Xbox is een Amerikaans videogamemerk opgericht door Microsoft Corporation en is de naam van een reeks consoles die door hetzelfde bedrijf zijn ontwikkeld. Het merk brengt ook streamingdiensten, apps en een online bron samen. Het handelsmerk werd voor het eerst geïntroduceerd in november 2001 in de Verenigde Staten — gelijktijdig met de release van de gameconsole.
Betekenis en geschiedenis
Het debuutlogo droeg het woord «XBOX» en ernaast stond een glanzende X-vormige ster in 3D. Maar daarvoor was er nog een andere optie die de stijl van het toekomstige embleem bepaalde. Over het algemeen heeft het handelsmerk van het merk negen ontwikkelingsstadia doorlopen.
In 1999, vóór de officiële lancering van het project, creëerden de ontwikkelaars een logo dat bestaat uit de kleine inscriptie «xbox». Ze heeft dunne geometrische letters die doen denken aan een elektronische, robotachtige stijl. De bovenkant van het been «b» is naar rechts gebogen, de linker benedenhoek «o» wordt verlengd en de rechterbovenhoek is afgesneden. Het was dit ontwerp dat de richting zette voor alle volgende versies van het logo.
In 2001 werd de definitieve versie van de branding goedgekeurd. De naam van het voorvoegsel is geschreven in klassieke hoofdletters met een accent op «B», waarbij de middelste dwarslijn op een originele manier wordt gespeeld. Aan de linkerkant verscheen een vierpuntige ster die op een «X» leek. In de versie van 2005 hebben de ontwikkelaars de middenbalk van de letter «B» verlengd, het woord vergroot en de «X» op een donkergrijze bal geplaatst. In 2010 hebben ze deze vervangen door een zilveren.
Dit werd gevolgd door hetzelfde type embleem, dat de kleuren, rangschikking en het volume van elementen veranderde. Deze versies verwijzen naar 2012, 2013, 2019 en worden nog steeds gebruikt op gameconsoles. Er is ook een jubileumlogo gemaakt voor het 15-jarig jubileum. Het is gebaseerd op het 2012-logo en wordt geleverd in groen met witte strepen op de Metro-bal. Bovendien heeft het een cyberhart met het label «15 jaar».
1999 — 2001
Het debuutlogo werd gedomineerd door «X». Het opende en sloot effectief het woord «XBOX», dat in een «digitaal» ontwerp was getypt. Dat wil zeggen, de letters zagen er eigenlijk uit als cijfers op een elektronisch scorebord. De karakters waren dun en enigszins cursief, naar rechts gekanteld. «B» en «O» hadden een ongebruikelijke vorm: de eerste werd gezien als het nummer «6», en de tweede zag eruit als een contourblad van een boom. Ze hadden een hoek afgesneden, een geslepen, de rest afgerond.
2001 — 2005
Gedurende deze periode werd het embleem in een meer begrijpelijke richting veranderd. De naam werd duidelijk gelezen en ging vergezeld van een grafisch teken in de vorm van een vierpuntige ster met scherpe stralen die in verschillende richtingen uiteenliepen. Het leek op de letter «X» in 3D met een verloop. De belettering kreeg een andere stijl, hoewel het nog steeds «robotachtig» was met de nadruk op de hoofdletter «B». Tegelijkertijd waren «O» en «B» als vaatjes.
2005 — 2010
Het bedrijf bleef de elektronische stijl van de letters gebruiken, maar ze waren al twee keer zo groot als de vorige. De ontwerpers hebben de «X» verplaatst naar een grijze bal met een licht midden. En zodat het symbool niet wordt gezien als een teken van doorhalen (verbod), hebben de ontwikkelaars er een ronde basis van gemaakt en de uiteinden harmonieus gebogen. Ze gebruikten een groen verloop om de hoofdafbeelding te kleuren.
2010 — 2013
In deze versie waren de kleuren een orde van grootte lichter dan in de vorige versie — zowel grijs als groen. Maar het opschrift bleef hetzelfde: het was identiek aan het vorige.
2012 — heden
Het logo, goedgekeurd in 2012, is nog steeds in gebruik. Het is een 2D-versie met platte graphics. De ontwerpers hebben de bal opnieuw geverfd in een donkergroene kleur en hebben er een bijna stevige vulling van gemaakt, waartegen de letter «X» met gebogen uiteinden duidelijk uit de negatieve ruimte naar voren komt. Afgezien van de kleur is er niets veranderd in het opschrift, dus de middelste dwarsbalk «B», zoals eerder, steekt iets naar achteren uit.
2013 — heden
Tegelijkertijd wordt een embleem met een driedimensionale versie van het «X» -teken gebruikt. De tekening ervoor is ontleend aan het logo van 2001-2005, dat duidelijk zichtbaar is in het karakteristieke centrum met een verloop. In deze versie komen de inscriptie en het pictogram niet overeen in kleur: het woord «XBOX» is gemaakt in donkergroen en de letter «X» — lichtgroen op een grijze achtergrond.
2019 — heden
Een ander embleem is relevant — monochroom, bestaande uit de klassieke combinatie van zwart en wit. De vorm en grootte van de hoofdelementen zijn er volledig in bewaard gebleven. Het enige verschil zit in het strikte zwart-wit palet en het platte ontwerp. Ondanks de gelijkenis bevindt de inscriptie in dit logo zich niet rechts van het ronde pictogram, maar eronder.
Logo lettertype en kleuren
De huidige versie is een monochroom bord in zwart. Boven de merknaam bevindt zich een grote bal met witte diagonaal elkaar kruisende strepen. Een bijgewerkte versie is uitgebracht in 2019, samen met de Xbox X-serie console.
De fabrikant geeft een vrij eenvoudige betekenis aan een handelsmerk. Het is tenslotte zijn taak om een product duidelijk te presenteren dat de aandacht trekt van adolescenten en jongeren, de belangrijkste gebruikers van videogames en consoles. De naam van de generatie is organisch gecodeerd in de vorm van een herhalende letter «X», die ook het stempel van de hoogste geheimhouding symboliseert.
Het tekstgedeelte is gelijk aan het grafische gedeelte, er is zoveel aandacht aan besteed. De letters zijn geëvolueerd van digitale geometrische karakters naar een aangepast lettertype genaamd X360.
Het logopalet is altijd in verband gebracht met neongroen. Het is gemaakt dankzij Horace Luke, een van de auteurs van het bedrijfslogo. Volgens de tweede ontwikkelaar — Seamus Blackley — had de ontwerper op het moment van de handgetekende versie alleen een groene neon viltstift binnen handbereik, dus er was geen andere keuze. Deze versie is goedgekeurd. Later toegevoegd zwart, wit en grijstinten.