GTA Logo

Grand Theft Auto LogoGTA is de afgekorte naam voor de Grand Theft Auto-serie multi-platform computerspellen. Vanaf 2020 zijn dat er elf. De eerste werd uitgebracht in 1997, de laatste — in 2013. Alle onderdelen zijn ontwikkeld door Rockstar North uit het VK. De commercieel succesvolle mediafranchise wordt geproduceerd door Rockstar Games.

Betekenis en geschiedenis

GTA Logo Geschiedenis

Een gemeenschappelijk element van alle GTA-emblemen is de «Grand Theft Auto» -belettering. Sinds 2001 is haar stijl praktisch ongewijzigd gebleven: de ontwerpers hebben verschillende kleine bewerkingen uitgevoerd, waarbij ze de dikte van de omtrek hebben aangepast.

1997 — 1999

Grand Theft Auto Logo 1997-1999

Op het debuutlogo staat de titel van de gameserie in gestileerde cursieve letters. Boven en onder staan ​​de woorden «GRAND» en «AUTO». Elk wordt aangevuld door drie vijfpuntige sterren. In het midden staat het woord «DIEFSTAL», links daarvan is een heldere tweekleurige vlam. Ook het palet is vurig: de letters hebben een licht geeloranje kleurverloop. De belettering ziet er indrukwekkend uit dankzij de brede zwarte rand.

1999 — 2001

Grand Theft Auto Logo 1999-2001

In 1999 gebruikten de logo-ontwerpers de afgekorte naam GTA. De afkorting wordt in een afgeronde rechthoek geplaatst. Hoofdletters «G» en «T» worden gecombineerd met kleine letters «a», die qua grootte niet onderdoen voor hen. Hieronder staat de inscriptie «GRAND THEFT AUTO».

2001 — 2008

Grand Theft Auto Logo 2001-2008

De release van Grand Theft Auto III werd gekenmerkt door een nieuw handelsmerk. De ontwerpers verwijderden het acroniem en keerden terug naar de klassieke structuur, waarbij de woorden uit de naam van de serie onder elkaar werden geplaatst. Tegelijkertijd mengden ze letters in verschillende hoofdletters, maar maakten ze gelijk in grootte.

2008 — 2013

Grand Theft Auto Logo 2008-2013

In 2008 kreeg de inscriptie een binnenste lichtgrijze omtrek. De buitenste zwarte lijnen zijn dunner dan in de vorige versie.

2013 — heden

Grand Theft Auto Logo 2013-vandaag

In de laatste versie van het logo is de grijze omtrek verdwenen. Het logo ziet er plat uit. Al het andere is ongewijzigd.

Logo lettertype en kleuren

Logo GTA

De GTA-branding is een gestileerde «Grand Theft Auto» -belettering. Het ziet er krachtig en indrukwekkend uit dankzij de speciale belettering. De woorden zijn gerangschikt in drie regels, hoewel er een horizontale versie is.

Het lettertype dat door de logo-ontwerpers wordt gebruikt, is een variatie op Pricedown Black. Het kleurenschema is monochroom, met witte letters omlijnd met zwarte lijnen die ze scheiden van dezelfde witte achtergrond. Dit staat in schril contrast met het levendige geeloranje palet van het logo dat in 1997 werd aangenomen.