie van SRAM en DRAM van ons eigen ontwerp. Toen, na het verschijnen van de eerste personal computers, veranderden ondernemers het basisassortiment en richtten zich op microprocessorchips voor pc’s. Dit werd de belangrijkste bezigheid van Intel.

Aanvankelijk heette de nieuwe organisatie NM Electronics — naar de eerste letters van de namen van de oprichters (Noyce, Moore), wat het basisactiviteitsgebied aangeeft dat zij vertegenwoordigden. Later besloten de eigenaren om de specialisatie van hun geesteskind te verduidelijken en noemden ze het Intel. De sleutel tot deze naam is de uitdrukking INTegrated ELEctronics. De eerste lettergrepen werden uit de woorden gehaald, wat resulteerde in een sonore, eenvoudige en nauwkeurige naam.

Het bleek echter dat zo’n handelsmerk al bestaat en toebehoort aan hotelketen Intelco, dus moesten ze de rechten op het merk verwerven. Dit formulier werd vervolgens de basis voor het persoonlijke logo van de onderneming. Ze onderging verschillende transformaties om aan de eisen van die tijd te voldoen. Er zijn in totaal drie varianten van het logo.

1968 — 2006

Intel Logo 1968-2006

Het debuutembleem droeg een gestileerde bedrijfsnaam in kleine letters. Het lettertype was duidelijk, strikt, zelfs schreefloos. Het belangrijkste hoogtepunt is de drop-e. De letter viel er echt uit — hij ging verder dan de ondergrens van het woord «intel» en bevond zich onder «t» en «l». Het bord had een gemeenschappelijke lijn met hen, alsof het hun voortzetting was. Deze nadruk was bedoeld om de aandacht te vestigen op het woord «elektronica», dat wordt bedoeld met «e». Een ander kenmerk van het logo is een groot vierkant in plaats van een stip boven de «i». Het embleem is gemaakt in blauw.

2006 — 2020

Intel Logo 2006-2020

Eind 2005 besloot het bedrijf zijn bedrijfssymbolen te wijzigen en op 3 januari 2006 een bijgewerkte versie te presenteren. De auteur is FutureBrand studio. Het is met kleine aanpassingen geïnspireerd op het oude logo. Allereerst hebben de ontwikkelaars het lettertype vervangen door Neo Sans Intel uit de Neo Sans-categorie door Monotype. Daarna kreeg het lettertype nog wat extra correcties (in 2014): als resultaat verscheen de Intel Clear-versie, gemaakt door Red Peak Branding en Dalton Maag.

Daarnaast werd een grafisch element geïntroduceerd — de zogenaamde vortex. Het omringde het opschrift «Intel» en bestond uit twee strepen van ongelijke dikte: aan de ene kant waren ze breder dan aan de andere. Uiterlijk leken de lijnen op zijwaarts gelegen bogen. De kleine letter «e» is verhoogd tot het niveau van de rest van de letters en daarvan gescheiden. Voor «t» verwijderden de ontwikkelaars de linkerhelft van de dwarsbalk en voor «i» en «l» sneden en rondden ze het onderste deel van de poten af.

2020 — heden

Intel Logo 2020-vandaag

Het eigenlijke logo debuteerde met de release van Tiger Lake. Het is een stilering van twee vroege emblemen en combineert hun elementen. Ontwerpers brachten het Intel One-ontwerp en lettertype uit 1968 terug, maar behielden de «e» samen met de rest van de tekens. Ze hebben ook de naam zwart opnieuw geverfd, waarbij het blauw alleen op het vierkantje naast de «i» is gebleven.

Logo lettertype en kleuren

Intel Logo

De evolutie van Intel’s identiteit hangt samen met de modernisering ervan, waarbij de nadruk ligt op een duidelijke inscriptie, zelfs op miniatuurproducten. De ontwerpstijl wijkt eigenlijk af van de oude opties, die de inspiratie vormen voor de nieuwe.

Logo Intel

Op verschillende momenten is de tekst in de logo’s gemaakt met de lettertypen Intel One, Neo Sans Intel, Intel Clear. Het is een op maat gemaakt slank lettertype met brede schreefloze letters. De bedrijfskleur van de emblemen is blauw. Sinds kort is daar zwart aan toegevoegd.