AKG Logo

AKG logo

AKG is een bekend merk voor de productie van audioapparatuur en andere akoestische producten. Het bedrijf werd in 1947 opgericht door Dr. Rudolf Gorike en Ernst Pless en is gevestigd in Wenen (Oostenrijk). Het is nu eigendom van Harman International Industries, een dochteronderneming van Samsung Electronics.

Betekenis en geschiedenis

Logo AKG

Het bedrijf koos de verkorte versie van de oorspronkelijke naam, Akustische und Kino-Gerate Gesellschaft, als logo. De afkorting «AKG» wordt op een witte achtergrond geplaatst en aangevuld met het woord «Harman». De stijl van het bord is minimalistisch en weerspiegelt de betrouwbaarheid van de producten.

Logo lettertype en kleuren

AKG Logo

Voor het merklogo hebben de ontwikkelaars gebruik gemaakt van Eurostile LT Pro Bold Extended lettertype — strikt geometrisch, schreefloos, breed, met duidelijke randen. De grote inscriptie «AKG» is gemaakt in hoofdletters en beslaat de gehele breedte van het logo.

Rechts van het opschrift (in het onderste deel van het «KG»-fragment) staat het woord «Harman» in een kleiner lettertype. «A» heeft een open balk: de eerste letter heeft deze regel aan de linkerkant, de tweede letter «A» heeft deze regel aan de rechterkant. Dit voegt een eigenheid toe aan het logo, maar is niet in strijd met de strenge stijl.

Alle elementen van het embleem zijn zwart geschilderd en tegen een witte achtergrond geplaatst, waardoor ze duidelijk te onderscheiden zijn en goed leesbaar zijn. Op deze manier hebben de ontwerpers de praktische kant, de kracht, de betrouwbaarheid en de ernst van het bedrijf overgebracht. De laconieke stijl van het embleem past perfect bij de taak: het ziet er krachtig en technisch uit en geeft vertrouwen.