Fantasieën en fans van computerspellen staan algemeen bekend om de producten van het bedrijf van Tim Sweeney — Epic Games, Inc, dat oorspronkelijk Potomac Computer Systems heette. Het bedrijf is een ontwikkelaar en uitgever van videogames en aanverwante software. De oprichter in 1991 in het huis van zijn ouders in Potomac, Maryland, creëerde en bracht in hetzelfde jaar de eerste commerciële videogame ZZT uit, die een hit werd onder gamers van die tijd. Een jaar later droeg het eerste succes bij aan de uitbreiding van de onderneming en de naamsverandering naar een meer sonore — Epic MegaGames, Inc. Tegelijkertijd breidde het personeel zich uit — Mark Rein van id Software werd uitgenodigd voor de functie van vice-president van het bedrijf. Na in 1999 naar Carey te zijn verhuisd, verkort het bedrijf zijn naam enigszins en wordt het Epic Games.
In 2014 noemden de uitgevers van het Guinness Book of Records de door de studio ontwikkelde Unreal Engine ‘de beste tot nu toe’.
Betekenis en geschiedenis
Nadat hij in 1991 zijn bedrijf begon als computerconsultant bij zijn ouders thuis, zag Sweeney, die geconfronteerd werd met de behoefte aan voldoende investeringen en arbeidskrachten voor zijn ontwikkeling, van deze optie af. Maar de succesvolle implementatie van de eerste game van een onbekend bedrijf, zonder zelfpromotie, suggereerde hem een nieuwe richting voor de ontwikkeling van zijn ideeën — het opnieuw formatteren van het bedrijf om videogames te maken.
Begin 1992 werd voor Sweeney het besef dat de gamewereld al behoorlijk dichtbevolkt was met grote en bekende studio’s op de wereldmarkt, zoals Apogee Software en id Software. Om op de een of andere manier in deze markt door te dringen, en nog meer om zich meteen luid te verkondigen, bleek het niet genoeg te zijn om 1-2 populaire spellen te maken. Het vraagt om diepgaande marketing, een doordacht imago, een aansprekende naam en een origineel bedrijfslogo. De naamsverandering naar Epic MegaGames leek hem niet alleen indrukwekkend en origineel, maar klonk ook als de naam van een grote en solide organisatie, ondanks het feit dat de oprichter, leider en medewerker van het bedrijf de enige persoon hier was.
Mark Rein, die in hetzelfde jaar partner van Sweeney werd, heeft uitstekend geholpen bij het organiseren van de promotie van het bedrijf. Zijn ervaring bij id Software is zeer nuttig geweest bij de groei van zijn bedrijf. Netwerken, marketing, verkoop en publicatie hebben enorm bijgedragen aan de succesvolle groei van de nieuwe onderneming. Gedurende één seizoen vereiste de ontwikkeling van de studio de diensten van een breed scala aan specialisten — programmeurs, ontwerpers, componisten, kunstenaars. 20 medewerkers werden uitgenodigd om te werken, die de ruggengraat vormden van het studioteam.
Het bedrijf is algemeen bekend in de wereld van ontwikkelaars van elektronische videogames vanwege zijn Unreal Engine. Tijdens de ontwikkeling lanceert de studio tegelijkertijd zijn eigen videogames, waaronder Fortnite en Gears of War en Infinity Blade waarop de Unreal Engine zijn tests heeft doorstaan. Het gebruik ervan heeft uitstekende resultaten opgeleverd. Latere verbeteringen maakten het mogelijk om het met succes toe te passen op videogames van andere ontwikkelaars. Maar daar gingen jaren van hard werken en strijden voor een plek in dit soort zaken aan vooraf. Het volgende jaar kon het personeelsbestand worden uitgebreid tot 30 medewerkers.
In 1996 benaderde de Poolse studio Chaos Works het bedrijf met het verzoek om te helpen bij de release van hun shooter Fire Fight. 1997 breidde het personeelsbestand uit tot 50 mensen die voor het bedrijf over de hele wereld werkten. Het jaar daarop bood de nieuwe Unreal Engine volop kansen voor verdere unieke ontwikkelingen. In diezelfde jaren werd samen met Digital Extremes de Unreal-gamereeks gelanceerd, een driedimensionale implementatie van een first-person shooter die meteen populair werd in de wereld van gamers. Door deze bekendheid was de engine in trek bij andere ontwikkelaars, waardoor de studio een nieuwe richting kon inslaan — de implementatie van een unieke, maar reeds gelicentieerde engine.
In 1999 vonden belangrijke veranderingen in het bedrijf plaats. De groei van het aantal medewerkers en het aantal op te lossen taken vroeg om een herziening van de aanpak van teamwork. Voorheen werkten velen van hen in eigen land, thuis. Maar de ontwikkeling van Unreal vereiste de bundeling van de inspanningen van al zijn makers die al «onder één dak» waren. Het bedrijf verhuisde naar North Carolina, naar Cary, waar het een indrukwekkend gebouw overnam om aan de huidige behoeften te voldoen. Tegelijkertijd werd het woord Mega uit de naam gehaald, omdat het niet meer nodig was om de uitstraling van een grote organisatie te creëren. Vanaf dat moment is Epic Games echt een «groot» bedrijf geworden, dat al tot ver buiten de grenzen van de Verenigde Staten bekend was.
