Pink Floyd Logo

Pink Floyd Logo

Pink Floyd is een legendarische rockband die bekend staat om zijn epische shows, diepgaande teksten, akoestische experimenten en lange composities. De officiële periode van zijn opkomst wordt beschouwd als 1965. In feite kwam het collectief twee jaar eerder op het podium, maar onder een andere naam.

Betekenis en geschiedenis

Pink Floyd Logo Geschiedenis

Wat is Pink Floyd?

Dit is een Britse rocklegende die bekend staat om haar grandioze shows, filosofische liedjes, experimenteel geluid van muziek en ongebruikelijke hoesontwerpen. De meest bekende leider van de groep was Syd Barrett. Pink Floyd bestaat sinds 2015 niet meer.

Pink Floyd bezit veel grafische symbolen, want voor de bandleden was het ontwerpen van emblemen ooit een even belangrijk aspect van creativiteit als muziek maken. Tot 1985 hadden ze echter geen specifiek logo. Als tijdelijke tekens dienden afbeeldingen en testelementen van de covers van nieuwe albums, die regelmatig verschenen sinds 1967. De laatste tijd hebben musici vaak een van de herkenbare symbolen gebruikt: een veelkleurige regenboogstrook met een zigzaglijn. Daarboven staat de naam van de band in Rockwell-script.

1967 — 1972

Pink Floyd Logo 1967-1972

Het eerste embleem van de band was een simpele «Pink Floyd» inscriptie. Woordlayout, lettertype en stijl veranderden voortdurend. De naam voor de rockband werd gekozen door een van zijn ideologen — Roger Keith «Syd» Barrett. Zonder twee keer na te denken combineerde hij simpelweg de namen van de bluesartiesten Pink Anderson en de Floyd Council.

1973 — 1978

Pink Floyd Logo 1973-1978

Het meest gedenkwaardige beeld van Pink Floyd was een driehoekig prisma waar een straal doorheen ging, brekend en vervallen in het hele spectrum van kleuren. Deze tekening werd de belangrijkste versiering van The Dark Side of the Moon. De auteur is Storm Elvin Thorgerson. De grafisch ontwerper hield vanuit fysisch oogpunt rekening met de afbuighoek van de lichtgolf en besteedde speciale aandacht aan het contrast: de kleuren van de regenboog steken helder af tegen de zwarte achtergrond.

1979 — 1985

Pink Floyd Logo 1979-1985

In 1979 kwam er een nieuw album uit genaamd The Wall. Dit moment bleek een keerpunt te zijn: op de «brick» -omslag stond de uitdrukking «Pink Floyd», die uiteindelijk het logo werd. De inscriptie werd geraden door het handschrift van Gerald Scarfe — de man die veel animaties voor de groep maakte. Typografen ontwikkelden vervolgens het lettertype Floydian op basis van het logo.

1985 — 2011

Pink Floyd Logo 1985-2011

In 1985 verliet bassist Roger Waters de band en liet gitarist David Gilmour vrij om op te treden. Het nieuwe hoofdstuk besloot dat de band officiële emblemen nodig had, dus kort voordat de Division Bell-compilatie werd gepubliceerd, had het zijn eigen monogramsymbool, bestaande uit een hoofdletter «P» en een kleine «f». Even later werd een logo gemaakt genaamd The Boatman, waarin de «P», «F», «D» en «G» waren gecodeerd.

Logo lettertype en kleuren

Logo Pink Floyd

De huisstijl van Pink Floyd wordt niet beperkt door strakke kaders: de bandleden gingen creatief om met dit onderwerp. Ze hebben veel iconische logo’s verzameld, zoals de gebroken straal met driehoekig prisma of het monogram The Boatman.

Elk album had zijn eigen originele ontwerp, dus het uiterlijk van de inscripties veranderde voortdurend. De omslag van The Wall maakt bijvoorbeeld gebruik van een dun handgeschreven lettertype met brede letters — een voorbeeld van het eigen handschrift van Gerald Scarfe.

Het klassieke palet van Pink Floyd is een contrasterende combinatie van zwart, wit en alle kleuren van de regenboog. Het werd beroemd direct na de release van The Dark Side of the Moon in 1973.

Wat betekent het Pink Floyd-logo?

Het laatste Pink Floyd-logo, dat werd gebruikt vóór de ontbinding van de band, zag eruit als gestileerde witte P- en F -letters in een zwarte cirkel. Bovendien bestond F uit slechts twee horizontale lijnen. Deze letters vertegenwoordigden de naam van de muziekgroep.

Hoe kwam Pink Floyd aan hun logo?

Elk logo van de rockband is geïnspireerd op het artwork of de letters op hun albumhoezen. Een prisma dat licht breekt, sierde bijvoorbeeld eerst de schijf The Dark Side of the Moon, en werd toen pas het embleem van Pink Floyd.

Wat is het symbool op het Pink Floyd-album?

Als we het hebben over het bekendste symbool van Pink Floyd, dan is het een driehoekig prisma waar licht doorheen gaat. Ze staat op de cover van The Dark Side of the Moon. Dit beeld belichaamt de lichtshows en kosmische teksten van de band.

Waarom heeft Roger Pink Floyd verlaten?

Roger Waters botste met Dave Gilmour omdat zijn creatieve concept niet aansloot bij de wensen van andere muzikanten. Als gevolg daarvan begon hij aan een solocarrière en verliet hij Pink Floyd, in het vertrouwen dat de groep zonder hem definitief in verval zou raken.