Beko Logo

Beko LogoBeko is een exportmerk van huiselektronica en huishoudelijke apparaten. Het werd geïntroduceerd op de internationale markt in 1967. Het is eigendom van het Turkse financiële en industriële conglomeraat Koç Holding Durable Goods Group.

Betekenis en geschiedenis

Beko Logo Geschiedenis

Visuele merkidentiteit is eenvoudig en herkenbaar. Het blauwe «Beko» -opschrift siert al jaren merkproducten. Maar het ontwerp veranderde een keer toen het bedrijf besloot om de grafische compositie in evenwicht te brengen.

1967 — 2014

Beko Logo 1967-2014

De merknaam op het debuutembleem is in hoofdletters geschreven. Ter decoratie werd een vierkant gesneden lettertype gebruikt. Desondanks zijn de hoeken «E» en «O» afgerond.

2014 — heden

Beko Logo 2014-vandaag

De huidige lotogip is ontwikkeld door het merkbedrijf Chermayeff & Geismar & Haviv. De voorbereiding op het herontwerp duurde 4 maanden. Zoals Sagi Haviv toegaf, stonden de specialisten voor een moeilijke taak: de merknaam harmonieus maken. De oude versie had geen evenwicht omdat B en E gesloten waren en K en O open waren.

Om dit probleem op te lossen, hebben de ontwerpers de hoofdletters vervangen door kleine letters. De huidige typografie lijkt op het lettertype Myriad, maar de vormen van de afgedrukte tekens zijn iets anders — vooral de «b», waarvan het ronde deel eruitziet als een exacte kopie van de «o».

Het woord «beko» is onderstreept met een schuine lijn. Met zijn hulp probeerden de ontwikkelaars de dynamiek en energie over te brengen. De kleur is ook symbolisch. De heldere donkerblauwe tint weerspiegelt de focus van het merk op consumenten tussen 18 en 35 jaar oud.

Logo lettertype en kleuren

Logo Beko

Het visuele identiteitsmerk voor dit merk bestond altijd uit slechts korte tekst. De titel is op een lichte achtergrond geplaatst en wordt niet aangevuld met figuratieve elementen. Daarom hebben de ontwerpers van de studio Chermayeff & Geismar & Haviv de inscriptie op een originele manier uitgespeeld, waardoor het een grafische expressiviteit heeft gekregen. Het enige detail is de brede schuine strook onderaan. In dikte valt het samen met de lijnen van de letters, dus het lijkt op een diagonale rechthoek die onder een kleine hoek naar boven is gericht.

De inscriptie in de nieuwe versie van het logo is gemaakt in een individueel lettertype. De karakters zijn in kleine letters. Ze zijn strak en gestroomlijnd, behalve de «k», die drie scherpe hoeken heeft. De hoogte van de benen «b» en «k» zijn identiek, dus de eerste letter wordt als korter waargenomen dan hij in werkelijkheid is. Sans Serif-lettertype wordt gebruikt voor de inscriptie — gehakt, grotesk.

De kleur van het embleem is afhankelijk van waar het is geplaatst. Op officiële labels, promotiemateriaal en documenten zijn de letters blauw en het label op de apparatuur is zwart of driedimensionaal, met een chroomeffect.