Garnier is een Frans cosmeticamerk dat haar- en huidverzorgingsproducten vervaardigt. Werkt sinds 1904. Opgericht door zakenman Alfred Amour Garnier.
Betekenis en geschiedenis
Het logo van een beroemd cosmeticamerk uit Frankrijk is meer dan 115 jaar oud. Al die tijd weerspiegelt hij nauwkeurig haar beroep en vertegenwoordigt hij helder op alle gebieden — van consument tot marketing. Het logo-ontwerp is schoon, open, uitnodigend — een die het verlangen naar schoonheid en gezondheid benadrukt. Op dit moment heeft hij vijf emblemen en verschillende van hun variaties.
1884 — 1904
Het eerste logo had de vorm van een ovaal medaillon. In het midden stond een maaier in een weiland. Hij maaide het gras tegen de achtergrond van enkele hoge bomen. Over het algemeen leek de compositie op een oude gravure gemaakt van prenten door middel van afdrukken. Het was omgeven door een brede strook met verschillende inscripties: bovenaan stond de uitdrukking «J’ai seme et je moissonne». Dit is een slogan in het Frans. Hieronder, gescheiden door twee laterale stippen, stond de naam van het bedrijf — «Garnier». Voor de tekst werd vetgedrukte schreef gebruikt. Langs de rand was het embleem omgeven door een dubbele dunne rand: de binnenste lijn was iets breder dan de buitenste.
1904 — 1996
Het originele logo bevat veel woorden. Vanwege de overvloed aan letters is de inscriptie moeilijk te lezen. De woorden zijn op elkaar gestapeld: in het midden — Garnier, boven hem — Laboratorium, rechts — Parijs. Ze zijn in dunne kleine letters.
1996 — 2002
De versie van dit jaar kreeg een aangepast lettertype dat in volgende logo’s werd gebruikt. Maar het woord Paris was nog steeds onleesbaar, omdat het in te kleine letters was geschreven.
2002 — 2009
Het bedrijf heeft alleen de merknaam op de branding gelaten. De ontwikkelaars hebben het lettertype vergroot om het woord Garnier duidelijk te laten opvallen. Ernaast (linksboven) waren drie veelkleurige cirkels: groen, geel en roze. Elk van hen had een individueel patroon.
2009 — 2021
Het embleem van het cosmeticamerk is opnieuw veranderd. In deze versie hebben de ontwerpers twee cirkels verwijderd, de derde verschoven en vergroot, de kleur van de letters veranderd van grijs in donker olijfgroen.
De ontwikkeling van de identiteit van het Franse cosmeticamerk ging van standaard naar origineel. Daarom had het bedrijf aan het begin van zijn carrière een klassiek logo, zoals gebruikelijk in deze branche, om er goed uit te zien op zowel smalle buizen als brede blikken. Aan het begin van de 20e en 21e eeuw verschenen grote stippen in verschillende kleuren naast het woord «Garnier»: groen, geel, roze. Ze presenteerden de ingrediënten van de cosmetica en benadrukten de natuurlijkheid ervan. In de moderne versie blijft er een punt over — slechts één, maar erg groot, omgezet in een cirkel. De ontwerpers schoven het naar rechts en maakten de achtergrond voor de eerste twee letters van de merknaam — «G» en «A». De nerven van een groen blad zijn er duidelijk op te zien.
Voor het logo kozen de ontwikkelaars een lettertype dat sterk lijkt op twee bekende lettertypen tegelijk: Unviers en Helvetica. Als je goed kijkt, zie je: het icoon staat voor hun combinatie met persoonlijke symbolen. «G» en «E» spreken bijvoorbeeld over individueel ontwerp, dat qua vorm een exacte kopie van elkaar is, maar ondersteboven.
Garnier’s kenmerkende palet van het embleem omvat drie tinten groen: # 407E06 — avocado, # 042B19 — zuurgroen, # BCCF11 — donkergroen.
2021 — heden
De ontwerpers hebben gewerkt aan de kleur, textuur van het vel en aan het lettertype. Als gevolg hiervan werd het groene palet verschoven naar het lichtspectrum, werden de nerven in de cirkel veel duidelijker en kregen de letters een langwerpige vorm, hoewel ze in hetzelfde lettertype werden behouden. Bovendien hebben de ontwikkelaars de helft van de «A» uit de cirkel verwijderd, waardoor een enkele «G» in het midden van het blad achterbleef.
Logo lettertype en kleuren
De gewijzigde versie gebruikt het lettertype Helvetica Now, een puur Zwitsers klassiek lettertype aangepast aan moderne ontwerpen. De symbolen zijn nu langwerpig, waardoor ze groter lijken dan in eerdere logo’s. De groene kleur is iets lichter geworden.