GE Logo

GE Logo

GE was zijn tijd altijd vooruit: het lanceerde astronauten in een baan om de aarde, bracht vliegtuigen de lucht in, stond aan de basis van televisie, radio-uitzendingen en kernenergie. Bovendien was General Electric de eerste ter wereld die commercieel succesvolle broodroosters, wasmachines, koelkasten en andere elektrische apparaten produceerde. De maker Thomas Edison had meer dan duizend patenten voor uitvindingen, waaronder een energiecentrale, een alkalinebatterij, een gloeilamp en een grammofoon. GE erfde zijn passie voor innovatie. Ze heeft praktisch vanaf het begin veel handige kleine dingen en complexe apparatuur ontwikkeld, waaronder lasers, radars, röntgenapparaten, wekkers en straalmotoren. Zonder dat zou de moderne wereld er heel anders uitzien.

Betekenis en geschiedenis

GE Logo Geschiedenis

Het pioniersbedrijf ontstond in 1892 toen Thomas Edison zijn bedrijf fuseerde met de Thomson-Houston Electric Company. In feite was hij het die het merk General Electric creëerde, omdat zijn uitvindingen anticipeerden op de behoeften van de wereld. Nu is het een gediversifieerd conglomeraat dat een breed scala aan apparatuur produceert — van kernkoppen, locomotieven en kernreactoren tot vaatwassers en airconditioners.

Maar in de geschiedenis van GE is niet alles zo eenvoudig. De reputatie van het bedrijf was ooit aangetast door controverse over wie het beroemde monogramlogo ontwierp. Alles zou goed komen, maar tegenstanders beschuldigden elkaar van liegen en publiceerden hun verhalen over de oorsprong van het ronde embleem. Er werden zoveel theorieën naar voren gebracht dat advocaat Neil Reynolds General Electric adviseerde de verspreiding van ongewenste geruchten te stoppen en geen standpunt in te nemen. Bovendien adviseerde hij om geen onderzoek te doen omdat het monogram al in gebruik was lang voordat het een handelsmerk werd.

Controverse over de oorsprong van het GE-symbool ontstond toen Arthur L. Rich aankondigde dat hij het beletteringsembleem had uitgevonden. Volgens hem werkte hij op de catalogusafdeling en schreef hij uit verveling vaak de initialen van het bedrijf, omcirkelde ze en versierde de ring met ornamenten. Rich pochte dat zijn monogram de basis vormde van de identiteit van het bedrijf en voor het eerst werd geïntroduceerd in 1899 op de omslag van een van de catalogi.

Mensen geloofden dit verhaal. Het werd talloze keren gepubliceerd in grote tijdschriften zonder vragen te stellen totdat de kritische redacteur van Schenectady GE News een weerwoord schreef. In 1977 werd een artikel gepubliceerd waarvan de auteur betoogde dat er geen bewijs was dat Arthur L. Rich betrokken was bij de totstandkoming van het GE-logo. Volgens de journalist was Bruce Barton van het reclamebureau George Batten Company hier veel meer verantwoordelijk voor, omdat hij het concept van het monogram in marketingmateriaal verfijnde.

En in 1944 verklaarde J.A. McManus (ook een voormalig GE-medewerker) dat het logo zou zijn gemaakt door de tekenaar Sven Stalberg. Stalberg betoogde op zijn beurt dat hij niet van de grond af met een symbool op de proppen kwam, maar een kant-en-klaar ontwerp gebruikte. McManus heeft deze versie ook overwogen. Volgens hem vond hij een oude tekening van een waaier, waarop een naaf te zien was met hetzelfde monogram als nu in gebruik. De tekening was van Charles Kelley, een ondergeschikte van Stalberg.

Er waren nog twee versies van de oorsprong van het logo. Een zekere R.T. Kahn meldde dat hij was uitgevonden voor een wedstrijd van General Electric. Er gingen ook geruchten dat J. Ellis Glen de auteur was van het ontwerp. Naar verluidt bestelde B.A. Garrett een embleem met de initialen van het bedrijf in de ring bij hem, en Glen voegde alleen krullen toe.

Ongeacht wie het monogram heeft gemaakt, het blijft GE’s vlaggenschipsymbool en wordt geassocieerd met eigenschappen als eerlijkheid en vertrouwen. Bovendien waren alle wijzigingen klein: de ontwikkelaars hebben de lijnen slechts licht gecorrigeerd en de klassieke structuur in acht genomen.

1892 — 1900

General Electric Logo 1892-1900

Uit historische gegevens blijkt dat het logo van General Electric Company voor het eerst verscheen in 1898. Ontwerpers gebruikten het om het snoer van de plafondventilator te versieren. De badge bevatte de letters «G» en «E», die ongewoon gestileerd waren. «G» zag eruit als een kleine letter en bestond uit twee spiraalvormige elementen die met elkaar verbonden waren. En de «E» had een hoofdletter en leek op een afgewikkelde veer. Wie en wanneer dit embleem heeft gemaakt is onbekend.

1900 — 1909

General Electric Logo 1900-1909

Het monogram werd dunner en veranderde enigszins van vorm. De onderste spiraal van de letter «G» is een standaardlus geworden, net als de kleine handgeschreven «g». In plaats daarvan verscheen een spiraalvormig element onderaan de «E». Het logo was omgeven door een wervelring.

1909 — 1969

General Electric Logo 1909-1969

Na bewerking werden de letters vetter. Het monogram en de sierlijst zijn wit geverfd en de achtergrondcirkel is zwart geverfd.

1969 — 1987

General Electric Logo 1969-1987

Eind jaren zestig. de ontwerpers hebben de letters dikker en vergroot en tegelijkertijd de lijnen van de ring iets breder gemaakt.

1987 — 1998

General Electric Logo 1987-1998

In 1987 benaderde GE Landor Associates om kleine aanpassingen aan het logo aan te brengen. De specialisten hebben het monogram verkleind en de krullende decoratieve elementen in druppels veranderd.

1998 — heden

General Electric Logo 1998-vandaag

Na nog een aanpassing veranderde de vorm van de letters iets. Sommige lijnen zijn iets dikker, andere zijn iets smaller. Deze versie wordt nog steeds gebruikt op een lijn met de volgende.

2004 — heden

General Electric Logo 2004-vandaag

De nieuwe CEO besloot iets anders toe te voegen aan de identiteit van het bedrijf en wendde zich tot Wolff Olins voor hulp. De studiomedewerkers stelden een verbeterde versie van het GE-logo voor: een wit monogram in een blauwe cirkel.

Logo lettertype en kleuren

GE Logo

Er zijn twee theorieën over de betekenis van het embleem. Sommige mensen denken dat dit slechts de initialen zijn van het bedrijf in de Art Nouveau-stijl die populair was aan het begin van de 19e en 20e eeuw. Het ontwerp van die tijd werd gekenmerkt door vloeiende lijnen die op florale ornamenten leken. Zijn invloed is merkbaar in de wervelende letters en uitstekende elementen aan de binnenkant van de ring. Volgens een andere versie was het monogram gebaseerd op de vorm van de door GE vervaardigde ovenbrander.

Logo GE

Het lettertype van het logo is gestileerd: de letters zijn met de hand getekend en versierd met decoratieve krullen. Talrijke rondingen maken het beeld beweegbaar en vergelijkbaar met de Art Nouveau-stijl. Naast de standaard zwart-wit versie is er een bord met een blauwe cirkel. Deze kleur is gekozen vanwege zijn symboliek: hij wordt geassocieerd met uitmuntendheid, vertrouwen en eerlijkheid.