Wu Tang Logo

Wu Tang Logo

Wu Tang is een beroemde Amerikaanse rapgroep wiens filosofie gebaseerd is op Chinese vechtsporten. Haar titel en de pseudoniemen van verschillende artiesten zijn ontleend aan oosterse kungfu-films. Het creatieve team bracht negen rappers uit getto’s en sloppenwijken samen om de wereldwijde hiphopgemeenschap te verenigen. Hun eerste studioalbum werd opgenomen in 1992 en uitgebracht in 1993. Ondanks de agressieve teksten en het zware geluid ontving het overwegend positieve recensies van critici.

Betekenis en geschiedenis

Logo Wu Tang

Volgens Lamont-lid Jody Hawkins (onder het pseudoniem U-God) groeiden ze allemaal «op in de stedelijke jungle» van New York, wat de creativiteit verder beïnvloedde. Hij herinnert zich hoe hun buurt veranderde in een criminele zone, waar drugs vrijelijk werden verkocht, en mensen op straat vuurwapens afvuurden en kogelvrije vesten onder hun T-shirts droegen. Tijdens zo’n uitdagende tijd kwamen negen rappers samen om de Wu-Tang Clan te vormen. Ze waren op zoek naar elke mogelijkheid om uit de sloppenwijken te breken en een nieuw leven te beginnen.

De organisator en ideologische inspirator van het project was Robert Diggs (RZA). Hij was het die zijn beste vrienden en neven uitnodigde om zich te verenigen in een hardcore rapgroep. Veel rappers hadden niet alleen een pseudoniem, maar ook een persoonlijk embleem gebaseerd op de Wu-Tang-badge. Het hoofdlogo verscheen in 1993 letterlijk van de ene op de andere dag. Het is ontwikkeld door Ronald Bean, bijgenaamd Mathematics, die in 1991 begon met het schilderen van graffiti.

De grote, gestileerde «W» die het embleem werd, was oorspronkelijk een sticker. Het lijkt qua vorm op het Batman-superheldpictogram omdat de brede zijlijnen op de vleugels van een vleermuis lijken. Voor zover we weten hebben de bandleden het voor zichzelf aangepast: Gary Grice (GZA) veranderde «W» in «G», en Clifford Smith (Method Man) maakte er «M» van. Ze hadden deze branding nodig voor hun solo-optredens om hun connectie met de Wu-Tang Clan te laten zien. Daarnaast is de «W» gebruikt als symbool voor de Wu Wear-kledinglijn van de rapper.

Velen zien het logo van de groep als een afdruk van de oosterse cultuur, omdat het woord «WU-TANG», gelegen in een horizontale streep over de letter «W», in Chinese stijl is geschreven. En dit is geen toeval, want de naam van de muzikale groep is ontleend aan de Hong Kong-film Shaolin and Wu-Tang, waarvan de plot is opgebouwd rond de krijgskunst kungfu. Actiehelden vochten met zwaarden en RZA vergeleek ze met rappers, wiens zwaard taal en woord is. Naar analogie noemde U-God de Wu-Tang-clan ‘lyrische moordenaars’.

Het kan gezegd worden dat veel van de bandleden zijn opgegroeid met de oosterse filosofie. In de jaren zeventig. buitenlandse films over kungfu waren populair onder zwarte inwoners van de Verenigde Staten, omdat blanken daar niet werden geprezen en Aziaten een symbool van kracht waren. Daarom had de Shaolin-tempel voor rappers, vooral voor RZA, een speciale betekenis. Hij herinnerde zich vaak een Shaolin-monnik die op reis ging om mensen zijn stijl van vechtsporten te leren. Volgens hem heeft de Wu-Tang Clan een soortgelijk verhaal: de groep brak uit de sloppenwijken om de wereld hun hiphopstijl te laten zien. Het is dus geen verrassing dat haar logo eruitziet als een icoon uit een kungfu-stripboek.

In eerste instantie moest het bedrijfssymbool een hand met een afgehakt hoofd bevatten, omdat het was gemaakt voor de enkele Protect ya Neck. Maar RZA en Wiskunde waren het er unaniem over eens dat de tekening te bloederig was. Daarom verlieten ze het oorspronkelijke idee en lieten alleen de letter «W» achter, die later als logo werd gebruikt.

Iemand ziet in de afbeelding een gestileerde cd en voor iemand lijkt het op een vogel met grote vleugels of het Batman-embleem. RZA heeft hier een eigen mening over. De oprichter van de groep beweerde dat «W» vergelijkbaar is met de toppen van het Wudang-gebergte, waar veel taoïstische tempels en kloosters zijn gevestigd. Hij zag een gigantisch W-vormig bord toen hij in Shaolin aankwam en de kronkelende wegen naar de berg Wudang beklom. Toegegeven, dit gebeurde nadat het logo was gemaakt. Maar RZA vond dit toeval erg symbolisch.

Logo lettertype en kleuren

Wu Tang Logo

Het woord «WU-TANG» dat de grote «W» kruist, is gestileerd in Chinees handgeschreven schrift. De gekartelde lijnen wekken de indruk dat de letters met een penseel zijn getekend. Deze inscriptie is uitgevonden door Ronald Bean (ook bekend als Mathematics) toen hij verschillende graffitiversies maakte voor het icoon van de muziekgroep.

De primaire kleur is geel, hoewel er een veelzijdige zwart-witoptie is die goed werkt voor het plaatsen van het logo op lichte, donkere of kleurrijke achtergronden.