Danganronpa is een Japanse mediafranchise die bestaat uit een reeks videogames, manga, anime en lichte romans. Het origineel is een computerspel ontwikkeld voor de PlayStation Portable. Het bevat elementen van actie, shooter en thriller. De maker is Kazutaka Kodaka, die jarenlang het script voor de donkere game schreef, maar elke keer werd afgedaan als «te verschrikkelijk». Na de implementatie van een computerproject werd het echter enorm populair en ging het verder in de vorm van strips, anime en andere mediaproducten. In 2020 waren er 3,5 miljoen exemplaren verkocht. De franchise is nu eigendom van Spike Chunsoft (voorheen bekend als Spike). De eerste release van de videogame vond plaats in 2010.
Betekenis en geschiedenis
De plot draait om de avonturen van een groep middelbare scholieren die naar een middelbare school gaan genaamd Hope’s Peak Academy. Het organiseert jaarlijks de Super High School Level-competitie tussen getalenteerde studenten die de top hebben bereikt, elk in hun vakgebied. Plus één deelnemer wordt gekozen door blind toeval — door de methode van een loterijtrekking.
Er zijn in totaal drie games: 2010, 2012 en 2017. Allemaal hebben ze vergelijkbare voorwaarden: 16 hoogbegaafde scholieren die opvallen op een bepaald kennisgebied. Ze vallen in een val waar een beer genaamd Monokuma hen naar dodelijke wedstrijden lokt. De deelnemers bevinden zich in een hopeloze situatie totdat ze een van de rivalen doden, terwijl ze doen alsof ze onschuldig zijn op het moment van de test. Ondanks de overeenkomsten verschillen videogames in individuele momenten van inhoud, die van tijd tot tijd groter worden.
De gameplay van de hoofdversies bestaat uit zes delen, verdeeld in drie secties. In de eerste wordt een onderzoeksstijl gebruikt: studenten verkennen het territorium, communiceren met elkaar en gaan verder volgens de verhaallijn. In de tweede gaan ze selectief met de personages om, op basis van hun verlangen, leren ze nieuwe dingen, verbeteren ze hun vaardigheden om de test te doorstaan. In de derde zijn schoolkinderen op zoek naar bewijs en verzamelen ze bewijsmateriaal om de dader te identificeren. Er zijn ook tussenplots en verschillende hulpprocessen in de vorm van «bullets of truth», «continue discussie», «beul» enzovoort.
Dan waren er manga met dezelfde naam, boeken met verhalen, cartoons en zelfs theaterproducties. Die populariteit is niet alleen te danken aan de spannende gameplay of verhaallijn. Dit is de grote verdienste van de personages — helder, onderscheidend, expressief en veelzijdig. In tegenstelling tot hen ziet de visuele identiteit van de mediafranchise er veel bescheidener uit — eenvoudig en monochroom.
Het logo werd in 2010 aangenomen. Ondanks dat het tekstueel is, zit er toch een grafisch element in. Toegegeven, vrij klein, gelegen in de linker benedenhoek van de hoofdstad «D». Dit is een richtdoel dat bestaat uit twee witte ringen van verschillende breedte: een smalle en een dikke. Het miniatuurpictogram is op een zwarte achtergrond geplaatst, zodat het duidelijk zichtbaar is.
De belettering is gedaan in Iconian Fonts-stijl — individueel, schuin, met grijze schaduwen aan de rechterkant en onderkant. Alle letters behalve de eerste zijn in kleine letters. Ze zijn gedurfd, met een origineel ontwerp. «n» heeft bijvoorbeeld een verkorte rechterkant en «g» heeft een verlengd been — het gaat naar links en bereikt «D». De titel is opgesplitst in twee delen: «Dangan» en «ronpa». Het onderste gedeelte begint naast «g» en gaat onder de laatste twee letters.
Logo lettertype en kleuren
Voor het logo van de actie kozen de ontwikkelaars een cursief lettertype in de stijl van DFPSoGei-W7. Het heet Platform Acht. Het kleurengamma is beperkt en draagt het stempel van het thrillerontwerp — monochroom met de toevoeging van grijs als schaduwen. Terwijl de letters zwart zijn en de strepen erin wit, inclusief het zicht.