Alcatel Logo

Alcatel Logo

Alcatel — merknaam voor mobiele, satelliet- en telecommunicatieapparatuur. Het bedrijf werd opgericht door ondernemers Pierre Azaria en Paul Bizet en verscheen in 1898 in Parijs (Frankrijk) onder de naam CGE — Compagnie Generale Electricite. In 2006 werd het gefuseerd met een concurrerend bedrijf Lucent Technologies en verhuisde het naar Baltimore (VS). In 2016 werd het merk overgenomen door Nokia Corporation, dat onder licentie van TLC Communication Ltd. opereert.

Betekenis en geschiedenis

Alcatel Logo Geschiedenis

Door de veelvuldige overgangen van de ene structuur naar de andere had dit merk verschillende logo’s.

1996 — 2004

Alcatel Logo 1996-2004

Het debuutlogo werd in 1996 officieel goedgekeurd. Het embleem is een donkergrijze rechthoek met witte inscriptie «Alcatel». De letters staan in het bovenste register. Het lettertype is strikt, eenvoudig, zonder schreven. Boven de «A» staat een grafisch symbool in de vorm van een omgekeerde driehoek. Ze zijn geschilderd in verschillende kleuren: het bovenste element — in sappig geel, het onderste — in melk.

2004 — 2010

Alcatel Logo 2004-2010

Na de overgang naar het derde millennium besloot het bedrijf zijn logo te veranderen. Uit het logo is de achtergrond-rechthoek verwijderd en de inscriptie «mobile phones» toegevoegd, waardoor de nieuwe richting van het werk wordt benadrukt. De woordcombinatie wordt in kleine letters geschreven en onder de bedrijfsnaam geplaatst.

2010 — 2016

Alcatel Logo 2010-2016

In 2010 hebben ontwerpers de merksymbolen herzien. Ze verhoogden de lettertypes en vervingen de regel «mobile phones» door «one touch». De onderste inscriptie was van dezelfde grootte als de bovenste. Ze voegden een lichtblauwe kleur toe aan het logo.

2016 — heden

Alcatel Logo 2016-vandaag

In deze periode heeft het bedrijf het logo volledig vernieuwd. De letters zijn nu kleine letters, blauw, met een lichte tint van het neonspectrum. De ontwikkelaars van het nieuwe logo hebben de tweede «a» grafisch uitgelicht: ze presenteerden een dubbele letter, zowel in kleur als in vorm.

Logo lettertype en kleuren

Logo Alcatel

Alle logo’s van Alcatel dragen zijn naam, maar het laatste logo is anders dan de vorige: het verschilt in het geval van letters en stijl van ontwerp. De inscriptie is gemaakt in kleine letters en de tweede «a» steekt duidelijk af tegen de rest. Het heeft een brede blauwe rand en een soortgelijke blauwe cirkel in het midden, waardoor dit het meest herkenbare deel van het logo is.

Alcatel Logo

Het logo gebruikt een origineel lettertype dat speciaal voor Alcatel is ontworpen. Afgeronde schreefloze letters. Een ongebruikelijke «t» springt in het oog, die noch de onderste extensielijn, noch de linkerkant van de bovenste horizontale slag heeft. Ook opmerkelijk is de tweede «a», die een complexe structuur heeft en eruitziet als een onafhankelijk grafisch element. Qua kleuren is alles veel eenvoudiger: het hoofdpalet bevat alleen wit en blauw.