In 2019 werd de studio bekroond met de British Academy of Film and Television en ook met een Engineering Excellence Award van de Hollywood Professional Association. De organisatie van wedstrijden, e-sportevenementen en investeringen maakten het mogelijk om de schaal van projecten te vergroten, maar ook om de winstgevendheid van het bedrijf drastisch te vergroten.
Een belangrijke rol in de ontwikkeling van het bedrijf werd gespeeld door de juiste marketingaanpak, die snel en efficiënt reageerde op de veranderingen die plaatsvonden, het imago van de studio tijdig veranderde, aanpaste aan de geest en de tijd. Het embleem heeft gedurende de hele periode van zijn bestaan verschillende veranderingen ondergaan, wat telkens het succes van het nieuwe logo bij het vervullen van zijn taak aantoont.
1991 — 1993
Het eerste logo was ontworpen voor de eerste naamsverandering, toen Sweeney zijn eerste risicovolle stap zette in de hoop de rating van zijn bedrijf te verhogen. De samenstelling weerspiegelde de moderne ideeën over computertechnologie in die tijd, volledig in overeenstemming met de taakstelling — om zichzelf te verklaren als een grote onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling en verkoop van videogames.
1993 — 1995
De snelle ontwikkeling van het bedrijf en de computertechnologieën, de gedefinieerde belangrijkste focus als een bedrijf dat nieuwe speltechnologieën en spelsystemen ontwikkelt, heeft geleid tot de noodzaak om het logo en het imago te heroverwegen. Het nieuwe logo is volumineus geworden in de vorm van een gemetalliseerde plaat, een label, met het effect van een ingesprongen tekst van het eerste woord van de naam en een bolle tekst van het tweede. Het kleurenschema zorgde voor de vereiste perceptie van het stalen materiaal van de tablet en de letters van het eerste woord werden uitgevoerd in een gradiënt bloedrood ontwerp.
1995 — 1999
Een variant van deze periode duurt tot 2005 en heeft alleen technische wijzigingen doorgevoerd.
1999 — 2005
In 1999 werd het logo duidelijker en scherper dankzij verbeteringen in computertechnologie en verbeterde graphics. Het zal niet langer het woord «Mega» bevatten. Het wordt het eerste demo-logo van het bedrijf voor de release van Unreal Tournament (1999).
2005 — 2015
In mei 2005 zal het bedrijf een nieuw logo presenteren dat het algemene idee van de vorige versie zal behouden, maar zal worden vereenvoudigd. Het is een verticaal naar beneden gericht wegwijzer in een traditioneel stalen ontwerp met tekst over de hele kopruimte en een kleine gelijkbenige driehoek met de top naar beneden. De tekst is in het zwart gemaakt en de driehoek, visueel volumetrisch gemaakt, is gevuld met rood met een verloopovergang van het lichtste naar het donkerste.
2015 — heden
Het verlangen naar concreetheid en beknoptheid, de trend van vandaag, heeft geleid tot de noodzaak om het eigen logo te herzien. Als gevolg hiervan is het moderne bedrijfslogo, met behoud van de algemene contouren van het vorige, veranderd in een eenvoudig label. Er wordt aangenomen dat de bekendheid van het bedrijf zo hoog is geworden dat het geen moeite kost om zijn eigen merk te visualiseren. De eenvoudige optie van vandaag is voldoende voor het bedrijf. Het is sinds november 2015 het officiële embleem van Epic Games.
Logo lettertype en kleuren
De meerderheid van de gamers en fans van de gameconsoles van het bedrijf namen deel aan de ontwikkeling van het nieuwe bord, in reactie op een verzoek van Epic Games. De meerderheid van de stemmen uit enkele tientallen opties werd gekozen voor precies degene die vandaag te zien is op alle producten van het bedrijf, evenals op de portal en in sociale netwerken. Het kleurenschema is uiterst eenvoudig, laconiek en contrastrijk — alleen wit en zwart. Geen verlopen, volle kleuren, regenboogkleuren of tinten. Zwart veld van de aanwijzer en witte kleur van de driehoekige pijl onderaan met wit lettertype — de naam van het bedrijf bij het veld.
De tekst wordt weergegeven in hoofdletters. Het eerste woord is «EPIC» bijna 3/4 van het gebied van de index. Daaronder staat «GAMES», gemaakt in een kleiner lettertype en de breedte valt duidelijk samen met de grenzen van het eerste woord. De kleine driehoekige pijl onder het tweede woord van de bedrijfsnaam heeft een symmetrisch patroon dat het einde van de aanwijzer herhaalt. Dit wordt verzekerd door de parallelliteit van de zijkanten, de zijkanten van de indicator, die een naar beneden gerichte wig vormen.