Clearasil is een cosmeticamerk dat acne- en huidverzorgingsproducten maakt. De oprichter is Ivan Combe. Het bestaat al sinds 1950, toen clerasil, een dermatologisch medicijn om acne te bestrijden, in de Verenigde Staten werd uitgevonden. Tegenwoordig is het een van de bekendste merken ter wereld.
Betekenis en geschiedenis
Het embleem heeft te allen tijde de naam van het bedrijf gedragen, die het ontving van zijn eerste acnebehandeling. Tegenwoordig zijn er twee varianten van het logo bekend, die elkaar bijna identiek herhalen. De uitzondering zijn de enkele details die elke versie uniek maken.
jaren ’50 — jaren ’60
De eerste versie van het logo bevatte slechts één inscriptie: de naam van het cosmetische product. Het werd gedaan in een klassieke serif-afdruk. De letters leken op de stijl van de twee lettertypen: ze waren iets tussen Scotch Modern Bold en Valencia Serial Xbold met enkele wijzigingen.
1960 — 1979
In deze versie hebben de ontwikkelaars het lettertype vervangen. De letters waren groter dan voorheen, de schreven verdwenen en er was een kleine ongelijkheid. Het feit is dat het einde van het woord «Clearsil» iets is verkleind en naar boven is verplaatst. In plaats van houtskoolzwart stelden de ontwerpers grafietzwart voor.
1979 — 1980
Met een enkele inscriptie in het logo, concentreerden de ontwikkelaars zich op het lettertype. Ze hebben het vervangen door een andere schreefloze, die breder en brutaler is.
jaren 80 — 2003
De gewijzigde versie van de titel is gemaakt in een lettertype dat lijkt op Newside FP Italic. Het was een combinatie van hoofdletters («C», «I») en kleine letters (alle andere). De karakters waren vet, lang, cursief en naar rechts gekanteld. Twee ervan («r» en «a») waren verbonden — ze raakten elkaar een beetje aan de bovenkant.
2003 — 2006
De evolutie van het embleem leidde tot de opkomst van hoofdletters. Ze waren gemaakt met dunne blauwe lijnen en waren hol van binnen. Bovendien hebben de ontwikkelaars het oude lettertype vervangen door cursief te verwijderen. Ze sneden ook de staart af bij «a», rondden de hoed af bij «r» en voegden een «i»-ruit toe, ter vervanging van de klassieke punt.
2006 — 2008
In 2006 vond de overgang plaats naar een lettertype dat twee keer achter elkaar werd gebruikt. Het was een eenvoudig lettertype, bestaande uit schematische letters van hetzelfde type: de karakters waren geschreven in gebogen lijnen, waardoor ze een geometrische vorm kregen. De «C» ziet eruit als een nietje en de «i» heeft een punt in plaats van een kubus. Het embleem was donkerblauw geverfd.
2008 — 2012
Het bedrijf schakelde over op een logo met een radicaal andere stijl. Ronde borden werden vervangen door strikt geometrische, met vloeiende overgangen in het hoekgedeelte. Voor de letters «a» hebben de ontwikkelaars het onderste fragment afgesneden, voor de «r» hebben ze het bovenste verwijderd. Ze maakten een punt boven de «i» in de vorm van een miniatuurrechthoek. Rechts van de inscriptie zijn er drie veelkleurige strepen die er met een halfovaal omheen lopen. De blauwe, rode en grijze lijnen zijn willekeurig geplaatst en overlappen elkaar op sommige plaatsen. Ze hebben een verdikt midden en puntige uiteinden.
2012 — 2018
Deze versie bevat donkerblauwe ronde letters. Bovendien hebben de ontwerpers de ruit boven de «i» vervangen door een rode stip. Ze voegden ook een accolade toe, die ze horizontaal plaatsten, naar beneden wijzend.
2018 — heden
In de huidige versie van het logo is de grafische structuur volledig veranderd. De onderste accolade, die eerder was toegevoegd, werd door de ontwerpers gecorrigeerd en veranderde deze in een driehoekige aanwijzer. Bovendien vergrootten ze het gebied van het embleem aanzienlijk en maakten het de achtergrond voor de enige inscriptie. Daarom staat de naam van het cosmeticamerk nu op een brede rechthoek.
De onderkant van de geometrische vorm is puntig en benadrukt door een grijze streep met een licht verloop: hij is donkerder aan de linkerkant en lichter aan de rechterkant. Het woord «Clearasil» beslaat de onderste helft van het logo. Bovenaan is er een vrije blauwe ruimte. De witte letters zijn in dezelfde stijl als voorheen. Ze vallen duidelijk op tegen een donkere achtergrond. Bij «l», «a», «i», «r» wordt de onderkant van de poten afgesneden en onder een kleine hoek afgerond.
Logo lettertype en kleuren
Merknamen hebben een gemeenschappelijk element: de naam van het bedrijf. Het is in alle varianten aanwezig. Het moderne logo heeft een omgekeerde accolade die een puistje voorstelt.
Beide versies hebben verschillende soorten lettertypen. In het eerste embleem is het van contouren voorzien, met verschillende afgeknotte elementen op de letters. Het tweede logo gebruikt een combinatie van gestroomlijnde hoofdletters en kleine letters. Het standaardlettertype is gewoon schreefloos. De belangrijkste kleuren zijn blauw, rood, zilver.