Wendys Logo

Wendys Logo

Wendys is de op twee na grootste franchiseketen voor fastfood uit de Verenigde Staten, na zijn concurrenten Burger King en McDonald’s. Het verscheen in de herfst van 1969 in Columbus, Ohio, waar het werd opgericht door Dave Thomas, een ondernemer, filantroop en tycoon. Hij maakte vierkante hamburgers, Frosty-ijs, sandwiches met kip en friet met zeezout tot het belangrijkste hoogtepunt van zijn bedrijf. Bovendien bood deze vertegenwoordiger van de fastfoodindustrie als eerste een menu aan voor één prijs: in 1988 werd een kaart met 99 cent per gerecht toevertrouwd. In de winter van 2006 werd het hoofdkantoor van het bedrijf verplaatst naar Dublin. Nu omvat de structuur meer dan 6.710 punten.

Betekenis en geschiedenis

Wendys Logo Geschiedenis

Deze fastfoodketen is geïnspireerd op de reizen van de oprichter naar de Kewpee Hamburgers in Kalamazoo, Michigan (zijn geboorteplaats). Ze verkochten grote vierkante hamburgers en moutcocktails. Ze maakten zoveel indruk op hem dat toen hij zijn eigen etablissement opende, hij begon met een soortgelijk menu — een rond broodje met een vierkant platbrood (geen kotelet) gemaakt van vers rundergehakt. Het was groot en de hoeken staken uit de zijkanten van de rol en hingen smakelijk naar beneden. Hierdoor leek het alsof hier veel goed vlees werd geserveerd.

Een dergelijke marketingbeweging gaf een goede reden voor de ontwikkeling van het netwerk, en in de zomer van 1972 werd de eerste franchisenemer L.S. Hartzog heeft een contract getekend voor het openen van een eigen vestiging in Indianapolis, Indiana. Tegelijkertijd verschenen de eerste Wendy’s commercials op televisie. Toen, in 1976, werd een kenmerkend restaurant opgericht in Canada — in Hamilton (Ontario). In hetzelfde jaar werd het 500e fastfoodpunt gelanceerd (in Toronto), en twee jaar later — de duizendste (in Springfield, Tennessee). Over het algemeen heeft de keten tot nu toe een zeer turbulente geschiedenis achter de rug en fuseerde in 2008 met Triarc Companies Inc. en Arby’s, waarna het bekend werd als The Wendy’s Company.

Met name de naam van de restaurants kwam van Melinda Lou «Wendy» Thomas, het vierde kind van Dave Thomas. Haar kinderachtige beeld werd de basis van het embleem en wordt nog steeds gebruikt. In totaal had het netwerk zeven logo’s.

1969 — 1971

Wendys Logo 1969-1971

Het eerste embleem bepaalde de stijl voor alle anderen, omdat ze veranderden, hoewel vaak, maar niet drastisch. De debuutversie presenteert vier basiselementen die niet alleen het visuele beeld van de restaurantketen vormen, maar ook het concept overbrengen.

De titel is de belangrijkste, omdat het woord «Wendy’s» in grote rode letters is geschreven en bovenaan staat. Het heeft een licht golvende vorm, omdat er aan de onderkant een dun kronkelend ornament zit dat in een cirkel verandert. Het stelt de dochter van de eigenaar voor, die wordt geassocieerd met de naam van het merk: een lachend meisje met rood haar, een vriendelijke uitstraling en twee korte staartjes gevlochten met blauwe strikken. De strepen op haar jurk hebben dezelfde kleur.

Onderaan staat de uitdrukking «Ouderwetse Hamburgers», die twee regels overspant. Het bovenste opschrift (Old Fashioned) is gemaakt in Oud Engels schrift met gekrulde letters en dubbelzijdig geslepen in het midden van de poten. Het onderste woord (Hamburgers) is in Showguide Normal geschreven met zeer brede schreven, die doen denken aan massieve platforms waarop de karakters zijn afgedrukt. Het centrale deel van de letters is daarentegen dun en langwerpig.

