Nirvana Logo

Nirvana Logo

Nirvana is een legendarische rockband uit de VS. De groep werd in 1987 gevormd door zanger Kurt Cobain en bassist Krist Novoselic in de stad Aberdeen, Washington. Hij speelt in de genres alternatieve rock en grunge. Zoals Lisa Orth, een voormalig art director van Sub Pop, opmerkt, was zij het die de eerste nummers van de muzikanten en het bedrijfssymbool creëerde.

Betekenis en geschiedenis

Nirvana Logo Geschiedenis

Het logo van de muziekgroep is een grappig lachend gezicht, daarom heet het bord «Smiley Face». Hij verscheen in 1991 en werd voor het eerst afgebeeld op de uitnodigingsflyer voor het feest gewijd aan de release van het Nevermind-album. In hetzelfde jaar werd het logo een print op rocker-shirts. Vervolgens werd het gecombineerd met de naam van de groep en omgezet in een individueel symbool — het enige echte, omdat de muzikanten nooit andere logo’s hadden.

Logo lettertype en kleuren

Nirvana Logo

Het merklabel Nirvana bestaat uit twee delen: een emoticon uitgestrekt met een schuine glimlach en een woord. De «snuit» is gemakkelijk te herkennen aan de goedaardige blik van de doorgestreepte ogen, lange mond en uitstekende tong. De lijnen van het hoofd en de lippen zijn een beetje gebogen, dus het lijkt erop dat de kleine man een beetje uit zichzelf is of aangeschoten.

Boven het gezicht staat de naam van de rockers. In tegenstelling tot het grafische gedeelte wordt het tekstgebied gekenmerkt door ernst, rechte lijnen en rechte hoeken, met uitzondering van «R», dat in een afgerond lettertype is geschreven. Bovendien hebben alle letters verdikte poten of zijkanten, wat in combinatie met dunne lijnen een origineel contrast vormt.

Waarom de groep zo’n embleem voor zichzelf heeft genomen, is niet zeker, maar er zijn verschillende hypothesen. Er wordt aangenomen dat dit een blije uitdrukking is op de gezichten van fans tijdens een optreden van grunge-rockers. De tweede verklaring is pragmatischer: dit is het logo van de ooit zo populaire stripclub Lusty Lady. Hij was slechts honderd kilometer verwijderd van de stad van muzikanten — in Seattle.

Logo Nirvana

Een andere suggestie is geassocieerd met een lid van de groep Guns N ‘Roses. Het is alsof een «dronken» glimlach een «portret» is van een lachende Axl Rose. Sommige mensen zijn geneigd te denken dat het logo van het Nirvana-team is gemaakt op basis van het huis The Acid House. De volgende versie is het meest praktisch: het is gewoon het gezicht van een persoon die veel heeft gedronken of onder invloed is van drugs. Maar anderen zijn van mening dat een vergelijkbaar beeld is geschilderd onder de brug waar Kurt Cobain sliep.

Het woord Nirvana is geschreven in Onyx-lettertype. Dit zijn langwerpige letters met schreven en brede lijnen. Lisa Orth besloot de glimlach met hen te combineren. Ze kocht dit lettertype zelfs van Grant Alden, die haar debuutalbum uitbracht. De kleur van het logo is eenvoudig, tweecomponenten, maar pakkend. Het palet bevat alleen zwart en zuurgeel. In combinatie met elkaar zorgen ze voor een ongelooflijk levendig contrast.