Death Stranding is een nieuw project van de Japanse studio Kojima Productions, het eerste sinds het vertrek uit Konami in 2015. De ontwikkelaar kondigde de game aan in 2016. Tegelijkertijd sloot hij een samenwerkingsovereenkomst met Sony Interactive Entertainment zodat de Amerikaan bedrijf werd de uitgever van de nieuwigheid. De PS4-versie verscheen in 2019 en kreeg meteen tegenovergestelde recensies van critici. Het bleek dat deze actie-avonturenfilm niet past in het gebruikelijke kader van het genre en verschilt van andere actiespellen door zijn verhoogde originaliteit.
Betekenis en geschiedenis
De scenarioschrijver, producer, game-ontwerper en projectmanager is Hideo Kojima. Het idee om Death Stranding te creëren kwam bij hem op nadat hij de roman «Rope» had heroverwogen, die was geschreven door zijn favoriete auteur Kōbō Abe. De eigenaar van Kojima Productions las dit stuk terwijl hij nog op school zat, maar herinnerde zich het basisidee van de plot, gebouwd op de «filosofie» van touwen en stokken, nog goed. Er stond dat de primitieve mens een stok gebruikte als bescherming, en een touw om belangrijke en nuttige dingen vast te houden.
De gameplay van Death Stranding is gebaseerd op hetzelfde principe: de hoofdpersoon moet een pad vol obstakels doorlopen, al het slechte uit zichzelf verdrijven met een conventionele «stok» en het goede trekken met een «touw». Het doel is om de lading van punt «A» naar punt «B» te brengen. Het post-apocalyptische universum bestaat uit geïsoleerde nederzettingen, en de enige verbinding tussen hen zijn dergelijke koeriers.
De naam van de videogame heeft een niet voor de hand liggende betekenis. Enerzijds kan het worden opgevat als “aangespoeld”. De teaser onthult bijvoorbeeld duidelijk het onderwerp van het gooien van zeeleven op een zandbank. Als alternatief kan het woord «streng» bijlagen en verbindingen aanduiden, omdat het in deze context in de psychologie wordt gebruikt. Deze interpretatie verklaart waarom lange zwarte kabels of navelstrengkoorden werden getrokken uit de lichamen van de wezens in de trailer.
Overigens staan dezelfde «touwen» op het Death Stranding-logo: ze hangen aan de letters en verdwalen in de ruimte. Het gebrek aan spanning geeft aan dat de draden zijn gebroken. Dit is ook symbolisch, omdat de hoofdpersoon de verbindingen tussen post-apocalyptische steden zal moeten herstellen.
De game werd aangekondigd op Electronic Entertainment Expo 2016. Speciaal voor dit evenement bereidde de ontwikkelaar een teaser voor waarin oplettende kijkers het logo van het project opmerkten: het opschrift «DEATH STRANDING» met zwarte verticale lijnen. Het woordmerk ziet er ongebruikelijk uit: de ontwerpers zijn erin geslaagd het minimalistisch te maken en de sfeer van onheil te benadrukken.
De strepen van «E», «A», «T», «S», «T», «I», «N», «G» hebben een filosofische betekenis. Zoals gezegd is dit een toespeling op de dasspeld uit de roman Kōbō Abe. Maar een fan zag er een diepere betekenis in. Hij telde het totale aantal threads (8) en letters (11) en besloot dat dit een hint was van de releasedatum van de game: 8 november. De theorie is nauwelijks waar, hoewel je alles kunt verwachten van Hideo Kojima, een grote fan van cijfers en raadsels.
Logo lettertype en kleuren
Het logo gebruikt hetzelfde lettertype dat wordt gebruikt voor de andere letters in de trailer. Het is vergelijkbaar met zowel de Calder LC als Brocha Light tegelijkertijd. De eerste groteske is ontworpen door Mariya V. Pigoulevskaya en in 2016 uitgebracht door The Northern Block. Het tweede lettertype is van Latinotype. Dit is een creatie van typograaf Jorge Cisterna, geïnspireerd door de precolumbiaanse kunst van Paaseiland. De definitieve versie van Brocha Light verscheen in 2015.
Beide lettertypen combineren dunne, authentieke letters met scherpe lijnen. De letters zien er goed uit in het zwart, waarbij de ontwerpers de donkerste tint kiezen (# 000000). De lege witte achtergrond hielp de ontwikkelaars zich te concentreren op het belangrijkste: de symbolische naam Death Stranding.