1971 — 1972

Wendys Logo 1971-1972

Het volgende embleem verscheen na de lancering van het tweede restaurant, waar een raam werd toegevoegd om klanten op auto’s te bedienen. Alle elementen in het logo blijven hetzelfde. De enige update raakte de cirkel met Wendy: de ontwerpers plaatsten de slogan «Kwaliteit is ons recept» in een halve cirkel boven het hoofd van het meisje.

1972 — 1977

Wendys Logo 1972-1977

Voor het eerst werd het portret van de dochter van de oprichter van het bedrijf opnieuw getekend in een andere stijl. De kunstenaars verwijderden de kinderlijke stemming en levendige emotionaliteit, waardoor het beeld formeler werd. Blauwe strepen, zoals op Wendy’s jurk, verschenen op haar kraag. De sierlijke krullen scheidden zich van de grote cirkel met het meisje. De ontwikkelaars veranderden de slogan en de woorden «Old Fashioned» gaven een nieuw lettertype, waardoor het werd gehalveerd.

1977 — 1983

Wendys Logo 1977-1983

Sinds 1977 is het embleem verdeeld in twee zones: rood en geel. De eerste (met afgeschuinde hoeken) toont een portret van Wendy tegen een witte achtergrond in een ronde zwarte lijst, krullen en een golfachtige naam voor de restaurantketen. Het tweede deel (onder) bevat de uitdrukking «Old Fashioned Hamburgers» in twee rijen. De ontwikkelaars hebben de uitdrukking «Ouderwets» in het midden uitgelijnd.

1983 — 2013

Wendys Logo 1983-2013

Dit logo is het langst gebruikt, waarschijnlijk vanwege de unieke vorm met een naar boven gericht portret. Het beeld van het meisje bleef hetzelfde — alleen de ontwerpers veranderden de locatie. Ze plaatsten het woord «Wendy’s» hieronder, waardoor het erg groot werd. Witte letters op een rode achtergrond met dunne zwarte krullen zien er helder en duidelijk uit. De ontwikkelaars veranderden het lettertype van de slogan «Old Fashioned Hamburgers» opnieuw.

2007 — 2013

Wendys Logo 2007-2013

Op dit moment werd, parallel aan het vorige embleem, de vereenvoudigde versie ervan gebruikt. Het heeft geen onderste deel — geel, waar de slogan is.

2012 — heden

Wendys Logo 2012-vandaag

Als resultaat van het herontwerp kreeg de fastfoodketen een nieuw logo, waarvan de stijl radicaal verschilt van alle voorgaande. De eerste presentatie van het logo vond plaats in november 2012 en de definitieve goedkeuring in 2013.

In deze versie zijn er nog twee belangrijke delen: het portret van het roodharige meisje met sproeten en de naam van het bedrijf. Het verschil is dat Wendy’s kroon en blauwgebogen vlechten nu verder reiken dan de dunne zwarte rand. Het tekstgedeelte kreeg een vrije spelling — in een onzorgvuldig handgeschreven cursief met brede streken.

Logo lettertype en kleuren

Wendys Logo

Het logo van Wendy is te allen tijde in verband gebracht met het portret van de dochter van de maker van de franchise. Het is nooit veranderd — zelfs niet na de herontwerpen. Hij droeg altijd een sproeten, glimlachend meisje met twee staartjes en een gestreepte kraag. Alleen de tekenstijl is bijgewerkt. De meest recente versie is nog vriendelijker dan de andere, aangezien de omringende details zijn verdwenen en alle aandacht is gericht op een vriendelijke glimlach. Ook zit er een speciale encryptie in het logo: het met de hand geschreven woord “mama” zit verstopt in de tanden van de halsband.

Voor de eerste emblemen kozen de ontwerpers voor een retro-lettertype: het bovenste deel is gemaakt in Oud-Engelse letters, het onderste — in Showguide Normal-lettertype met grote rechthoekige schreven. Nu wordt een aangepast lettertype gebruikt, dat doet denken aan handgeschreven tekst gemaakt met brede streken.

Logo Wendys

Het kenmerkende palet van de fastfoodketen is rood, blauw, zwart en wit. Ze creëren op originele wijze een aantrekkelijk contrast. Vroeger werd ook geel gebruikt. Als vertegenwoordigers van het bedrijf zijn ze zeer strikt over de naleving van stijl en kleur in alle franchisewinkels.