DnD (Dungeons & Dragons) Logo

Dungeons & Dragons Logo

DnD (Dungeons & Dragons) is een role-playing bordspel gepresenteerd in de fantasiestijl. Het bestaat al heel lang en won meteen aan populariteit toen het werd uitgebracht — in 1971. Het is bedacht en ontwikkeld door Gary Gygax en Dave Arneson en uitgebracht door Tactical Studies Rules Corporation. De legende wordt nu gepubliceerd door Wizards of the Coast (een dochteronderneming van Hasbro). Ze publiceert het sinds 1997. Nu is D&D een individueel universum met zijn eigen filosofie, regels en bezigheden. De vijfde editie bevat drie sets regels: het Player’s Book met de spelregels, de Monster Encyclopedia met informatie over de monsters en de Master’s Guide met tips. Elk van de vrijgegeven opties heeft noodzakelijkerwijs dobbelstenen om te werpen en een figuur. Commercieel succes heeft geleid tot de opkomst van andere mediaproducten met dezelfde naam: een tijdschrift, een animatieserie, een film, boeken, videogames en veel spelhulpmiddelen.

Betekenis en geschiedenis

DnD Logo (Dungeons & Dragons) Geschiedenis

Prototypes Dungeons & Dragons — wargames, miniatuur slagveldmodellen met detail. Het oorspronkelijke regelsysteem is ontleend aan de variant van Chainmail uit 1971. Daarom wordt DnD nu erkend als de voorloper van moderne role-playing games, en inderdaad de hele role-playing game-industrie als geheel.

Tijdens de actie kunnen deelnemers hun eigen held kiezen in plaats van een militaire formatie. De personages beginnen aan een fantasie-avontuur waarbij de Dungeon Master de rechter is. De helden vormen groepen, hebben contact met elkaar en met de bevolking. Ze lossen samen problemen op, verzamelen kennis, verzamelen schatten, doen onderzoek, nemen deel aan gevechten. Tijdens het proces verzamelen spelers speciale punten en strijden ze om te zien wie het meeste zal verdienen. Met de punten die ze ontvangen, kunnen ze naar een hoger niveau gaan en sterk worden.

Het onmiddellijke succes was een krachtige start voor de snelle verspreiding van D&D. En het is nog steeds de leider onder de role-playing games, in 1977 verdeeld in twee delen: fantasie met gemakkelijke voorwaarden en strijd met een zwaar regelssysteem. In 2017 werd het grootste aantal deelnemers geregistreerd dat dol was op Dungeons & Dragons: alleen al in Noord-Amerika varieerde hun aantal van 12 miljoen tot 15 miljoen. Momenteel zijn er vijf edities, waarvan de laatste in 2014 verscheen. En het spel heeft maar twee emblemen.

Het individuele bordspelmerk heeft zich verspreid naar alle soorten producten, aangezien de populariteit ervan heeft geleid tot de opkomst van een animatieserie, een tijdschrift met strips, boeken met dezelfde naam, een groot aantal rollenspellen en andere spelvarianten van DnD.

2000 — 2008

Dungeons & Dragons Logo 2000-2008

2008 — 2014

Dungeons & Dragons Logo 2008-2014

Het debuutlogo bevatte een verscheidenheid aan decors en had een gotisch ontwerp. Dit werd mogelijk gemaakt door de stijl van de inscriptie, het ontwerp en de verbazingwekkende gouden ampersand, die doet denken aan het silhouet van een sprookjesachtige draak. De letters waren hoofdletters, met de nadruk op de eerste «D», dus visueel vormden ze de afkorting D&D. De uiteinden van «E», «D», «R», «A» hadden schreven met scherpe hoeken die op pieken leken. De «S» had alleen een inkeping in de onderste zone. En de «O» bevatte een verticale ruit in het midden. De letters waren in een alarmerende kleur geschilderd — onder een razende vlam met gele vuurtongen. Dus het brute en massieve logo bracht op briljante wijze de energie van het spel, het concept en de plot over. Er was een smalle lijn tussen de woorden, als een scherp mes.

2014 — heden

Dungeons & Dragons Logo 2014

Het logo is nog steeds verdeeld in twee helften, waarvan één grafisch en de andere tekstueel. De zin duurt twee regels. De letters zijn in rood weergegeven en hebben schreven. Bovendien verschenen ze in alle tekens en zien ze eruit als naaldachtige uitsteeksels. Tegelijkertijd veranderde het type letters — ze werden groter, duidelijker, met een groot interval. De uitzondering is de combinatie «RA», die in nauwe samenhang wordt geschreven, omdat de benen «R» en «A» verbonden zijn. Tussen het bovenste en onderste deel van de naam staat het originele ampersand: een zilvergrijs, koud, stalen bord in de vorm van een vignet. Deze draak is een fantastisch personage uit de plot van het spel.

Logo lettertype en kleuren

DnD Logo

Het logo maakt gebruik van het door Zentron ontwikkelde gepersonaliseerde DnDC-lettertype. Het alternatief is Masquerade, gemaakt door Martin Wait. Het is in ieder geval een hoofdletter met dunne maar scherpe horizontale schreven. Ze balanceren de dikke letters perfect. Beide D’s hebben elegant gebogen lijnen die naar boven wijzen.

Logo DnD

Het huidige logo maakt gebruik van een combinatie van rode en zilveren kleuren. Koud chroom ziet er fris en contrasterend uit tegen de achtergrond van scharlaken, dat de passie, emotionele pieken en bloedvergieten tijdens gevechten personifieert. In de vroege versie werd goud gebruikt in plaats van zilver.